Bij lage druk, bijvoorbeeld in de atmosfeer van de aarde, is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke componenten gelijk aan de totale druk van het gas (in dit geval dus één bar).
De dampspanning is een maat voor de verdamping van een stof. Een hoge dampspanning betekent dat de stof gemakkelijk verdampt en zodoende een hoge concentratie in de lucht op de werkplek kan veroorzaken.
Dampdruk (ook wel dampspanning) is de druk die de damp van een stof op de wanden van een gesloten ruimte uitoefent.
De maximale dampdruk is de druk waarbij de damp verzadigd is en er dus geen extra vloeistof meer zal verdampen, aangezien er evenveel vloeistof terug condenseert (dynamisch evenwicht).
Relatieve vochtigheid = (pw / ps) * 100%. Bij een temperatuur van 20,0 graden staat in de tabel een maximale dampspanning ps van 2340 Pa (de s bij ps is saturated, Engels voor verzadigd). De verzadigde waterdampspanning is dan: pw = 0,45 * ps = 0,45 * 2340 = 1053 Pa.
Materialen zonder poriën hebben een oneindige dampdiffusieweerstand, bijvoorbeeld glas en staal.
In de natuurkunde , en meer in het bijzonder in de thermodynamica , stelt de wet van Raoult dat: “In een ideale oplossing , bij constante temperatuur, is de partiële druk in de dampfase van een component evenredig met zijn molaire fractie in de vloeibare fase. "
De verzadigde dampspanning is de absolute druk waarbij de vloeistof bij een bepaalde temperatuur overgaat in dampvorm (koken/verdampen), en andersom een damp overgaat in de vloeistofvorm (condenseren).
Door de structuur van water zijn de moleculen ook in de vloeistoffase nog sterk geordend, daardoor heeft water een opvallend hoge verdampingswarmte. Het kost vijf keer zoveel energie om water te verdampen, dan dat het kost om het water van 0 °C tot 100 °C te verwarmen.
De dampspanning is afhankelijk van de temperatuur en vluchtigheid van de stof. Water heeft een dampspanning van 23 mbar (2,3 kPa) bij 20°C. Bij een temperatuur van 50°C bedraagt de dampspanning van water 123 mbar. Bij 100°C is de dampspanning 1.013 mbar, gelijk aan 1 atm, het water zal gaan koken.
Wat zijn vluchtige organische stoffen (VOS)?
Vluchtige organische stoffen worden in Nederland afgekort met de term VOS en in het Engels met VOC (Volatile Organic Compounds). Eigenlijk zijn VOS simpelweg het geheel van een groep koolwaterstoffen die makkelijk verdampen.
Wanneer het materiaal aan de ene zijde in aanraking komt met lucht met een lagere dampdruk dan aan de andere zijde, bijvoorbeeld in een gevel of een dak, dan zal door het verschil in dampdruk, waterdamp stromen door het materiaal. Dit verschijnsel heet waterdampdiffusie of dampdiffusie.
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht niet langer zijn waterdamp vast kan houden en waterdruppels oftewel condens begint te vormen. Condens wordt gevormd wanneer de luchttemperatuur zakt, waardoor de beschikbare hoeveelheid energie gereduceerd wordt om het water in dampvorm vast te houden.
De partiële druk of partieeldruk van een gas in een mengsel, is dat deel van de druk van het mengsel dat afkomstig is van dat gas. Dat is, als we de ideale gaswet gebruiken, hetzelfde als de druk die er zou heersen als je alle andere gasmoleculen wegneemt en alle andere omstandigheden constant houdt.
De wet van Henry is een scheikundige wet, vernoemd naar de Engelse wetenschapper William Henry (1775-1836), die betrekking heeft op de evenwichtsituatie van een vloeibaar oplosmiddel dat in contact staat met een gas, zodat gasmoleculen oplossen in het oplosmiddel.
De meeste bouwmaterialen, glas en metaal daargelaten, laten waterdampdeeltjes door. Zelfs beton: pas vanaf 15 m dikte is beton dampdicht. Dampopen bouwen is absoluut geen vreemde in de Nederlandse bouwcultuur: zo is de traditionele spouwmuur constructie meestal gewoon dampopen.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Kortom: de belangrijkste reden om damp-open isolatiefolie te gebruiken bij het isoleren van uw woning, is om de onderliggende isolatie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hierdoor blijft het materiaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde.
Het dauwpunt en hoe dit wordt berekend
De laagste temperatuur die wordt gemeten tijdens dit proces, wordt de zogeheten natte-bol temperatuur genoemd. Het verschil tussen de luchttemperatuur en de natte-bol temperatuur bepaalt het dauwpunt.
Wanneer het kookpunt is bereikt neemt de temperatuur van de vloeistof niet meer toe; de maximumtemperatuur is bereikt. Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel.
De Glaser-methode bestaat uit 1D-berekeningen en geen 2D of 3D, waarbij men ervan uitgaat dat de temperatuur en het vochtgehalte van de binnen- en buitenlucht constant blijven. Ook de invloed van het vochtgehalte van de materialen op de warmtegeleidingscoëfficiënten wordt niet meegenomen.
Cavitatie is de vorming en abrupte ineenstorting van met damp gevulde belletjes. Dit proces vindt plaats op punten in de pomp waar de druk tot onder de dampdruk van het te verpompen medium daalt. De dampdruk van een vloeistof is de druk waarbij de vloeistof begint te koken of te verdampen.