Het ritueel van glas stuk gooien of vertrappelen zou al dateren van de vijfde eeuw vóór Christus. Glasgerinkel zou toen vooral gediend hebben om boze geesten de daver op het lijf te jagen en zo het geluk in stand te houden. Het glas zou ook verwijzen naar de broosheid en kwetsbaarheid van het leven.
Dit bijgeloof stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk. Wanneer iemand in de spiegel keek, zag hij zijn ziel. Het was een reflectie van de ziel die in de spiegel keek. Als er iets gebeurde met die spiegel, een barst bijvoorbeeld, was dit funest voor de ziel.
In de Romeinse tijd was het geloof dat je lichaam elke 7 jaar veranderde van samenstelling, vandaar de 7 jaar ongeluk. Als je glas breekt brengt het juist weer geluk. Best verwarrend eigenlijk.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.
Niet alleen gebroken spiegels zouden ongeluk brengen, ook gewone. Een legende vertelt dat spiegelend glas je ziel kan stelen uit je lichaam. Dat bijgeloof vloeit voort uit de victoriaanse traditie om de spiegels in huizen van overleden te bedekken.
De betekenis achter de uitdrukking Scherven brengen geluk komt van bijgeloof. Vroeger dacht men dat, door dingen kapot te gooien in scherven, boze geesten bang werden en wegvluchten. Dat was het geluk achter de scherven: geen enge demonen en geesten meer.
Gooi de scherven van een gebroken spiegel niet weg.
Je kunt er voor kiezen om alle scherven tot stof te vermalen en buiten uit te strooien, of een stuk van de spiegel (groot genoeg om te reflecteren, maar niet groot of scherp genoeg om jou of iemand anders mee te kunnen verwonden) en wachten tot de volgende volle maan.
Glas snijden moet op een vlakke ondergrond
Je hebt een groot en stevig oppervlak nodig om te kunnen snijden. Het liefst een enigszins zachte ondergrond zodat het glas niet bekrast. Je zou een professionele snijtafel kunnen gebruiken, maar als je die niet hebt kun je ook een vlakke tafel gebruiken.
De Silberschnitt glassnijder bevindt zich op een vrij gunstig prijsniveau. Het is veelzijdig en perfect geschikt om snel en eenvoudig glas in de gewenste vorm te snijden. Het is perfect voor vorm & liniaalsnedes en zeer geschikt voor het bewerken van tegels, glas in lood, glaskunst, spiegels en naaktslakken.
Dik glas wordt op dezelfde manier gesneden als dun glas, maar het kan beter worden gedaan door met een glaszetter of tegelhamer langs de spleet van onderen te tikken – dat wil zeggen van de onderkant van de glasplaat. U moet snel werken en de spleet onmiddellijk daarna breken zoals hierboven beschreven.
Wetenschappelijk is aangetoond dat glas spontaan kan breken als gevolg van nikkelsulfide-insluitingen. In de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van glas zit o.a. nikkelsulfide (NiS). NiS heeft de neiging om bij verhitting te kristalliseren.
30 – 40 °C, treden er hoge spanningen op in het glas. Niet alleen het soort glas, maar ook de locatie waar de warmte of afkoeling optreedt, spelen een belangrijke rol. Het glas zet zich uit wanneer het warm wordt en het koude deel blijft zijn vorm behouden. Hierdoor kan het glas breken.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier.
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Dubbel glas en gehard glas wordt echter op maat gefabriceerd en kan niet achteraf worden gesneden, net zoals de overige glassoorten. Het wordt simpelweg op maat besteld.
AA Glas is een erkende glashandel en sinds 1953 kunt u bij ons alle alle soorten glas op maat bestellen. We werken uitsluitend op maat, alleen zo kunnen we de juiste montage en langdurige kwaliteit garanderen. Door onze eigen productie en ervaren monteurs kunnen wij elk glas op maat snijden, leveren en monteren.
Glassnijders kopen bij Praxis
De glassnijder is speciaal gereedschap om glas te snijden. Het heeft een stalen of hardmetalen wieltje in een houder. Een gewone glassnijder is relatief goedkoop in de aanschaf, maar er zijn ook prijzige glassnijders met een hoogwaardiger snijwieltje en/of inwendige koeling.
Kraspennen zijn het beste alternatief om glas zonder een glassnijder te snijden. Deze hulpmiddelen hebben geen snijwiel, maar de punt van de kraspen is buitengewoon fijn en kan makkelijk glas kerven. Je kunt een hardmetalen kraspen bij de meeste grote bouwmarkten of doe-het-zelfzaken kopen.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken. Het zal dan onmiddelijk uit elkaar spatten omdat het spannigsveld wordt verstoord.