Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen.
Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm. Geen waarschuwing: het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing. Ook wel bekend als code groen.
Oranje: het weer is gevaarlijk en ongewoon.
Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten.
Om te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke weersituaties, geven ze het weer kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. De kleurcodes geven aan in welke mate het weer gevaarlijke situaties kan opleveren. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld: Zware regen.
Code geel: Plaatselijk dichte mist.
Code geel: wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
Er zijn geen waarschuwingen
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer. Ga je wel de weg op? Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Wat als de KNMI code rood geeft? Als het KNMI of de Rijksoverheid afraadt om de weg op te gaan of de trein te pakken (code rood), dan moet je werkgever maatregelen nemen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld eerder dicht, of jij en je collega's worden opgeroepen thuis te blijven.
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af. Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter.
Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het een gevaarlijke storm wordt voor het noordwestelijk kustgebied die ook nog eens lang aanhoudt. Zo houdt de windkracht 10 langs de westkust hooguit een paar uur aan, terwijl het op de Wadden maar liefst 8 uur lang zwaar kan stormen!
Hoe vaak komt code rood voor? Code rood komt zelden voor, gemiddeld maar een of twee keer per jaar. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018.
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis. Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is.
Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Vandaag worden er temperaturen verwacht tussen 30 en 35°C.
Het antwoord is ja, uw auto is wel degelijk verzekerd tijdens code rood. Wanneer bestuurders hun rijgedrag en snelheid aanpassen tijdens gevaarlijke weersomstandigheden wordt er, op het moment dat de waarschuwing actief is, gewoon eenzelfde bedrag uitgekeerd bij eventuele schade.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Autorijden bij code rood is gewoon toegestaan, maar wordt afgeraden. De kans op schade is vaak groot. Bij storm bijvoorbeeld door omvallende bomen of van de weg raken door rukwinden. Bij sneeuw en vrieskou door gladheid.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. Morgenochtend hebben vooral het noorden en oosten nog met buien te maken, mogelijk met onweer. Van het zuidwesten uit komen er perioden met zon en blijft het overwegend droog. De wind komt geleidelijk uit het zuidwesten en wordt matig.
Komende nacht: dikkere bewolking en regen
Van het noordwesten uit begint het komende nacht op steeds meer plaatsen een tijd te regenen of motregenen. Door de dikke laag bewolking en regen koelt het nauwelijks af en de minimumtemperatuur komt rond een graad of 10 uit. Aan zee is het mild met ongeveer 15 graden.
Ishetglad.nl is een nieuwe website om de actuele gladheid bij jou in de buurt te bekijken. Vooral in de wintermaanden is de kans op gladheid groot. Wanneer het buiten glad is, kan het gevaarlijk zijn om de hort op te gaan. Een smakker is namelijk zo opgelopen.