Een softgel is een orale doseringsvorm vergelijkbaar met bijvoorbeeld capsules die bestaan uit een op gelatine gebaseerde schaal die een vloeistofvulling omgeeft. Ze worden geproduceerd in een proces dat bekend staat als encapsulation (Inkapselen*).
Capsules werken daarentegen sneller, maar zijn minder lang houdbaar en kunnen duurder zijn. Wel zijn ze vaak beter te slikken dan tabletten, mocht je daar moeite mee hebben.
De inhoud is door de beschermende capsule bestand tegen vocht, licht en zuurstof en heeft dus een goede houdbaarheid. Ook is een capsule vaak wat 'cleaner' dan een tablet omdat er minder hulpstoffen nodig zijn, maar past er bijvoorbeeld weer minder is een capsule.
Capsules zijn kleine kokertjes van gelatine of een ander vrij stevig materiaal, die zijn gevuld met de werkzame stoffen. Het gelatine-omhulsel lost op in de maag of dunne darm waardoor de werkzame bestanddelen daar vrijkomen.
Capsules zijn populair, omdat het vullen ervan vrij gemakkelijk is en omdat de meeste patiënten de capsules gemakkelijk kunnen doorslikken. Bij slikproblemen is het vaak mogelijk de capsule te openen en de inhoud op een lepel vla of jam in te nemen.
Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. Neem hier zelf geen beslissing over, want het is niet altijd toegestaan. Sommige tabletten hebben een speciale buitenlaag om te voorkomen dat ze in de maag uiteenvallen.
Bij een capsule kun je vaak de twee helften uit elkaar halen en de poeder in een glas water of door je voeding oplossen. Alleen in het geval van probiotica kun je dit beter niet doen.
Capsules kunnen eenvoudig worden opengemaakt. De inhoud kan met een smoothie, wat appelmoes of een geprakte banaan worden vermengd. U dient er wel rekening mee te houden dat dit niet altijd bevorderlijk is voor de smaak. Sommige inhoudsstoffen zijn namelijk zuur of bitter.
Roer goed en neem direct in. Capsules werken na 1,5 uur en blijven ongeveer 13 uur lang werken. U kunt minder eetlust krijgen en moeite hebben met slapen.
De reden dat je erop moet kauwen is omdat je er san geen water bij hoeft te gebruiken. Gemak dus. Je stopt het makkelijk in je tas en je zou ze k Overal mee heen kunnen nemen. En het zijn vaak lekkere smaakjes dus is het ook wel lekker op op te kauwen.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen. Dit soort tabletten mag je dus ook niet halveren, kapot bijten of oplossen.
Supplementen in poedervorm
Daarbij past een grotere dosis actieve stoffen in een maatschepje dan in een capsule. Een poeder is minder geschikt voor stoffen die onder invloed van lucht en licht snel in werking achteruitgaan – zoals antioxidanten – en stoffen die het maag- en dunne darmslijmvlies kunnen prikkelen.
Paracetamol wordt snel opgenomen maar een tablet van 500mg is daarom na een uurtje of 5 wel weer uitgewerkt. Een geneesmiddel in een tablet die langzaam wordt opgenomen kan wel 24 uur werken.
Ook tabletten met een maagsapresistente omhulling (msr of enteric coated) mag je in de meeste gevallen niet vermalen. Het malen van tabletten met risicovolle stoffen wordt vanwege mogelijke gezondheidsrisico's ook afgeraden, zoals tabletten met cytostatica.
Door deze medicijnen te breken of te vermalen, gaat de gereguleerde afgifte verloren en komt de totale hoeveelheid medicijn in een keer vrij. Dit kan ernstige gevolgen hebben omdat dit dan een soort overdosis betreft. Vooral bij medicijnen tegen hoge bloeddruk is dit gevaarlijk.
Gebruik paracetamol niet langer dan nodig is. Maandenlange inname van paracetamol kan lever- of nierbeschadigingen veroorzaken. Ook kunnen er veranderingen in het bloed ontstaan, zoals een verminderd aantal witte bloedlichaampjes en bloedarmoede.
U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water.
Het hangt onder meer af van de tijd die nodig is voordat de helft van het medicijn uit het lichaam is verdwenen (de eliminatie-halfwaardetijd). Daarbij is de vuistregel dat na 5x de halfwaardetijd de stof uit het bloed is.
Door de warmte kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in uw maag zit. Dat is niet erg, maar je kunt er wel een nasmaak van krijgen. Probeer er ook niet op te kauwen, dit zorgt voor een vieze smaak. Dat geldt natuurlijk niet voor kauwtabletten, deze zijn speciaal gemaakt om op te kauwen.
1. De slikgel is dik en soepel en zorgt ervoor dat u uw pillen en capsules gemakkelijk (door)slikt en dat ze vervolgens snel hun weg vinden via de slokdarm naar de maag. 2. Gloup orignal bevochtigt de slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn. Vooral vet voedsel vertraagt de maaglediging. Geneesmiddelen die een half uur voor de maaltijd, tijdens of tot drie uur na de maaltijd worden ingenomen, blijven langer in de maag.
Uw medicijnen kunnen elkaars opname in uw lichaam versnellen of vertragen. Hierdoor kan een medicijn uw lichaam te snel verlaten, waardoor het minder goed zijn werk kan doen. Het kan ook dat een medicijn niet goed wordt opgenomen door uw lichaam doordat een ander medicijn verstorend werkt.
De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt, dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken.