Als iemand je niet durft aan te kijkenZe vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Te weinig oogcontact kan ons onbewust wat vertellen over de gesprekspartner: namelijk dat hij weinig zelfvertrouwen of weinig interesse heeft, of dat hij wantrouwend is. Heb je moeite met oogcontact maken? Probeer dan deze oefening: Kijk iemand aan als je met hem in gesprek bent.
Oorzaken kunnen zijn: Je voelt je niet opgewassen tegen de persoon die je benadert. Je voelt je onheus bejegend, gekwetst of geraakt. De ander is verbaal zo sterk dat je je machteloos voelt en je hebt het gevoel dat je er niet tegenop kunt.
7. Onbedoeld vermijden van oogcontact. Onbedoeld vermijden van oogcontact staat aan de kant zelden gerelateerd aan jou. In de meeste gevallen geeft het aan dat de persoon gewoon kijkt rond, omdat hij iets of iemand zoekt of gewoon de plek wil zien.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Langdurig oogcontact of diep in de ogen van iemand anders kijken is de meest krachtige vorm van menselijk contact – zonder dat er fysieke handelingen in het spel zijn. Mensen hebben via de ogen een uiterst subtiele manier gevonden om hun emoties en verlangens over te brengen.
Symptomen van een jongen die verliefd is
Kijkt vaker en langer naar een meisje dan nodig is, of kijkt juist verlegen snel weg. Zijn pupillen verwijden zich bij oogcontact. Zoekt toenadering: komt bij het groepje staan waarin zijn favoriet zich bevindt, toont gerichte interesse, raakt haar af en toe subtiel aan.
Als je chemie hebt met iemand, kun je eindeloos naar elkaar staren. Er is vaak sprake van langer oogcontact en je krijgt vlinders in je buik als jullie naar elkaar kijken. Ook je glimlach is een enorm bewijs van chemie. Als je deze ene persoon ziet, zul je vaak direct moeten glimlachen.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat. Onderzoekers volgden de oogbewegingen van meer dan 100 studenten tijdens hun gesprekken met acteurs en actrices.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
We zullen je direct uit de droom helpen: je wist niet echt dat diegene naar je keek. 'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij.
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt. Wanneer iemand naar je borst, hals of mond kijkt is dit juist weer een positief teken en duidt dit op interesse.
Het maken van oogcontact heeft vaak te maken met het feit of iemand zelfverzekerd dan wel onzeker is. Zo kan iemand die zich zeer zelfverzekerd voelt, iemand strak aan blijven kijken, zonder 'weg te kijken'. Deze manier van aankijken kan de ander juist weer onzeker maken.
Geen oogcontact maken kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de begaafde leerling met sociale problemen het maken van oogcontact als onprettig ervaart. Indien een leerling zeer gevoelig is voor visuele prikkels kan het zijn dat het aangaan van oogcontact een overprikkeling bij hem veroorzaakt.
Wat is goed oogcontact en het effect ervan? Door iemand aan te kijken proberen we te achterhalen wat iemand denkt en voelt. Het is belangrijk dat je tijdens een gesprek een paar seconden iemand aankijkt en vervolgens even wegkijkt. Ongeveer 60% van de tijd oogcontact maken is een goede richtlijn.
Veel mensen flirten van nature, maar doen dat onbewust, vaak met non-verbale communicatie: even lachen naar een ander, een hand op iemands arm, spiegelen. Als je dat beschouwt als een spannend spel dat je dagelijks kunt spelen en oefenen, wordt het al snel minder eng.
Het voelen van een sterke drang om fysiek contact te maken, zoals aanraken, kussen of knuffelen. Het voelen van een intens verlangen om de persoon te zien en bij hen te zijn. Het hebben van seksuele dromen over de persoon. Het voelen van een onweerstaanbare drang om te flirten en te verleiden.
een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
Hoewel iedereen liefde anders ervaart, komt het erop neer dat liefde een complexe mix is van emoties, gevoelens en ervaringen. Lust, aan de andere kant, is voornamelijk de fysieke aantrekkingskracht en minder emotionele verbondenheid. Deze aantrekkingskracht leidt tot een overweldigend gevoel van seksueel verlangen.
Een verliefd stel is te herkennen aan het feit dat hun ogen volledig gericht zijn op de andere persoon. De pupillen worden opvallend groter. “De hersenen zeggen: Ik probeer meer info binnen te laten”, legt Stefan Verra uit, een expert in lichaamstaal.
Meestal kijken flirtende mensen elkaar met een schuin hoofd aan en lachen veel. Soms zie je de ander verlegen omlaag kijken. De mond staat ook niet stil. Tijdens een goede flirt tuit je je lippen, lik je aan je lippen of bijt je op je onderlip.
Je pupillen verraden je gevoelens
Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook. De hoeveelheid licht speelt eveneens een rol. Overdag in helder licht zijn de pupillen klein, 's avonds en 's nachts veel groter.
Staren kan verschillende betekenissen hebben: je kunt naar iemand staren omdat je heel boos bent (agressief staren) of omdat je iemand heel leuk of bijzonder vindt (uit bewondering). Ook kun je naar iets staren als je héél geconcentreerd aan het kijken bent (zoals bijvoorbeeld een schilder naar zijn model).
Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat. Zo´n doordringende blik wordt niet door iedereen als prettig of plezierig ervaren.