Leestekens aan het einde van een zin Een punt gebruik je aan het einde van elke zin, wanneer er geen vraag wordt gesteld of een uitroep wordt gedaan. Voorbeeld: Ik schrijf hier zomaar een zin.
Het beletselteken (…)
Het kan aangeven dat de zin wordt afgebroken of dat de lezer geacht wordt zelf een woord of gedachte in te vullen. Als het beletselteken aan het einde van een zin staat, komt er geen extra punt achter het beletselteken. Ze vroeg nog: 'Weet jij of we morgen …' Maar Hannes liep al de deur uit.
Wie een punt gebruikt aan het einde van een sms- of WhatsApp-bericht, komt agressief en intimiderend over. Dat blijkt uit een onderzoek van taalkundigen bij jongeren geboren na 1995. Het gebruik van een punt om een bericht af te sluiten wordt door deze generatie als een teken van woede gezien.
De punt is het leesteken dat we gebruiken om een zin af te sluiten. De punt wordt ook in andere contexten gebruikt, bijvoorbeeld bij afkortingen en getallen in cijfers. Ik ben gisteren naar de infosessie geweest.
Aan het einde van de zin staan nooit twee punten. Als er aan het einde van de zin een afkorting met een punt staat, vallen de afkortingspunt en de zinseindepunt samen. Dat geldt ook als de afkorting tussen aanhalingstekens in een citaat staat.
Punt. Aan het eind van een zin schrijf je een punt. Er komt geen spatie vóór de punt. Als je na de punt op dezelfde regel verdergaat, komt er een spatie tussen de punt en het volgende woord.
Een zin loopt van hoofdletter tot punt, vraagteken of uitroepteken. Daarna komt weer een nieuwe zin, die dan ook weer met een hoofdletter begint.
Een punt is een leesteken waarmee je het einde van een zin aangeeft. Verder gebruik je een punt in getallen, tijdsaanduidingen en afkortingen.
In de meetkunde, de topologie en andere, gerelateerde, takken van de wiskunde duidt een punt een specifieke positie binnen een ruimte aan. Een punt heeft geen afmetingen, dus geen lengte, oppervlakte of volume. Een punt is bijgevolg een nuldimensionaal object, een wiskundig object zonder dimensie.
Je plaatst een zinseindeteken, zoals een punt, uitroepteken of vraagteken, bij een citaat tussen aanhalingstekens binnen de aanhalingstekens.
Punt (.) Een punt gebruik je aan het einde van elke zin, wanneer er geen vraag wordt gesteld of een uitroep wordt gedaan.
De stip op het WhatsApp-symbool op je apparaat heet een meldingsstip. Deze functie is door je telefoonfabrikant toegevoegd om activiteit in WhatsApp aan te geven. Denk aan een ongelezen bericht of een gemiste oproep.
Een foto of video doorsturen in WhatsApp werkt zo: Tik op het tabblad Chats. Tik op het gesprek waarin het bericht staat dat u wilt doorsturen. Tik bij de foto of video op het pijltje.
Je hebt ook nog drie puntjes op je hand wat staat voor 'tres puntos', wat staat voor 'dood aan de koeien', oftewel de politie. Of eentje met 5 puntjes, waarbij het middelste puntje tussen de anderen zit: jij in de gevangenis.
Het beletselteken bestaat uit een reeks van drie punten en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het kan aangeven dat een gedachtegang niet helemaal wordt afgemaakt en dat de lezer geacht wordt dat wat ontbreekt zelf aan te kunnen vullen.
Een dubbele punt gebruiken we vóór een opsomming, een citaat, een verklaring, aankondiging, omschrijving, toelichting, conclusie of gedachte. Er komt geen spatie vóór een dubbele punt, wel erna.
punt (zn) : sluitteken, spikkel, stip, stipje, stippel, tittel. punt (zn) : plaats, plek, positie, post, standpunt.
Een puntstuk is een vlak op het wegdek dat is gemarkeerd met twee evenwijdige diagonale strepen die elkaar ontmoeten in een punt. Dit vlak wordt vaak gebruikt op kruispunten en rotondes waar twee of meer rijstroken samenkomen.
Een puntstuk is een vlak op de weg in de vorm van een punt, die vaak te vinden is bij een op- of afrit op de snelweg. De officiële omschrijving op de boete is het 'als bestuurder een puntstuk gebruiken'. In 2022 is de boete voor het rijden over een puntstuk €259,- inclusief de administratiekosten van het CJIB.
Ergens een punt achter zetten. Er voorgoed mee stoppen.
In veel gevallen is het verschil tussen een komma en een puntkomma ook te horen: voor een komma gaat de zinsmelodie iets omhoog, voor een puntkomma – en vooral voor een punt – iets omlaag.
Meestal heb je een punt gegeven waarin je de afgeleide moet berekenen. Als je de x van dat punt invult in de formule van de afgeleide, krijg je de richtingscoëfficiënt (de a). Vervolgens kan je de x en de y van dat punt invullen in y = ax + b om b te bepalen.
Aanhalingstekens kunnen om een hele zin of om een deel van een zin gezet worden. Bij een citaat op het eind van de zin staat de punt binnen de aanhalingstekens als de aanhalingstekens om een hele zin (of een opeenvolging van zinnen) staan. De punt maakt dan deel uit van het citaat.
Als een zin eindigt met een of meer aangehaalde zinnen, dan staat de slotpunt van de (laatste) aangehaalde zin binnen de aanhalingstekens. Er komt geen extra punt na de aanhalingstekens om de volledige zin af te sluiten.