Elke paar uur wordt er een bepaalde energie naar bepaalde delen van je lichaam gestuurd. Wanneer je dus vaak wakker wordt in een bepaalde tijdsperiode heeft dit dus een betekenis. Als je vroeg gaat slapen, word je vaak al vroeger wakker.Op dat moment is je lichaam bezig met je metabolisme en je hormonen.
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat we minder goed inslapen, maar ook dat we vaker wakker worden gedurende de nacht. Mensen die bijvoorbeeld te laat actief zijn op hun laptop, tablet of smartphone met werkgerelateerde zaken slapen minder diep.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen.
Het tijdsinterval van 0.00 uur tot 1.00 uur, wordt ook vaak het spookuur genoemd ("Van twaalf tot één, zijn de spoken op de been"). Dit heeft te maken met het feit dat dit tijdstip het verst van de dag (het licht) vandaan ligt.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Leefgewoonten. Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Als het cortisolniveau gedurende de avond en nacht echter onvoldoende gedaald is, slaap je minder diep, word je vaker wakker en is het lastiger om weer in slaap te vallen. In de nacht hoort het cortisolniveau te dalen, zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine op gang kan komen en je goed en diep kan slapen.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Als je vaak wakker wordt tussen 5 en 7 uur, kan het zijn dat er een disbalans is in je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Waar kinderen en tieners makkelijk het klokje rond slapen, worden volwassenen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per nacht wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam minder goed tot rust komt, waardoor we lichter slapen.
Als u langere tijd problemen heeft met slapen, kan er sprake zijn van een slaapstoornis. Het lukt u bijvoorbeeld niet om aan één stuk door te slapen, of om 's avonds in slaap te vallen. De meest voorkomende slaapklachten zijn: Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Slaapmiddelen werken veelal op dezelfde manier. Na het innemen van een slaappil worden de hersenactiviteiten verlaagd. Daarbij zorgt een slaappil ervoor dat je minder angst- en stressgevoelens ervaart. Ook zorgen ze voor een ontspanning van je spieren, waardoor je eenvoudiger kunt inslapen.
Als je bewijs van de aanwezigheid van een geest wilt vastleggen, zorg er dan voor dat er altijd een geheugenkaartje in je camera zit en dat je batterij is opgeladen. Geesten zijn net als kaarsen, dus als je een kaars aansteekt die gaat flikkeren, kan dat betekenen dat er een geest in huis is.
Signalen van geesten
Soms zien ze dan verschijningen in huis, vaak kleurloze schimmen of bewegingen in je ooghoek in de avondschemering. Ook kunnen er andere signalen zijn, zoals dat spullen omvallen, een lamp ineens knippert, of dat je een 'aanwezigheid' of koude lucht voelt.