Dit meet de totale hoeveelheid licht dat een lichtbron uitstraalt. Lux (wat 'licht' in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen/m2. Door de Europese Unie zijn normen gesteld aan de hoeveelheid lux voor verschillende toepassingen.
Het Lux-element geeft aan in hoeverre een lichtdoorlatend oppervlak verlicht wordt. Een lamp van 1000 Lumen, die zijn licht over een oppervlakte van 1 m² verspreidt, verlicht dit gebied met 1000 Lux. Dezelfde 1000 Lumen verdeeld over 10 m² verlichten deze ruimte met 100 Lux.
Lux is de standaard eenheid van verlichtingssterkte van een oppervlak dat verlicht wordt. Één Lux is één lumen per vierkante meter. Lux (Latijn: licht) is een eenheid (symbool lx) van verlichtingsterkte. De luxwaarde zegt niet hoeveel licht je ziet, maar hoeveel licht het vlak ontvangt.
Een verlichtingssterkte van één lux wordt gecreëerd als een bundel met de sterkte van één lumen op een oppervlak valt van één vierkante meter. Eén lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter. In tegenstelling tot lumen wordt met lux wel rekening gehouden met het oppervlakte waarover het licht wordt verspreid.
Een lichtbron van 500 Lumen verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Dezelfde lichtbron die 10 vierkante meter moet verlichten, verlicht dit oppervlakte met slechts 50 Lux.
Verlichting. De intensiteit van het maanlicht hangt in grote mate af van de maancyclus en is normaal gesproken 0,05–0,1 lux, maar kan maximaal 0,32 lux zijn met een volle maan in perigeum in de tropen en met zeer heldere hemel. De volle maan is zo'n 500.000 keer dimmer dan de Zon.
De hoeveelheid lux is de daadwerkelijke hoeveelheid licht in een bepaalde ruimte, ook wel de lichtsterkte genoemd. Lux is het aantal lumen dat nodig is per vierkante meter. Dus: één lux is gelijk aan één lumen per vierkante meter. Deze term zegt al veel meer over de daadwerkelijke lichthoeveelheid dan de term lumen.
Voor het omrekenen van verlichtingsniveau naar specifiek vermogen bestaat er een vuistregel: 2/3 W/m². per 100 lux gebruikt. Voorbeeld: Als voorbeeld nemen we een kantoorruimte van 20m² waar 5 Tl-buizen van 36W lampen hangen.
Draait u de instelschroef naar rechts, naar het zonnetje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur eerder in. De instelschroef draait heel soepel, dus als u weerstand voelt, is hij aan het einde van de instelstand gekomen. Zodra het kleine rode LEDje gaat branden, dan zal na 1 minuut de lichtbron moeten gaan branden.
1 Plaats de bewegingsmelder niet te hoog: Optimale hoogte is 1.90m in een reguliere woonruimte. Hoe smaller de ruimte is, hoe lager dat u de bewegingsmelder dient te plaatsen, hiermee voorkomt u dat de inbreker onder het detectieveld doorloopt. 2 Plaats de bewegingsmelder altijd in een hoek van de ruimte.
Reacties. Als een bewegingsmelder 1 Watt gebruikt voor zijn elektronica maar wel 24 uur per dag, dan verbruikt de melder 8,7 kWh per jaar, dus veel meer dan de gloeilamp.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Zelfs een sombere, bewolkte winterdag levert nog meer lichtintensiteit op: ongeveer 1.000 lux. Op minder grauwe dagen varieert de lichtintensiteit tussen de 2.000 en 10.000 lux. Een zonovergoten zomerdag waarbij geen wolk aan de hemel te zien is levert maar liefst 125.000 lux aan lichtintensiteit op.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Zo kunt u zien dat een LED-bouwlamp van 100 Watt bijna evenveel licht(10.000 lumen) geeft als een halogeen bouwlamp van 1000 Watt. De LED-bouwlamp van 50 Watt geeft met 5.000 lumen ongeveer evenveel licht als een halogeen bouwlamp van 500 Watt.
De intensiteit van een daglichtlamp moet in ieder geval 10.000 lux zijn. Een lux is het licht van een kaars. Echt daglicht van de zon kan wel 150.000 lux zijn, dus deze lichtsterkte valt nog best mee. Als je een lamp hebt die minder sterk is, zul je er langer gebruik van moeten maken.