Heb je weinig verstand van een bepaald onderwerp, maar belet dat je niet om commentaar te leveren? Dan loop je kans dat iemand het volgende tegen je zegt: “Schoenmaker, hou je bij je leest!”. Deze zegswijze wordt gebruikt om aan te geven dat iemand zich beter bij zijn eigen vakgebied kan houden.
Een schoenmaker is een ambachtsman die van oorsprong schoenen en ander schoeisel zoals laarzen, sandalen, klompen en mocassins maakt en repareert. Deze worden traditioneel gemaakt van materialen als leer, hout, plastic, rubber of jute.
Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.
Diep door het stof gaan
„Vaak houdt dat in dat je je nederige excuses aanbiedt aan iemand”, aldus Van Dale's Groot uitdrukkingenwoordenboek (2006). „Het langs de grond kruipen voor een hoger geplaatst persoon (het beeld waarop deze uitdrukking gebaseerd is) geldt als een teken van uiterste onderdanigheid.”
alles pronoun Uitspraak: [ˈɑləs] 1) alle dingen Voorbeeld: `alles opbiechten`van alles en nog wat (allerlei dingen) 2) alles op alles zetten (je erg inspannen, erg je best doen) `alles op alles zetten om je doel te berei...
Wie alles op haren en snaren zet, doet alles om zijn doel te bereiken of doet alles om zijn zin te krijgen. De uitdrukking betekent dus iets als 'alles in het werk stellen'.
Wat betekent 'betweter'?
Een betweter is iemand die altijd denkt alles beter te weten dan anderen. Natuurlijk niet letterlijk alles en altijd, maar wel veel en vaak.
In zak en as zitten betekent 'in de put zitten', 'het helemaal niet meer zien zitten'. Deze zegswijze gaat terug op de bijbelse gedachte dat de mens slechts stof en as is in vergelijking met het Opperwezen.
d.w.z. iets niet al te letterlijk, iets met een weinig gezond verstand en oordeel opvatten; eene navolging van het lat.addito salis grano, dat voorkomt bij Plinius, Nat.Hist.
Boontje komt om zijn loontje betekent dat iemand zijn verdiende straf krijgt. Het spreekwoord komt eigenlijk alleen maar in Nederland en in België voor. Maar de Belgen zeggen het andersom: Loontje komt om zijn boontje! het gaat waarschijnlijk over een sprookje.
Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een (volks)wijsheid, een collectieve ervaring of morele opvatting weergeeft. Sommige spreekwoorden zijn met elkaar in tegenspraak. Zo zijn er spreekwoorden die aanzetten tot moedig gedrag, en andere juist tot voorzichtigheid.
Een zware dobber aan iets hebben betekent 'het moeilijk hebben met iets (bijvoorbeeld een opdracht, een wedstrijd, een examen) of iemand'. Ook de variant een harde dobber aan iets hebben komt voor. Bij deze uitdrukking moet niet worden gedacht aan de dobber van een visser, maar aan het dobbelen, het dobbelspel.
Een schoenmaker kan het leer herstellen en hervormen als het is gekrompen of versleten. Hij kan ook kleine reparaties uitvoeren aan schoenen zoals het vervangen van kleine stukjes leer, het repareren van gescheurde details en het vervangen van gescheurde veters.
Gemiddeld genomen betaal je een schoenmaker rond de 35 a 40 euro per uur voor zijn werkzaamheden. En natuurlijk komt daar bovenop het materiaal wat er gebruikt moet worden voor de reparatie. Of een reparatie het je waard is bepaal je helemaal zelf, vervanging is vaak vele malen duurder.
In het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) staat dat deze uitdrukking misschien herinnert aan vroeger tijden, toen men dikwijls zelf deeg kneedde en het naar de bakker bracht om het te laten bakken. Als het deeg 'voor de bakker' was, was het belangrijkste werk dus al gedaan.
d.w.z. een (onverwacht) fortuintje krijgen; vooral juist komen als men ergens feest viert of smult; een voordeelig huwelijk sluiten.
Maer 't meest gelaeten in de Steek. De oorsprong van de uitdrukking is onzeker, misschien moeten we het zelfstandig naamwoord steek opvatten als in de zin van het steken, het vechten, en wil de uitdrukking eigenlijk zeggen: iemand of iets in het gevecht verlaten, aan zijn lot overlaten.
Betweters.Heethoofden. Therapeut Karyl McBride heeft echter een andere naam voor ze: kwetsbaar. “Mensen die altijd de neiging hebben om hun gelijk te halen, hebben kwetsbare ego's,” zegt ze.
Spreekwoorden. Iemand een/geen haar krenken - Iemand wel/geen kwaad doen.
d.w.z. niet de geringste moeite voor iets doen; er niets om geven.
Over de bezem getrouwd zijn. Samenwonen zonder getrouwd te zijn.