Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Christus.
In de kunst wordt Petrus meestal ondersteboven aan het kruis hangend voorgesteld, met zijn hoofd naar beneden. Hij zou zich onwaardig hebben geacht om op eenzelfde manier aan zijn einde te komen als Christus, zijn Heer.
Christenen geloven dat Christus door te sterven aan het kruis Gods straf voor de zonden van de mensen op zich genomen heeft en daardoor de weg naar de hemel geëffend heeft. Het kruis symboliseert lijden, verzoening en verlossing. Het kruis heeft in de loop der eeuwen vele toepassingen en verschijningsvormen gehad.
De twee oervormen van de heraldische kruisen
Het kruis van Sint-Joris is het basismodel van de meeste heraldische kruisen. Het Andreaskruis of schuinkruis is het tweede archetype van de heraldische kruisen. Voorbeelden van Andreaskruisen vindt u onder op deze pagina.
Ze zijn er in alle vormen en maten, met of zonder Jezus. Verder zie je ze in allerlei openbare gelegenheden hangen. In ziekenhuiskamers hangen ze boven de deur, in café's vaak achter de bar en in de raadszaal van het gemeentebestuur achter de sprekers.
Het kruisteken symboliseert (al dan niet uitgesproken) de zegenbede: In de naam van de Vader (aanraking hoofd) en de Zoon (borst) en de Heilige Geest (linker- en rechterschouder), Amen.
Het kruisbeeld herinnert aan hoe Jezus voor ons leed. Het is het summum van wat mensen elkaar aandoen en tegelijkertijd het summum van hoop. Hoop op leven na de dood en hoop uit de herinnering dat Jezus alleen maar liefde predikte."
Zonder kruis geen heil, zonder kruis geen overwinning op zonde en dood. In zekere zin kan gezegd worden dat het kruis een samenvattend begrip is voor heel het werk dat Christus heeft gedaan. Jezus' dood aan het kruis is de basis voor het behoud (1 Kor. 1:17-18), voor vrede met God (Kol.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
Het zijn Andreaskruisen, genoemd naar de apostel Andreas, die aan een dergelijk kruis de marteldood zou zijn gestorven. Het wapen waarin de kruisen staan bestaat uit drie verticale banen met de kleuren rood - zwart - rood. De kruisen staan in de zwarte baan. De oorsprong van het stadswapen is niet bekend.
Een Keltisch kruis is een Keltisch symbool bestaande uit het "ringwiel" (zonnerad) met een christelijk kruis erdoor waarbij de verticale as lijn de hemel voorstelt en de horizontale as de aarde. Het is een Keltisch-christelijk symbool hoewel het al bekend was vóór de christelijke tijd.
Het satanisme brengt die overtuiging in praktijk door vrijwel alle waarden en normen van de Joods-christelijke traditie om te keren. Alles wat als waardevol voorgeschreven wordt in het totaal van de bijbel, wordt door het satanisme ontmaskert als onzin, leegte, machteloosheid en daarom als iets verwerpelijks.
The Satanic Bible is een boek uit 1969 waarin de Amerikaanse satanist Anton Szandor LaVey de basis en definitie neerschreef van het satanisme. Dit boek was de eerste 'bovengrondse' publicatie over de religie/filosofie van het satanisme, en volgde drie jaar na de oprichting van de Church of Satan.
Het kruis komt in de heraldiek heel vaak voor maar één van de meest bijzondere is toch wel het vijfvoudige kruis dat symbool staat voor het koninkrijk Jeruzalem en voor de kruisvaarders die het veroverden.
De stevigere aardse energie kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een aanraking of windvlaag te laten voelen, een kaars te doven of de deurbel af te laten gaan. Ook kunnen speelgoed auto's spontaan gaan rijden of je telefoon ineens afgaan! Kort na de dood zijn er nog de aardse energielagen die langzaamaan loslaten.
Het symbool van een vlinder die wegvliegt staat over het algemeen bekend als het bevrijdingssymbool. Daarnaast staat de vlinder ook symbool voor leven, dood en wederopstanding. Een mooi symbool dus om in de rouwkaart te gebruiken.
Een crucifix is een christelijk symbool waarbij op een kruis het lichaam (corpus) van de gekruisigde Christus is bevestigd. De oudst bekende crucifix bevindt zich op de houten deur van de Santa Sabina in Rome dat dateert uit ca. 430 na Chr. In de tijd van Jezus bestond dit symbool dus nog niet.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Tegenwoordig zijn de kruizen voor veel mensen simpelweg een markering van de bergtop, voor anderen is het een doel om je wandeling naartoe te leiden en voor weer anderen is het nog steeds een religieus teken.
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was. Dat was voor gelovigen destijds waarschijnlijk lastig te verbinden aan hun geloof.
Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.