Eekhoorn staat voor speelsheid, vindingrijkheid en de mogelijkheid om snel van richting te veranderen. Hij is altijd in beweging en gaat flexibel door het leven. Hij waagt zijn sprongen vol overgave.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
De Eekhoorn is een slim, listig en pijlsnel knaagdier.Als hij jong is, is hij vrolijk en dartel.Hij houdt ervan om geliefkoosd te worden.Hij is altijd bedrijvig en zich altijd bewust van zijn eigen kunnen.
De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
VideoToen de Amerikaanse Richard Williams wat klusjes aan het doen was in zijn garage, werd hij plotseling aangevallen door een eekhoorn. Hij en zijn vrouw kwamen gewond uit de strijd met het beestje.
Door de kwetteren of te sjirpen met elkaar kunnen de eekhoorns onderling communiceren, maar ook de staart heeft een belangrijke functie in de communicatie tussen de eekhoorns. Bij gevaar blijven ze vaak stokstijf zitten of vluchten ze al zigzaggend de boom in.
Een nest van een eekhoorn is bolvormig en bijna helemaal afgewerkt met verschillende materialen: takjes en blaadjes aan de buitenkant en mos, wol en gras aan de binnenkant. Toch is één nest niet voldoende om zich genoeg te beschermen. Daarom bouwen eekhoorns vaak een hoofdnest, een vluchtnest en een slaapnest.
Eekhoorns zijn overdag actief en 's nachts slapen ze. In de ochtend en tegen zonsondergang gaan de eekhoorns op zoek naar voedsel. Niet alles wat ze vinden eten ze direct op. Met name in de herfst gaan ze op zoek naar voedsel en verstoppen het daarna in holtes van bomen of in de grond.
Hij benadert het diertje rustig met handschoenen aan, want eekhoorntjes kunnen venijnig hard bijten.
De natuurlijke vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en havik en de vos op de grond. Vooral jonge, net zelfstandige eekhoorns vallen aan hen ten prooi. In het verkeer vallen ook veel slachtoffers.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Aaneengesloten bomen vindt hij het leukst.Zijn favorieten zijn hazelaar, notelaar, tamme kastanje beuk en inheemse eiken. De eekhoorn bouwt een bolvormig nest. Bij vrij hangende nesten wordt de buitenkant opgetrokken uit bebladerde takjes, en de binnenzijde zacht bekleed met afgestripte bast, mos en gras.
Eekhoorns nestelen graag in boomholtes, waarin ze goed beschermd zitten. De ingang moet maar 5 cm zijn om binnen te geraken, wat vaak het geval is bij oude spechtenholen. Bij gebrek hieraan bouwt de eekhoorn een bolvormig nest in een boom of grote struik, vaak ergens op een dikke tak tegen de stam aan.
Producten om eekhoorns te verjagen
Eekhoorns kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor eekhoorns, hierdoor zullen de eekhoorns niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
De eekhoorn is een dagdier en hij is vooral actief vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang.
De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers.
Grijze eekhoorns kunnen door het schillen van de bast schade aanrichten aan bomen. Voor zover bekend zijn er geen gevestigde populaties in Nederland. In Flevoland zijn er in 2020 losse waarnemingen van enkele individuen geweest in een woonwijk in Almere.
Schubben en kern zijn te vinden op 'eetplekjes' op de grond of meer verspreid onder een boom wanneer de eekhoorn in een boom heeft zitten eten. De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang.De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling.
Dat betekent dat hun ze zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten. De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels.
Eekhoorns kunnen verschillende geluiden produceren. Deze geluiden produceren zij bij angst of boosheid. Hoewel zij bij angst eerder op de vlucht zullen slaan dan geluid produceren. Volwassen eekhoorns zijn stressgevoelige dieren en slaan snel op de vlucht bij angst.
Gedurende de zomer en herfst zijn ze het meest actief, ze leggen dan voedselvoorraden aan. Niet voor de winterslaap, want dat kennen eekhoorns niet. Ze zijn 's winters alleen minder actief. Niet dat ze dol zijn op de zomer, de eekhoorn heeft een hekel aan de zon.
Je hebt misschien weleens een eekhoorn voorbij zien rennen of in een boom zien klimmen. Eekhoorns lijken heel actief, maar dat zijn ze maar een paar uur per dag. Vooral in de ochtend en in de avond zijn ze actief, in de middag doen ze een middagslaapje. Deze knaagdieren kunnen wel 14 tot 15 uur per dag slapen.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Ze zijn robuust en worden niet zo snel ziek. Kennis van de behoeften en gedrag van het dier is echter heel belangrijk, want eekhoorns geraken snel gestresseerd. Het zijn vooral kijkdieren, die nauwelijks tam worden. Voldoende kooiruimte en veel nestplekken zijn cruciaal om dit dier gezond te houden.