Raapolie of raapzaadolie is een plantaardige olie die koudgeperst wordt uit de zaden van raapzaad (Brassica
Raapzaadolie is een gezonde keuze omdat het van deze oliën dus het meeste onverzadigd vet bevat, en een menu met minder verzadigde vetten is zoals je weet goed voor je cholesterol.
Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent. Koolzaadolie/raapzaadolie bevat een grote hoeveelheid onverzadigde vetten en antioxidanten. Dit maakt het een zeer gezonde olie.
Voordelen van koolzaadolie
Hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren: Koolzaadolie bevat een hoge concentratie enkelvoudig onverzadigde vetten, die kunnen bijdragen aan het verlagen van slechte cholesterolniveaus (LDL) en het verbeteren van de hartgezondheid.
Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd, wordt gemaakt uit kool- of raapzaad. Raapolie bevat voor het merendeel onverzadigde vetzuren. Deze olie wordt vaak met andere plantaardige oliën vermengd.
Zonnebloemolie en raapzaadolie bevatten aanzienlijk meer gezonde, onverzadigde vetzuren dan palmolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Traditioneel werd eucalyptusolie gebruikt als pijnstiller en gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende en circulatiebevorderende eigenschappen. Deze effecten maken de aromatische olie ook vandaag nog tot een geschikt middel tegen vermoeide spieren en gewrichtspijn.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Met raapolie kunt u wokken, bakken en braden. Daarnaast is raapolie een zeer geschikt ingrediënt voor in een saladedressing, saus of frituurolie. Vanwege de gunstige vetzuursamenstelling wordt raapolie in veel frituuroliën gebruikt als basis en gemengd met andere plantaardige oliën.
Zaadoliën kunnen ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en hormonale problemen. Dit komt doordat ze bij hoge temperaturen verwerkt worden, wat oxidatie van vetzuren bevordert. Bovendien bevatten ze veel omega-6-vetzuren, wat de omega 3/omega 6-balans verstoort.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
In de voedingsmiddelen industrie wordt de olie als ingrediënt gebruikt in bijvoorbeeld margarines en koekjes. De olie wordt vaak met andere plantaardige oliën, zoals sojaolie, vermengd tot slaolie.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Vermijd of beperk het gebruik van minder gezonde kookoliën, zoals soja-, maïs- en koolzaadolie .
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
In eerste instantie is het type vet of olie van belang. Het algemene principe is dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren beter bestand zijn tegen hoge temperaturen dan meervoudig onverzadigde vetzuren. Voor warme bereidingen wordt daarom best gebruik gemaakt van oliën rijk aan EOV zoals arachide- en olijfolie.
Rauwe boter is namelijk het meest gezonde wat je je lichaam kunt geven. Waarom? Dit zijn de 20 voordelen van echte roomboter (liefst van grasgevoerde koeien): Roomboter is rijk aan de meest gemakkelijk opneembare vorm van vitamine A noodzakelijk voor de gezondheid van de schildklier en de bijnieren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.