Wat is onherroepelijk? Niet te herroepen, niet te veranderen. Een uitspraak is onherroepelijk als de rechtzoekende geen beroep of cassatie meer kan instellen, bijvoorbeeld omdat de termijn waarbinnen men beroep moet instellen verlopen is. De zaak is dan helemaal afgedaan.
Het vastgestelde bestemmingsplan is onherroepelijk als niemand in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft ingesteld.
Een bestemmingsplan wordt onherroepelijk de dag na afloop van de ter inzage legging van het vastgestelde plan, tenzij er bij de Raad van State beroep is ingesteld. Dan wordt het plan pas onherroepelijk na de uitspraak van de Raad van State over het ingestelde beroep, afhankelijk van de strekking van de uitspraak.
In de wet is bepaald dat bestemmingsplannen om de 10 jaar geactualiseerd moeten worden. Gebeurt dat niet, dan zijn daar sancties aan verbonden. Dan kunnen namelijk geen leges ingevorderd worden voor vergunningen voor bouw-, aanleg- en/of sloopactiviteiten. De Hoge Raad heeft deze sanctie ruim uitgelegd.
Een bestemmingsplan mag ook niet te oud zijn. Het is de bedoeling dat de gemeente iedere tien jaar een bestemmingsplan herziet. Een dergelijke herziening, of de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan, is aan de gemeenteraad.
Dit plan moet worden ingediend bij de gemeente. Bovendien moet het voldoen aan de eisen, die worden gesteld in het bestemmingsplan en de geldende wet- en regelgeving. Als het plan binnen het beleid van de gemeente past en er geen bezwaren zijn vanuit de omgeving, kan de gemeente het bestemmingsplan wijzigen.
De gemeente kan een omgevingsvergunning verlenen met als doel af te wijken van het bestemmingsplan. Dit wordt ook wel een “buitenplanse afwijking” genoemd.
Voor een eenvoudige conceptaanvraag betaalt u € 500,00. Voor een meer ingewikkelde conceptaanvraag € 1.000,00. Deze kosten betaald u voordat we uw aanvraag in behandeling nemen. Wanneer u een ruimtelijke onderbouwing door een adviesbureau laat opstellen betaald u zelf de kosten.
Gemeenten zijn verplicht voor hun gehele grondgebied te beschikken over actuele bestemmingsplannen. De verplichting om iedere 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen geldt niet als: het bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar is via Ruimtelijke plannen.
Als er geen zienswijze (bezwaar door een externe partij) wordt ingediend kun je rekenen op een half jaar proceduretijd. Maar dat kan zomaar oplopen, zeker als er beroep wordt aangetekend door de personen die ook een zienswijze hebben ingediend. Dan ben je al gauw 35 weken kwijt.
Bij afwijken van het bestemmingsplan blijft het onderliggende bestemmingsplan onveranderd. Het herzien van een bestemmingsplan, dat iedere tien jaar moet plaatsvinden, is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
Bezwaar indienen tegen bestemmingsplan
Dan stel je eerst een zienswijze in bij de gemeente. Als er niks verandert, kun je binnen 6 weken een beroep indienen bij de Raad van State. Als er een omgevingsvergunning is afgegeven, mag de gemeente in de tussentijd al wel beginnen met de bouw.
Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan worden de gebruiks- en de bouwmogelijkheden vastgelegd voor een gebied.
Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat het gehele grondgebied van een gemeente omvat. Dit plan bevat slechts enkele voorschriften, en heeft een aanvullende werking op alle andere bestemmingsplannen in de gemeente. Zo kon relatief eenvoudig aan alle bestemmingsplannen de parkeernormen worden toegevoegd.
Het bestemmingsplan mag alleen regels op het gebied van ruimtelijke ordening bevatten. Het omgevingsplan bevat regels die betrekking hebben op alle onderdelen van de fysieke leefomgeving. Het bestaande bestemmingsplan wordt dus uitgebreid met allerlei regels die nu nog in de APV of in een Kapverordening voorkomen.
Een dubbelbestemming in een bestemmingsplan is een extra bestemming met daarin opgenomen regels. Dit met als uitgangspunt om aspecten waar de gemeente wil dat er rekening mee gehouden wordt in concrete regels vast te leggen.
Na de periode van 6 weken moet de gemeenteraad binnen 12 weken het bestemmingsplan vaststellen. Daarna heeft zij 2 weken de tijd om het besluit bekend te maken.
De wettelijke hoofdregel is dat de gemeenteraad verplicht is om elke 10 jaar een nieuw bestemmingsplan vast te stellen. In de praktijk is deze termijn grotendeels losgelaten. Als er geen gewijzigde inzichten zijn dan kan de gemeenteraad besluiten om een bestemmingsplan 20 jaar te laten gelden.
Een bestemmingsplan is een plan waarin is vastgelegd waar welke functies zijn toegestaan. Een omgevingsvergunning is een vergunning die nodig is voor bijvoorbeeld bouwactiviteiten of het kappen van bomen. Een omgevingsvergunning kan worden verleend als het bestemmingsplan dat toestaat.
Wil of kun je dat niet dat moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Hiervoor kun je via de gemeente een wijziging indienen om het bestemmingsplan aan te passen. Dit neemt enige tijd in beslag en kost gemiddeld zo'n 10.000 euro (per gemeente sterk verschillend).
Het wijzigen van landbouwgrond naar bouwgrond is per situatie maatwerk. Factoren als jouw wens, beleid in de regio en ligging van de gronden bepalen in grote mate de haalbaarheid van het omtoveren van landbouwgrond tot bouwgrond.
Aanpassen bestaand bestemmingsplan
Is de gemeente het met u eens? Dan kan zij het bestemmingsplan aanpassen.
Met behulp van de kruimelregeling kan de gemeente u in een verkorte procedure van slechts acht weken, toestemming verlenen om in afwijking van het bestemmingsplan te bouwen of gronden te gebruiken. De afwijking wordt vastgelegd in een vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan.
Om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan, kan de gemeente een voorbereidingsbesluit nemen. Dat is een besluit waarbij de gemeente verklaart dat voor een bepaald gebied een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid.
Er zijn verschillende redenen om het bestemmingsplan te wijzigen. Bijvoorbeeld als er behoefte is aan meer ruimte voor woningbouw, of als er behoefte is aan meer ruimte voor bedrijven.