Met een verhouding van 1:2 is het sensorbeeld slechts de helft van het origineel en spreken we eerder van een close-up. Groter maken dan in werkelijkheid kan ook. Met een verhouding als 2:1 of hoger kun je minieme details echt enorm opblazen.".
De meeste macro lenzen lopen van 60mm tot 180mm brandpuntsafstand. Bij 180 millimeter moet je bedenken dat je veel sluitertijd nodig hebt om scherpe foto's te garanderen.
Bij een macrolens met een brandpuntsafstand van 60 mm, is de minimale werkafstand rond de 60 mm. Het voordeel van een macrolens met een grote brandpuntsafstand is dat de minimale werkafstand ook groter is, waardoor het mogelijk is op een grotere afstand een insect op maximale grootte te fotograferen.
Voor het fotograferen van insecten is een macro-objectief nodig waarmee u van zeer dichtbij op het onderwerp kunt scherpstellen. Met een macro-objectief (Nikon noemt deze Micro-NIKKOR-objectieven) kunt u onderwerpen op bijna ware grootte fotograferen.
Bij macrofotografie kun je vaak het beste met de hand scherpstellen. Dat gaat het soepelst door ongeveer op het onderwerp scherp te stellen, en de fijnafstelling te doen door de camera naar voor of naar achter te bewegen. Wanneer je vanaf statief werkt, kun je een speciale 'focusing rail' gebruiken.
Je kunt voor het fotograferen van insecten dus beter kiezen voor een langere lens – circa 90mm tot 180mm – in plaats van de (doorgaans goedkoopste) lenzen die een brandpuntsafstand van ongeveer 40mm tot 60mm hebben. Sommige macrofotografen maken er een sport van echt contact met een beestje te maken.
Beste voor macrofotografie: Panasonic LUMIX DC-TZ200
Omdat je je camera bij macrofotografie heel dicht bij je kleine onderwerp houdt en je het beeldkader voor je foto op het LCD-scherm bepaalt, is het risico op onscherpte groter. Een goede beeldstabilisatie is dan noodzakelijk.
Een macrolens is handig voor fotografen die zich willen toespitsen op detailfotografie. Met deze lenzen maak je vanaf een hele korte afstand tot het onderwerp een scherpe foto. Dit lukt met de meeste andere lenzen minder goed. Je legt er alles op ware grootte mee vast, zoals kleine details van insecten of bloemen.
Kies dan voor een dioptrie-voorzetlens. Deze lens lijkt op een soort brillenglas en komt in verschillende sterktes. De voorzetlens kun je makkelijk op de camera schroeven en verkort de minimale afstand waarop je nog kunt scherpstellen. Voordeel: je hebt al een voorzetlens voor €20,-.
Met een macrocamera kun je alleen dingen van heel dichtbij vastleggen – maar je moet zelf dichtbij gaan staan. Dat neemt niet weg dat je een hoop plezier kunt hebben aan een dergelijke lens. Natuurlijk mag je door de lage resolutie en het kleinere diafragma geen wonderen verwachten.
Een lens van 200 mm of 300 mm werkt bijvoorbeeld heel goed. Doordat je inzoomt lijkt het meteen al alsof je op ooghoogte fotografeert. Je kunt er makkelijk een exemplaar uit pikken. Dit werkt heel goed als je een veld bloemen hebt en er één bloem uit wilt lichten.
Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. De strikte definitie is dat er sprake is van macrofotografie als de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie.
Streef naar een klein diafragma (groot f-getal) als je wilt dat er meer dan alleen een klein deel van het insect in focus is. Als je tijdens de vlucht een insect fotografeert, probeer dan handmatig scherp te stellen. Focus op de ogen, zoals bij elk ander dier om de meeste indruk te maken.
Met de gratis te downloaden app ObsIdentify is het eenvoudig om dieren en planten te herkennen. Je maakt een foto van het betreffende insect/dier of plant en de app geeft binnen enkele seconden uitsluitsel om welke soort het gaat. De app herkent inmiddels al meer dan 22.000 soorten.
Ze zijn met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste en meest soortenrijke groep onder de dieren en dan zijn er ook mogelijk enkele miljoenen soorten nog niet eens ontdekt. Het is niet vreemd dat je insecten dus overal tegenkomt, niet alleen op land maar ook in het (zoete) water.
De meest bepalende factor bij een close-up is je compositie, dus de manier waarop je het beeld van de foto 'indeelt'. Je kunt er bij een close-up voor kiezen om je onderwerp beeldvullend in beeld te brengen of je kunt het ongeveer tweederde van je scherm laten vullen zodat je ook een een stukje (vage) achtergrond ziet.
Een lens voor portretfotografie heeft meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm, zoals de Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Deze lens is voorzien van een lichtgewicht constructie en 5-stops beeldstabilisatie voor perfecte portretfotografie vanuit de hand.