No frost. No frost is een techniek die het vocht uit de lucht van de vriezer en de koelkast haalt. Daardoor ontstaat in een vriezer met no frost geen vorst of ijs. Je hoeft hem dus niet te ontdooien.
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
Het andere voordeel van grote diepvriezers is dat de meeste standaard geen ijsvorming hebben. No Frost, dus nooit meer dat tijdrovende ontdooien. Een zuinige koel-vriescombinatie verbruikt veel minder stroom dan een aparte koelkast en vriezer. Dat scheelt honderden euro's aan zowel elektriciteit als aanschaf!
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Bij een low frost vriezer hoeft ontdooien meestal maar 2 keer per jaar. Tenslotte zijn er nog de no frost vriezers. Deze hoef je in principe helemaal niet te ontdooien omdat een no frost vriezer zo is ontworpen dat er helemaal geen ijsvorming ontstaat.
Een koelkast of vriezer met no frost heeft geen ijsvorming in het vriesgedeelte en hoef je dus nooit te ontdooien. Het vriesgedeelte blijft geheel ijsvrij.
Liebherr koelkasten en vriezers. De onbetwiste specialist op het gebied van koelen en vriezer is het Duitse merk Liebherr. Een kwalitatief zeer hoogwaardig merk welke zich onderscheid op de details, het design en de breedte van het assortiment.
Oude koel-vriescombi vervangen door energiezuinige
In de winkel worden verschillende soorten koel-vriescombinaties verkocht, met hoge en lage stroomkosten. De zuinigste koel-vriescombinatie draagt energielabel A of B en verbruikt de helft minder stroom dan de minst zuinige met label E of F.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst. Bij sommige apparaten, zoals afzuigkappen, wasdrogers en airco's, kunnen er ook plusjes achter de A staan. A+++ is het zuinigste label bij deze apparaten.
Gemiddeld verbruik koelkast per uur
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Met een vriesinhoud van maar liefst 250 liter haal je met de Beko FNE290E24W een absolute vrieskampioen in huis. Deze Beko is als beste koop vrieskast uit de vergelijkingstest van de Belgische Consumentenbond gekomen.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten inmiddels minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.
Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast
Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening.
De beste hangt af van je keuze, budget en gebruik. Toch kunnen we zeggen dat Samsung, Haier en Liebherr uitzonderlijk goede koelkasten maakt. Deze gaan lang mee, hebben een goed energielabel en hebben vaak ook extra features. Ook Smeg, Bosch, LG, Siemens, Miele, Beko, AEG en Hisense maken kwalitatieve koelkasten.
Volgens Milieu Centraal gaat een vriezer gemiddeld 16 - 18 jaar mee, alvorens er mankementen ontstaan die niet meer te verhelpen zijn.
Koelkasten en vriezers van Liebherr worden alleen van de meest hoogwaardige materialen gemaakt. Alle componenten worden uitgebreid getest, tot in het kleinste detail. Zo zorgen we ervoor dat onze apparaten voor in huis en voor de commerciële sector altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.
Beste uit de Test & Beste Koop: Samsung RB38T705CSR/EF
Het koeldeel heeft een inhoud van meer dan 200 liter en het vriesdeel ruim 70 liter. De koelkast is ruim 2,10 meter hoog. Koelen en vriezen doet deze koelkast goed en energiezuinig.
Diepvriezer. Een energiezuinige diepvrieskast verbruikt per jaar ongeveer 170 kWh, dat betekent een kostenpost van ongeveer € 40,-. Een wat oudere diepvriezer verbruikt echter veel meer energie. Een koelvriescombinatie met energielabel A verbruikt ongeveer 280 kWh per jaar (€ 60,-).
Check altijd even of het deurtje écht goed gesloten is. De vriezer zal extra gaan draaien als er warme, vochtige producten in geplaatst worden. Dit resulteert namelijk in condensvorming, wat zal aanvriezen. Elk apparaat in huis moet je regelmatig onderhouden.