Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat). Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine.
Wat is het? Bloed in de urine is soms zo duidelijk dat de urine helderrood tot bijna zwart kleurt.
Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant.
De kleur van de urine kan worden beïnvloed door wat u juist niet binnenkrijgt. Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Gele tot licht oranje urine
Dit is de typische urinekleur en geeft dus aan dat je gezond bent. Mocht het iets meer oranje kleuren, hoef je je nog geen zorgen te maken dat je iets onder de leden hebt, maar het is wel slim om wat meer te drinken. Deze kleur kan namelijk ontstaan als je te weinig vocht in je lichaam hebt.
Afwijkende kleur en geur van je urine.
Zo kan troebele of donkergele urine wijzen op een beginblaasontsteking. Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, kan er ook bloed in de urine zitten.
Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.
Soms is de urine donker of oranje van kleur en is het moeilijk te zien dat het om bloed gaat. Sommige voedingsstoffen zoals rode biet, rabarber of braambessen kunnen urine verkleuren. Ook bepaalde geneesmiddelen hebben deze bijwerking, dit staat dan in de bijsluiter vermeld. In dat geval moet je je geen zorgen maken.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Bloed of pijn bij het plassen zijn vaak de eerste klachten van blaaskanker. Blaaskanker groeit meestal langzaam. In het begin hebben de meeste mensen weinig of geen klachten. Blaaskanker wordt daarom vaak toevallig ontdekt.
Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen. Uitsluiten van een kwaadaardige aandoening is altijd raadzaam, ook als het bloedverlies eenmalig of sterk wisselend is.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop. kijkonderzoek van de blaas – als je bloed in je urine hebt.
De meest voorkomende oorzaken zijn: blaasontsteking. nierbekkenontsteking. goedaardige vergroting van de prostaat.
Soms, bijvoorbeeld bij een lagere weerstand door griep, kan het aantal bacteriën toch te hoog worden. Dat kan zorgen voor een ontstoken blaas en/of prostaat. Een blaasontsteking gaat vaak vanzelf over (die spoelt zichzelf weer schoon), maar bij de prostaat gaat dat moeilijker.
De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts. De urine kan ook rozerood verkleuren na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes). Of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Ook sommige medicijnen kunnen de urine roze of rood doen verkleuren. Voorbeelden zijn het antibioticum rifampicine, de pijnstiller ibuprofen, levodopa bij Parkinson, het antipsychoticum thioridazine en het intraveneus anestheticum propofol.
Ben je gevoelig voor blaasontstekingen dan kan je door kleine aanpassingen in je voeding en drank, de kans op een blaasontsteking verminderen. Gebruik minder verzurende voeding en dranken zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas.
Om ervoor te zorgen dat je geen extra pijn hebt of de blaasontsteking erger maakt, is het aangeraden om alle vormen van seks te vermijden totdat de symptomen volledig verdwenen zijn.
Loop vooral niet te lang rond met een blaasontsteking: die kan namelijk opstijgen en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dan heb je echt een antibioticum nodig. Malaise, pijn, koorts, koude rillingen en pijn in de zij zijn goede redenen naar een arts te gaan.
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking. Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Meestal ontstaat bloedplassen omdat de binnenkant van de blaas geïrriteerd of beschadigd is. Bijvoorbeeld na een blaasontsteking. Ook stenen in de urinewegen kunnen het weefsel van de urine- wegen (nier, urineleiders, blaas, plasbuis) beschadigen, net als goed- en kwaadaardige tumoren van de urinewegen.
Symptomen van blaaskanker kunnen zijn: bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Symptomen nierkanker
De tumor wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie of CT-scan van de buik die om andere redenen wordt gedaan. Wordt de tumor groter, dan kan deze wel klachten geven, zoals bloed in de urine, pijn in de zij of rug of een voelbare zwelling in de buik.
Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste blaaskankerpatiënten zijn ouder dan 55 jaar maar het kan op elke leeftijd voorkomen.