Positief: Positief betekent dat een antistof tegen het hepatitis A virus is aangetoond. Als de antistof van het type IgM is, duidt dat op een acute infectie, terwijl de aanwezigheid van IgG laat zien dat de infectie al langer geleden is opgetreden.
Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over. Het virus zit in de ontlasting en kan ook in de urine zitten.
Hepatitis A is de minst ernstige vorm van hepatitis. Deze vorm komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. In Nederland kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
Mensen met hepatitis A kunnen anderen besmetten vanaf 1 week voordat de klachten beginnen tot 1 week daarna. Zelfs wanneer er geen klachten zijn, kan iemand met het hepatitis A-virus toch anderen besmetten. Iedereen die de ziekte nog niet heeft gehad kan besmet raken en ziek worden.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
Heel soms verloopt hepatitis A zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is en in zeldzame gevallen kan iemand er aan overlijden. Als iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus, blijft deze persoon geen drager van het virus.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
De hepatitis A-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Met een enkele hepatitis A-vaccinatie bent u ongeveer één jaar beschermd tegen deze ziekte. Als u een tweede inenting tegen hepatitis A laat zetten, bent u minstens dertig jaar beschermd.
In Nederland komt de ziekte weinig voor. Wanneer mensen ziek worden van hepatitis A zijn dit meestal mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt zoals Turkije, Marokko en tropische gebieden. U kunt zich voor u op reis gaat, laten inenten tegen hepatitis A.
De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Meestal gaat de hepatitis A-besmetting van mens tot mens. In andere gevallen verloopt de overdracht via met het virus besmet voedsel of water. Geschat wordt dat in Nederland 5 - 10% van de ziektegevallen via voedsel wordt overgebracht.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt. Maak hiervoor gemakkelijk een afspraak.
Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte. Er worden 5 soorten virale hepatitis onderscheiden: hepatitis A, B, C, D en E. Niet-virale vormen zijn: auto-immuunhepatitis, hepatitis door alcoholgebruik en niet-alcoholische leverontsteking.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en buikpijn. Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn of slaperigheid. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Een verhoogde concentratie in het bloed kan wijzen op verschillende aandoeningen van de lever of galwegen. Een licht verhoogde gamma-GT waarde heeft meestal te maken met gebruik van alcohol en/of medicijnen, leververvetting en extreem overgewicht.
Nee, iemand die al een keer hepatitis B heeft gehad kan het niet meer opnieuw krijgen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.