De vergelijking E = mc2 betekent in feite dat massa m en energie E twee verschillende namen zijn voor dezelfde onderliggende grootheid. Het enige verschil tussen de twee is de constante c2 wat de snelheid van het licht in het kwadraat is.
Albert Einstein tijdens een college in Wenen in 1921. De naam Albert Einstein is onlosmakelijk verbonden aan de bekendste vergelijking uit de natuurkunde: E = mc2. De formule beschrijft de relatie tussen de massa van een object en de energie aanwezig binnen deze massa.
Kleine beetjes massa (m) kunnen worden omgezet in enorme hoeveelheden energie (E) dankzij de vermenigvuldiging in de formule met het kwadraat van de lichtsnelheid c.
Bij de stelling van Pythagoras kan je de schuine zijde berekenen wanneer je de 2 rechthoekszijden weet. De stelling wordt vaak aangegeven als a2 + b2 = c2. Hierin zijn a en b de rechthoekszijden en c de schuine zijde.
Uit de relativiteitstheorie komt de beroemde formule E = mc². Daarin is E energie, m = massa en c lichtsnelheid. Dus volgens Einstein (en er zijn weinigen, die hem tot dusver hebben durven tegenspreken) is energie het product van massa en het kwadraat van de lichtsnelheid.
Albert Einstein stelde in zijn speciale relativiteitstheorie dat het niet mogelijk is over ruimte en tijd als twee afzonderlijke entiteiten te spreken, maar dat er slechts één entiteit bestaat, namelijk de ruimtetijd, die alle gebeurtenissen in het verleden, heden en toekomst in ons heelal bevat.
Einstein had allerlei ideeën over tijd en ruimte. Zijn bekendste theorie is de relativiteitstheorie. Relativiteit betekent dat iets maar net is hoe je het bekijkt. Een voorbeeld: een vliegtuig vliegt wel met een snelheid van zo'n 1000 kilometer per uur, maar als je erin zit lijkt het helemaal niet zo snel te gaan.
De rechthoekszijden noemen we a en b, de schuine zijde is c.
De schuine zijde wordt ook wel hypotenusa genoemd. Pythagoras heeft niet alleen gesteld dat volgens hem de formule zo is, maar hij heeft het ook bewezen. Er zijn op internet allerlei demonstraties en rekenvoorbeelden waarmee bewezen wordt dat a2 + b2 = c2.
De stelling luidt: de som van het kwadraat van de lengtes van de rechthoekszijden is gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde. Kortom: A2 + B2 = C2 Hierbij is A de lengte van de korte zijde, B de lengte van de lange zijde en C de lengte van de schuine zijde.
Albert Einstein (1879-1955)
Einstein, de man achter de relativiteitstheorie, was notoir slecht in het onthouden van namen, getallen en data. Desondanks wordt zijn IQ geschat op 160, waarmee hij een genie was.
(natuurkunde) symbool voor het elektron.
Slimme en succesvolle mensen zweren erbij: weinig slaap. Bill Clinton, Winston Churchill en Albert Einstein sliepen allemaal minder dan vijf uur per nacht. En dit terwijl er door slaapcoaches acht uur gemiddeld wordt geadviseerd.
Fotonen (Oudgrieks: φῶς, phōs, licht) zijn elementaire deeltjes uit het standaardmodel van de deeltjesfysica. Ze hebben geen rustmassa en bewegen zich in vacuüm met de lichtsnelheid voort.
Het massadefect is de hoeveelheid massa die verdwenen is. "Defect" heeft niets te maken met "kapot". Een massadefect kan optreden bij chemische reacties. Een massadefect treedt ook op bij de (natuurkundige) kernreacties in een kerncentrale (splijting van uraniumkernen) en in de zon (fusie van waterstofkernen).
Tijd is relatief
Albert Einsteins relativiteitstheorie toont aan dat licht een constante snelheid heeft en daarom ons begrip van tijd beïnvloedt. Tijd is relatief, en het feit dat we tijd anders waarnemen wordt tijddilatatie genoemd.
Rechte hoek aantonen
Als je alle zijden van de driehoek weet, maar je weet niet of een hoek 90 graden is, dan kan je dat controleren door te kijken of de stelling van Pythagoras geldt. Als het klopt dat a² + b² = c², dan heb je aangetoond dat de hoek inderdaad 90 graden is.
Eenvoudig de lange zijde van een rechthoekige driehoek berekenen met deze driehoek calculator. Een rechthoekige driehoek is een driehoek met een rechte 90° hoek. Bij een rechthoekige driehoek geldt de stelling van Pythagoras: a² + b² = c².
De stelling van Pythagoras: formule
In een rechthoekige driehoek, met rechthoekszijden a en b en schuine zijde c, geldt: a²+b²=c².
Wat is ruimte, wat is tijd? Het klinkt als een eenvoudige vraag: de ruimte tussen twee objecten komt overeen met de afstand (die je kunt meten met een lineaal), en de tijd tussen twee gebeurtenissen meet je met een klok.
Licht reist met een ongelofelijke snelheid: 1 miljard kilometer per uur. Dat is 300.000 kilometer in 1 seconde. Het licht kan met die snelheid 10 rond de aarde reizen in 1 seconde. En het licht dat de zon op dit moment uitstraalt zien wij pas over 8 minuten op aarde.
Met relativiteit wordt bedoeld dat natuurkundige wetten nooit afhankelijk kunnen zijn van de snelheid waarmee de waarnemer zich voortbeweegt; het enige dat je kunt meten, is de relatieve snelheid tussen het ene object en het andere.