DiGid staat voor Digitale Identiteit. Dat is het systeem waarmee de overheid de identiteit van personen en organisaties controleert bij elektronisch contact.
Veilig inloggen bij de overheid
DigiD staat voor Digitale Identiteit. Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Of dat nou bij de belastingdienst is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.
Als u uw DigiD-gebruikersnaam bent vergeten, moet u een nieuwe DigiD aanvragen. Uw wachtwoord kunt u herstellen via DigiD.nl met behulp van e-mail en sms of de DigiD app.
Download de DigiD app via Google Play of via de App Store. De app is geschikt voor mobiele apparaten met besturingssysteem: iOS (versie 10 en hoger) Android (versie 6.0 en hoger)
In principe mag iedereen een DigiD aanvragen, ook je kind, er zit hier geen minimumleeftijd aan. Een kind van 12 kan dit natuurlijk prima zelf doen, het enige wat hij/zij nodig heeft is zijn/haar Burgerservicenummer.
Je DigiD verloopt automatisch als je hem drie jaar niet gebruikt. Helaas moet je dan een nieuwe aanvragen.
Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Dankzij uw DigiD kunt u overal makkelijk en veilig inloggen. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.
Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf hun DigiD aanvragen en gebruiken. DigiD is vanaf 14 jaar en ouder namelijk strikt persoonlijk.
Beeldmerk op rijbewijs
Op de achterkant van het rijbewijs (uitgegeven vanaf 4 juni 2018) staat een nieuw beeldmerk dat aangeeft dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft.
Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD. De Nederlandse QR-code laat je scannen aan de deur van de locatie waar het coronabewijs nodig is. Je kunt de internationale QR-code laten scannen als je de grens over gaat. Het coronabewijs is niet in alle landen geldig.
Als het je helemaal niet meer lukt om in te loggen met je DigiD kan dit komen door de volgende oorzaken: Je gebruikt de verkeerde inloggegevens. Controleer of je de juiste gebruikt, denk aan hoofdletters en kleine letters. Je DigiD is geblokkeerd.
Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.
Vermoedt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens in bezit heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie personen (BRP). Uw BSN vindt u op het rijbewijs, paspoort, ID-kaart, zorgpas en salarisspecificatie. Het BSN vervangt in veel gevallen het oude sofinummer en bestaat uit dezelfde reeks cijfers.
Om de ID-check te kunnen uitvoeren heeft u een geldig Nederlands identiteitsbewijs nodig en een telefoon of tablet met NFC-lezer. De NFC-lezer leest informatie van de chip van uw identiteitsbewijs. Of uw telefoon of tablet een NFC-lezer heeft, ziet u in de specificaties van het apparaat.
Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
Steeds meer overheidszaken kunt u digitaal regelen. Dat kunt u zelf doen of laten doen door iemand die u vertrouwt. Uw DigiD is privé. Dus uw inloggegevens, die wilt u geheim houden.
Eisen gebruikersnaam
Uw DigiD gebruikersnaam is hoofdlettergevoelig en mag ook leestekens of cijfers bevatten. De gebruikersnaam moet voldoen aan 3 voorwaarden: uniek (niemand anders heeft dezelfde gebruikersnaam) minimaal 6, maximaal 32 tekens.
DigiD stuurt u een automatisch bericht als er iets in uw account wijzigt. Bijvoorbeeld als u een DigiD aanvraagt, uw DigiD (app) activeert, uw e-mailadres of wachtwoord wijzigt, of uw DigiD na 3 jaar verloopt.
Je kunt tweestapsverificatie via sms instellen via Mijn DigiD*. Log in en kies voor de optie 'Extra sms-controle aanvragen'. Voer je mobiele telefoonnummer in en bevestig deze met de sms die je per ommegaande ontvangt. Je ontvangt hierna per post een brief met een activeringscode.
Open de app en tik op 'Pincode vergeten'. Tik op 'Opnieuw activeren', dan wordt die app gedeactiveerd. U kunt nu weer een DigiD app activeren op een ander apparaat.
Sinds kort is het mogelijk om de DigiD app op meerdere apparaten tegelijk te installeren. Hiermee komt Logius tegemoet aan een wens van veel gebruikers. Steeds meer organisaties vereisen dat er wordt ingelogd met de DigiD app of sms-controle. Zo zijn persoonsgegevens beter beschermd.
Heb je een smartphone of tablet zonder NFC-lezer of lukt de ID-check niet? Activeer dan de app met een sms-code. Kijk daarvoor de video 'DigiD app activeren met sms-controle'.