Oolongthee of oolong is een traditionele Chinese theesoort ergens tussen groene en zwarte thee. Groene thee is niet helemaal geoxideerd en zwarte thee is volledig geoxideerd. De oxidatiegraad van oolongthee ligt tussen de 10 en 75 procent.
Daarnaast helpt oolong thee om op gewicht te blijven en niet aan te komen. Ook is het drinken van oolong thee goed voor hart- en bloedvaten, dit komt vooral doordat deze thee rijk is aan mineralen waaronder calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen helpt de hartslag te regulieren en het bloed te ontkalken.
Hoewel de beroemdste Oolongs hun oorsprong vinden in China en Taiwan, worden er tegenwoordig ook in andere delen van de wereld verschillende soorten Oolong gemaakt. India, Sri Lanka, Japan, Thailand en Nieuw-Zeeland zijn slechts enkele landen die tegenwoordig Oolongthee produceren.
De smaak van oolong thee
Afhankelijk van het oxidatieproces kan oolong thee dus meer naar zwarte of groene thee smaken. Lichte oolong thee kenmerkt zich door frisse tonen citrus. De volle smaak van abrikozen of perziken is terug te vinden in de vollere oolong thee. Deze smaak neigt meer naar zwarte thee.
Sommige mensen zijn echter gevoelig voor cafeïne en zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan dan bijwerkingen veroorzaken. Meer dan vier kopjes oolong thee per dag is sowieso af te raden vanwege de hoeveelheid cafeïne.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen. Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Oolong thee zetten
Dosering: 2 gram per kop thee. Temperatuur van het water: 80-90 graden Celsius. Tijd dat de thee moet trekken: 6 tot 8 minuten.
Kort samengevat. Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden. Eigenlijk verdient de thee meer wetenschappelijk onderzoek.
Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld.
Volgens een Chinese legende vond keizer Shen Nung in 2737 voor Christus per ongeluk thee uit. Uit hygiënische overwegingen droeg hij zijn onderdanen op om altijd zijn water te koken voordat hij het dronk.
Witte thee is gezond
Maar waarom is witte thee nou eigenlijk gezonder? In deze thee zitten namelijk antioxidanten (goed voor celvernieuwing), fluoride (goed voor tanden en botten), vitamine C (vermindert de kans op hart- en bloedvatenziekten) en is cafeïnearm.
Zoals vele theeën bevat ook Pu-Erh thee cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je vetverbranding verhoogt tijdens de dag. Daarnaast ondersteunt de thee je spijsvertering, waardoor je extra kilocalorieën gaat verbranden. Pu-Erh thee zorgt er dan ook voor dat je lichaam de extra vetten niet opslaat.
Groene thee is gemaakt van bladeren van de thee plant Camellia sinensis net als de zwarte en- Oolong thee. Groene thee verschilt van de andere theesoorten in de manier van de bewerking. Groene thee wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de theeplant en onmiddellijk na oogst behandeld met stoom of geroosterd.
Volgens diverse legendes is thee drinken 5.000 jaar geleden in het oude China ontstaan. Eén van de bekendste verhalen is van de vroege keizer Shen Nung, 2737 voor Christus. Shen Nung was een bekwaam leider, een geleerde en kruidkundige.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze 'smaak' is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw.
Doe de gewenste hoeveelheid losse Chinese thee in het glas. Kook ondertussen het water, en schenk dit hete water, eventueel via de zijkant, in het theeglas. Laat de thee trekken voor 30 tot 40 seconden. En uw eerste thee is klaar!
Kruidenthee, rooibosthee en vruchtenthee. Kruidenthee, rooboisthee en vruchtenthee kunnen het best gezet worden met water met een temperatuur van 100 graden Celsius en voor de optimale smaak laat je ze 5 tot 6 minuten trekken.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.