Maghrib (Arabisch:مغرب plaats van ondergang van de zon) is binnen de islam het avondgebed dat onderdeel is van de vijfmaaldaagse salat en daarmee onderdeel van de Vijf zuilen van de islam. Het wordt als eerste op een dag verricht.
De Maghreb (Arabisch: المغرب al-Maġrib) is een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika. In enge zin behoren Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië tot de Maghreb.
Het vasten tijdens ramadan duurt van zonsopgang (het 'fajr'-gebed) tot zonsondergang (het 'maghrib'-gebed). De onthouding wordt daarbij ingeluid met het 'fajr'-gebed (het ochtendgebed), en eindigt met het 'maghrib'-gebed (avondgebed). Bij het avondgebed wordt ook een glas melk genuttigd met een dadel.
Marokko, Algerije en Tunesië (de zogenaamde MAGHREB-landen); Egypte, Syrië, Libanon en Jordanië (de zogenaamde MASHRAK-landen);
Elk gebed heeft meerdere rakaats: twee bij fadjr, vier bij dhuhr, vier bij asr, drie bij maghrib, en vier bij isha. Elk gebed begint met een intentie waarin genoemd wordt welk gebed wordt verricht.
Maghrib bestaat uit drie verplichte ra'kaat. De leider van de salat, imam genoemd, reciteert hardop. Na de verplichte ra'kaat kan een moslim twee extra soennah ra'kaat verrichten. Maghrib is ook het moment waarop gedurende de maand ramadan het vasten gebroken kan worden.
De tijd van het maghrebgebed [het avondgebed] is zolang het avondrood niet is verdwenen. De tijd van het 'ishaa-gebed [het laat avondgebed] is tot het midden van de nacht.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1961 is hij gestorven, een jaar voordat Algerije soeverein geworden is. Marokko is onafhankelijk geworden in 1956 en Algerije in 1962. De zoon en opvolger van koning Mohammed, koning Hassan II, claimde Algerijns grondgebied.
Zij telt 22 lidstaten in Afrika en het Midden-Oosten: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Somalië, Sudan, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak. In de islamitische wereld bestaan ook talrijke andere begroetingsformules ter gelegenheid van deze feesten.
De ramadan eindigt met het suikerfeest. Marokkaanse moslims houden zich beter aan de ramadan dan Turkse, blijktuit 'Leefsituatie allochtone stedelingen', een onderzoek onder ruimdrieduizend Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Van de Turkendeed ruim 60 procent alle dagen mee aan de ramadan.
Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen.Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden. De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en daarom voor veel moslims een belangrijke maand.
Fajr of fadjr (Arabisch:'فجر' dageraad) is binnen de islam het ochtendgebed dat onderdeel is van de vijfmaaldaagse salat en daarmee onderdeel van de vijf zuilen van de islam. Het wordt als derde op een dag verricht.
De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden. Dit doen ze in de richting van Mekka. De islam is onlosmakelijk verbonden met de Ramadan, dit is een jaarlijkse vastenmaand die een grote invloed heeft op het hele openbare leven van de Marokkanen.
De eerste is de Sjahada of geloofsbelijdenis. De tweede is de Salat of het gebed. De derde is de Zakat of liefdadigheid. De vierde is de Sawm oftewel het vasten en de vijfde is de Hadj, de bedevaart naar Mekka.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden.
De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca.
De Hassantoren, een onvoltooide minaret gebouwd in Rabat tijdens het bewind van de Almohaden. De Arabieren veroverden de Maghreb in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.
“Als u het Ishaa gebed vervroegd met het Maghrib gebed bidt, bidt u dan de Soennah van het Maghrib gebed en de Soennah van het 'Ishaa gebed hierna (na het 'Ishaa gebed). Daarna bidt u het Witr gebed. Ook al is dat in de tijd van het Maghrib gebed.
“Maar wanneer dit vóór zonsopgang gebeurt, dan levert dit geen probleem voor een vrouw”: Sheych bedoelt: Voor de vrouw is het niet verplicht dat zij in de moskee bidt, waar men het Fadjr gebed in duistere tijd bidt. Daarom kan zij het ochtend gebed ook later bidden.(Maar wel vóór zonsopgang).
Wanneer het gebed expres buiten de vastgestelde tijd niet wordt gebeden, dan is dat ongeloof. En dit is volgens de overeenstemming van de metgezellen, Tabi'een en Atba Tabi'een (Salaf Saliheen). Het niet bidden is anders dan het verlaten van sommige verplichte gebeden.