Mosterdgas werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 voor het eerst door de Duitsers gebruikt bij de strijd om Ieper. Daaraan 'dankt' het gas haar andere naam Yperiet, afgeleid van de Franse naam van Ieper, Ypres. De naam mosterdgas is afgeleid van de geur: een mengeling tussen mosterd en knoflook.
Bij contact met de ogen kan mosterdgas tot tijdelijke of definitieve blindheid leiden. In hoge dosissen kan het de huid wegbranden tot op het bot. Bij inademing vreet het gif de slijmvliezen van de ademhalingswegen weg en staat het slachtoffer een pijnlijke dood te wachten.
De opvolger van chloorgas was mosterdgas. Mosterdgas werd gebruikt vanaf juli 1917. Mosterdgas is een vloeistof die als zij op de huid of in de ogen komt of wanneer de damp of nevel wordt ingeademd sterk prikkelend werkt. De huid wordt rood en bij voldoende blootstelling vormen zich na verloop van tijd blaren.
Mosterdgas werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 voor het eerst door de Duitsers gebruikt bij de strijd om Ieper. Daaraan 'dankt' het gas haar andere naam Yperiet, afgeleid van de Franse naam van Ieper, Ypres. De naam mosterdgas is afgeleid van de geur: een mengeling tussen mosterd en knoflook.
Kieren van ramen en naden kunnen met een mengsel van klei in glycerine worden gedicht. Mengt men glycerine met gelatine of houtlijm dan vormt zich een soepele, duurzaam beschuttende substantie; het gelatine dient slechts ter fixatie van het mosterdgaswerende glycerine.
Vanaf december 1915 werd het sterkere fosgeengas, vanaf 1917 werd ook mosterdgas (yperiet) ingezet. Het gifgas werd verspreid door de loopgraven en kostte vele tienduizenden soldaten het leven.
UIT 1916. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor het eerst op grote schaal gifgas gebruikt op het slagveld. De technologische ontwikkelingen gingen snel: de gassen werden dodelijker maar de bescherming ertegen werd ook beter.
Mosterdgas is kleurloos en ruikt naar… mosterd. Het gas wordt ook 'blaartrekkend' genoemd omdat het niet alleen longen en ogen verbrand maar ook de huid, die snel onder grote blaren zit.
Chloorgas ontstaat wanneer chloorbleekmiddelen als javel gemengd worden met zuren. Wanneer men bijvoorbeeld gelijktijdig een toiletpot reinigt met javel en een ontkalker komt er vrijwel onmiddellijk chloorgas vrij. Soms kunnen er bij het openen van een pot met chloortabletten zelfs al chloordampen vrijkomen.
Is het zenuwgas ingeademd - sarin werkt vooral via de ademhalingswegen - of is de huid er mee in aanraking gekomen, dan wordt het slachtoffer misselijk, gaat overgeven en valt flauw. Er treden verlammingsverschijnselen en ademnood op, waarna de dood binnen enkele minuten intreedt, meestal door hartstilstand.
Verschillende gifgassen werden ingezet om vijandelijke soldaten te verminken of te vermoorden. Aan het einde van de 19e eeuw experimenteerden grootmachten zoals Duitsland en Frankrijk met het gebruik van gifgas, bedoeld voor de oorlogvoering.
Chemische wapens zijn niet-explosieve chemische stoffen die worden gebruikt om mensen buiten gevecht te stellen, te verwonden of te doden. Naast nucleaire wapens en radiologische wapens behoren chemische wapens ook tot de categorie massavernietigingswapens.
Deze nieuwe chemische strijdmiddelen hadden de ontwikkeling van beschermende kleding tot gevolg. Ook de wijze van verspreiden onderging verandering. Aanvankelijk werd het strijdmiddel verspreid vanuit een vaste opstelling met behulp van hogedruk cilinders (gasblazen), later werden granaten met een gaslading verschoten.
In Nederland komt hoogcalorisch gas vooral voor in de kleine gasvelden op land en zee. Ook vanuit Rusland en Noorwegen wordt hoogcalorisch gas naar Nederland getransporteerd. Als hoogcalorisch gas bestemd is voor gebruik door particulieren, moet het worden gemengd tot de kwaliteit van het laagcalorische G-gas.
Op de Noordzee wordt veel gas gewonnen door diverse aangrenzende landen. Een deel van het gas dat gewonnen wordt op de Deense en Britse delen van de Noordzee komt direct in Nederland aan land. Het gaat om 1 miljard m3 in 2021 en dit telt ook als invoer.
Op de Wannsee-conferentie in 1942 besluiten de nazi's definitief om de Joden in vernietigingskampen als Auschwitz om het leven te brengen met het gas Zyklon B. De eerste gaskamer is een maand voor de Wannsee-conferentie al in gebruik genomen in Polen.
Deze week: chemicus Fritz Haber ontwikkelde het verstikkende chloorgas en Zyklon B, dat in gaskamers werd gebruikt tijdens de Holocaust.
Fritz Haber - De chemicus die gifgas introduceerde in de Eerste Wereldoorlog. Fritz Haber (1868 – 1934) was een Duits chemicus die met zijn onderzoek naar strijdgassen de gasoorlog introduceerde in de Eerste Wereldoorlog.
Het doel van een loopgraaf is niet alleen om de soldaten te beschermen tegen vijandelijke kogels, maar zeer zeker ook tegen het krombaangeschut van de artillerie.
In veel steden worden toespraken gehouden, diavoorstellingen gegeven en toneelstukken opgevoerd, bijvoorbeeld over het beruchte gifgas of gezinnen die uit elkaar werden gerukt door de oorlog. Overal zijn 'vredesboden' verkrijgbaar: gratis 'vliegende blaadjes', ofwel flyers.
Als je het gas inademt zullen als eerste je longen verkrampen en daarna je hart en andere organen. Dit gaat snel: al binnen een paar minuten kan het gedaan zijn."
Novitsjok (Russisch новичок, "nieuwkomer") is een groep van sterke zenuwgiffen van de vierde generatie die worden ingezet als chemisch wapen. De stoffen zijn vanaf de jaren zeventig in de Sovjet-Unie ontwikkeld onder de projectnaam Foliant.