LDPE is een afkorting voor Low Density Polyetheen, of Lage Dichtheid Polyetheen en is gemaakt van aardolie. Deze kunststof heeft het getal 4 als recycling identificatienummer. Het materiaal is vrij zacht en taai en is gemaakt van polyetheen.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
PVC of Polyvinyl chloride kan je best vermijden. De schadelijke stoffen in PVC zijn o.a. de weekmakers die ervoor zorgen dat je het plastic flexibel kan maken. PVC vind je op vele plaatsen in en rondom het huis terug. Dus best even opletten!
LDPE is een thermoplast die door verhitting zacht wordt. Het smeltpunt van LDPE ligt op ongeveer 120°C. Daarom is het materiaal perfect voor hergebruik, want het kan zo in elke gewenst vorm gebracht worden. LDPE folie kan goed gerecycled worden als grondstof, omdat het een oliehoudend materiaal is.
LDPE is een taaie kunststof (heeft in zijn molecuulstructuur vele zijtakken) die vrij zacht aanvoelt maar toch heel sterk is. Daarnaast is het waterafstotend, goed isolerend en bestand tegen zuren. LDPE-folie is daarom zeer geschikt als verpakkingsmateriaal.
LDPE wordt op grote schaal gebruikt in de productie van verschillende containers, doseerflacons, spuitflessen, buizen, zakjes voor computeronderdelen en verschillende gegoten labo-toestellen. De grootste toepassing is het plastic tasje.
Zowel LDPE als HDPE zijn polyetheen soorten. Het verschil tussen de twee soorten is dat LDPE wordt gemaakt onder hoge druk, in tegenstelling tot HDPE.LDPE heeft in zijn molecuulstructuur veel meer zijtakken, waardoor LDPE een goede scheursterkte heeft in dwarsrichting.
Waar HDPE wordt geproduceerd onder lage druk, wordt LDPE plastic geproduceerd onder hoge druk. LDPE staat voor Low Density Polyetheen, ofwel lage dichtheid polyetheen. Het is het zachtere broertje van HDPE. LDPE plastic is taai, sterk en toch soepel.
LDPE is een afkorting voor Low Density Polyethylene en staat voor lage dichtheid polyetheen. Dit materiaal wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals krimpfolie, plastic stomerijhoezen en autostoelhoezen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan goed gerecycled worden.
PE, HDPE en LDPE
Het zit veel in speelgoed, shampooflessen, emmers en in bijvoorbeeld flessen waar vruchtensap in zit. LDPE is een zachter materiaal. Producten als vershoudfolie, boodschappentassen en sommige knijpflessen zijn van LDPE gemaakt.
HDPE (High Density Polyethyleen) -afvalzakken hebben een hogere dichtheid dan afvalzakken van LDPE (Low Density Polyethyleen). HDPE-afvalzakken kunnen worden gemaakt van een dunnere folie om dezelfde sterkte te krijgen als LDPE-afvalzakken. Ten opzichte van de LDPE-afvalzakken zijn de HDPE-zakken gemiddeld 50% dunner.
Zeer oude Tupperware-producten kunnen BPA bevatten maar deze werden altijd, ongeacht de datum van productie, streng gecontroleerd en geproduceerd met een veel lagere waarde (minstens 10 keer lager) dan de Europese normen als veilig voorschreven. Dit garandeert de kwaliteit en veiligheid van onze producten.
Van plastic met code 6 worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Dit is een plastic die je echt zou moeten vermijden. Het bevat schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid. Ook bij het produceren komen er schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten.
Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen in de plasticinzameling. Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje mogen in de zak of bak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
LDPE is een kunststofsoort dat door recycling opnieuw kan worden gebruikt als grondstof. Daarom is het belangrijk om het materiaal aan de bron gescheiden in te zamelen. Door LDPE te scheiden van het restafval bespaart u op uw afvalkosten.
Code 5 PP: veilig
Niet al deze producten zijn veilig, sommige producten zijn gemaakt van het gevaarlijke Polystyreen).
Lineair lage dichtheid polyethyleen (LLDPE) heeft een meer lineaire polymeerketen dan LDPE. Normaal LDPE heeft een kleine hoeveelheid lange zijketens aan de hoofdketen, wat de kristalliniteit reduceert en de flexibiliteit verhoogt ten opzichte van HDPE.
LDPE wordt daarmee ook vaak toegepast als landbouwfolie, bij het maken van verpakkingsmateriaal zoals folie en bij draagtassen van plastic. Door de sterk vertakte moleculen de lastemperatuur van LDPE iets lager dan van HDPE. Dit is ook de reden dat LDPE in principe alleen aan LDPE gelast kan worden en vice versa.
Als je HDPE aansteekt kan je het materiaal herkennen aan de blauwe vlam, gele top en witte rook. De soortelijke massa is lager dan 1, waardoor HDPE blijft drijven.
De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan.
HDPE is ook goed bestand tegen lage temperaturen, maar wat minder goed tegen hogere temperaturen ten opzichte van Polypropyleen. Ook is het zo dat een HDPE zwembad vervaging van kleur kan krijgen, waar Polypropyleen kleurvast is.