Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt.
Zachte Italiaanse kaas
De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar. De kaas heeft een zacht zuivel en de smaak van de Taleggio kaas is heerlijk zacht, licht zoet en een combinatie van amandelen en witte truffels.
Taleggio (IPA: [taˈleddʒo]) (Talegg in het Lombardisch) is een halfzachte, gewassen korst, smeergerijpte Italiaanse kaas die is vernoemd naar Val Taleggio. De kaas heeft een dunne korst en een sterk aroma, maar de smaak is relatief mild met een ongebruikelijke fruitige smaak.
De Taleggio is lekker op een kaasplank, maar ook goed te gebruiken in gerechten, omdat deze kaas goed smelt. Gepasteuriseerde koemelk, stremsel(dierlijk), zout, stremsel, gist.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
Intense smaken worden bevorderd door het grondig wassen van de schil tijdens het rijpingsproces, wat resulteert in een sterk aroma en een rijke maar zachte smaak . Zachte tonen van fruit spelen in harmonie met een compositie van milde en boterachtige tonen, eindigend met een pittige nasmaak die op uw gehemelte blijft hangen.
Talleggio. Italiaans kaasje gemaakt van gepasteuriseerde volle koemelk. De gewassen korst is bij jonge kazen vrij dun, maar wordt bij langere rijping dikker, met grijze strepen en een klein beetje schimmel. Juist die korst zorgt voor de karakteristieke, sterke geur en de zachte, zoete smaak.
Taleggio kaas is een halfzachte, gewassen korst kaas die gemaakt wordt van koemelk . Het komt oorspronkelijk uit de regio Val Taleggio in Lombardije, Italië, en wordt daar al eeuwenlang geproduceerd. De kaas wordt gemaakt met behulp van traditionele methoden, met rauwe of gepasteuriseerde koemelk die verhit en gestremd wordt.
Taleggio is een tafelkaas die perfect is om zo te eten of om toe te voegen aan gerechten zoals de populaire Risotto al Taleggio . Wat betreft de wijn, het past goed bij een rode, fruitige en koele wijn, zoals Franciacorta Rosso DOCG.
Naarmate het ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan. Deze schimmels zijn allemaal eetbaar en dragen bij aan het karakter van het hout.
Reblochon, een kaas die oorspronkelijk uit de Franse Alpen komt , wordt vaak vergeleken met Taleggio-kaas vanwege hun vergelijkbare texturen en smaken. Beide kazen hebben een duidelijk romig, nootachtig en aards smaakprofiel. Taleggio heeft echter een iets hogere pittigheid vergeleken met Reblochon.
Taleggio: Een lid van de beroemde Italiaanse Stracchino-kazen, Taleggio heeft een sterk aroma en zachte consistentie. Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Lombardije in Italië, heeft deze pittige grotgerijpte kaas een mildere smaak dan het aroma doet vermoeden.
Taleggio is een Italiaanse roodschimmelkaas uit, hoe kan het ook anders, Val Taleggio, een bergdal in het noorden van Italië. De kaas wordt al zeker tweeduizend jaar in deze regio gemaakt en heeft een beschermde oorsprongsbenaming, wat betekent dat kaas alleen échte taleggio is als hij op bepaalde locaties gemaakt is.
Kaas invriezen is een standaardmethode om de houdbaarheid te verlengen. Echter, als het om Taleggio gaat, kan invriezen de textuur veranderen en de algehele kwaliteit beïnvloeden . Het hoge vochtgehalte van Taleggio kan ervoor zorgen dat het papperig wordt en zijn romige textuur verliest bij ontdooien.
Taleggio doet het heel goed op een kaasplank, maar is ook goed in pasta's, gnocchi of andere gerechten waar je smelt kaas in wil. Taleggio is een hele oude klassieke kaas. Al in de tiende eeuw werd deze kaas gemaakt in Lombardije in het dal van Taleggio.
Taleggio is het lekkerst als u het binnen een week na aankoop eet. U kunt het echter goed verpakt maximaal drie weken in de koelkast bewaren.
Campagnola is een kleinere variant op de bekendere Taleggio. Deze kaas met een herkenbare oranje tot roze gekleurde korst heeft een heerlijk zacht zuivel en een iets kruidige smaak met een zweem van paddenstoelen.
Als u schimmel in de kaaspasta zelf opmerkt , gooi deze dan onmiddellijk weg, want dit is een duidelijk teken van bederf. Smaakprofiel: Taleggio heeft een robuust en complex smaakprofiel.
Taleggio kaas is ook heerlijk op versgebakken, knapperig Italiaans brood. U kunt het serveren over een salade, zoals Radicchio en Rucola, of met Bruschetta, risotto en polenta .
Taleggio goed bewaren is essentieel om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. De kaas moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 40°F (4°C) . Om te voorkomen dat de kaas uitdroogt, wikkelt u de kaas in bakpapier of vetvrij papier voordat u deze in een luchtdichte verpakking doet.
Zachte kazen zoals Camembert, Brie of Taleggio zijn heerlijk in combinatie met fruitige, evenwichtige rode wijnen met weinig tannines. Een Pinot Noir is een goede keuze, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een zachte Dolcetto uit Piemonte, een fruitige Zweigelt uit Oostenrijk of een Gamay uit Beaujolais.
Taleggio komt oorspronkelijk uit, hoe kan het ook anders, het Italiaanse stadje Taleggio, gesitueerd in de gelijknamige vallei nabij Bergamo. Deze in Noord-Italië gelegen streek produceert verschillende bijzondere kazen en Taleggio steekt daar met kop en schouders bovenuit.
Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien.