Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen. Wanneer je merkt dat jouw hamster dit doet, doe dan een stapje terug!
Een hamster kan bij echt gevaar hoge gillende geluiden maken. Meestal gaat de hamster hierbij op de rug liggen en steekt alle poten voor zich uit. De hamster probeert met de gillende geluiden belagers af te schikken. Wanneer de hamster schrikt, maakt het een korte gil en neemt een verdedigende houding aan.
Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
De meeste hamsters houden enorm van groente en fruit. Dit is dus handig als jij even aan het genieten bent van een gezonde groente of fruit snack mag jouw kleine vriend best een stukje mee knabbelen. Denk hierbij aan verse groenten en fruit, maar ook een gekookt ei vinden de hamster heel erg lekker.
Hamsters bijten wanneer ze bang en gestrest zijn. Als je hamster zich los probeert te worstelen of weg probeert te komen terwijl je hem vast hebt, dan betekent dat dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Het is echter zeldzaam dat een hamster daadwerkelijk agressief is, en ze bijten meestal alleen als ze bang zijn. Die kleine tandjes kunnen misschien niet zoveel schade aanrichten als die van andere dieren, maar een beet doet pijn en moet worden ontmoedigd.
Houd uw hand en hamster laag, het liefst boven z'n hok met zachte bodembedekking! Maak uw hamster eerst goed wakker voordat u hem oppakt. Een hamster die schrikt zal uit angst snel bijten. Het bijten zal vanzelf afnemen wanneer u uw hamster regelmatig een snoepje uit de hand laat eten.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Een angstige hamster heeft zijn oren plat en/of draait zich zijwaards op zijn rug. Als je hamster dit doet is hij echt niet op zijn gemak en kun je het beter een ander keertje weer proberen. Je hamster kan ook schrikken omdat hij je niet zag aankomen.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Een hamster is dol op vers groente en fruit zoals wortel, sla, andijvie, appel, witlof, paprika, komkommer, tomaat, peer, banaan, etc. Geef dit wel in beperkte mate. Overmaat kan namelijk schadelijk zijn. Daarnaast hamsteren zij en wanneer ze vers groente of fruit hamsteren, kan dit gaan rotten.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!