Zilverwit edelstaal 18/10 is een staallegering van 18 delen chroomstaal en 10 delen nikkel. Deze legering is roestvrij en daardoor volledig vaatwasmachinebestendig. Het is ook zeer hygiënisch, omdat vuil en bacteriën er niet in kunnen trekken.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
De meest voorkomende RVS typen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
1. Roestvast staal roest niet. De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
De toevoeging van nikkel en molybdeen maakt van RVS 316 een duurdere metaalsoort dan RVS 304, omdat dit over het algemeen duurdere elementen zijn.
Verschillen tussen RVS 304 en 316
Het grote verschil tussen 304 en 316 materiaal zit in de samenstelling. RVS 316 bevat namelijk 2% molybdeen waardoor het materiaal beter bestand is tegen spleet- en spanningscorrosie en putcorrosie. Het molybdeen in de legering maakt 316 ongevoeliger tegen chloriden.
Stainless Steel is de Engelse benaming voor RVS of roestvrij staal en wordt in de volksmond ook vaak inox genoemd. Het is een samenstelling van vooral ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Een tweede grote vijand van RVS zijn aerosolen. Dit zijn kleine druppeltjes zeewater die zout en chloriden bevatten. Deze verontreiniging komt meestal voor in kuststreken leidt tot zeer plaatselijke aantastingen en putcorrosie. Strooizout heeft hetzelfde effect op RVS constructies langs autowegen.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest. Het metaal vormt een beschermende laag op het oppervlak, een zogeheten 'oxidelaag'. Bij beschadiging van het oppervlak, bijvoorbeeld bij krassen op een mes, zal zuurstof uit de omgeving direct een nieuwe beschermlaag vormen.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
RVS304 (A2)
RVS304 is het meest voorkomende RVS soort in ons assortiment en is geschikt voor zowel binnen als buiten. Een voorwaarde voor buitengebruik is dat het wordt toegepast in een natuurrijke omgeving, waarbij het materiaal niet kan worden aangetast door bijvoorbeeld zout of zuur.
RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het materiaal achterlaat.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
Chroom of RVS
RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft. Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom. RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
Vliegroest ontstaat door ronddwarrelende en neerslaande ijzerdeeltjes uit de lucht. Deze deeltjes kleven zich vast aan het RVS product, gaan roesten en zo ontstaat vliegroest. Vliegroest ziet er uit als een iets ruwere oppervlakte met een oranje/bruine kleur. Gelukkig kunt u vliegroest zelf gemakkelijk verwijderen.