Het eerste getal staat voor de breedte van de band en het tweede getal voor de diameter van de velg (beide in millimeters). Een binnenband past altijd op meerdere buitenbandmaten.
DV (Dunlop Ventiel – Hollands Ventiel)
DE BANDENMAAT. Om te weten welke maat binnenband je nodig hebt, gewoon even kijken op de wang van je buitenband of op je oude binnenband. Hoe lees je de maat van je binnenband af? De afmetingen staan aangeduid in de vorm 'diameter x minimumbreedte / maximumbreedte'.
Deze maat bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft de breedte van de band aan in mm, het tweede getal de diameter van de velg in mm. Met deze maat moet het sorteren van onze banden en het uitkiezen van de juiste band gemakkelijker worden.
Omdat een binnenband kan rekken is hij geschikt voor meerdere maten buitenband. Toch is het verstandig om een binnenband te kiezen die zowel qua breedte als diameter goed past bij de buitenband. Een te smalle binnenband rekt uit totdat die dezelfde breedte heeft als de buitenband.
Het eerste getal (37) bestaat uit 2 cijfers en geeft de breedte in millimeters aan van de band in opgepompte toestand. Het tweede getal (622) bestaat uit 3 cijfers en geeft de binnendiameter in millimeters van de fietsband aan gemeten vanaf de hieldraad (velg maat).
De inchaanduiding (b.v. 28 x 1.40) geeft ongeveer de buitendiameter (28 inch) en de bandbreedte (1,40 inch) aan. De inch-maat wordt ook nog in de aanduiding 28 x 1 5/8 x 1 3/8 (ongeveer de buitendiameter x bandhoogte x bandbreedte) gebruikt.
De maat van de fietsband bepalen
Voor de maatbepaling van fietsbanden zijn er vier verschillende systemen: de inch-maat, de Duitse maat, de Franse maat en het ETRTO-maatsysteem.
Kijk eerst naar de drie cijfers na het streepje in de ETRTO-code (bijvoorbeeld 37-622). Dit is de diameter van de velg. De velgmaat moet je altijd aanhouden. Als je een oude band hebt met de ETRTO-code 622 dan kun je alleen maar een nieuwe band met ETRO-maat 622 monteren.
700x35C betekent een buitendiameter van 700mm en een breedte van 35mm. Omdat elk land zijn eigen aanduiding had, was het zeer verwarrend of een band nu wel of niet om een bepaalde velg paste. Zo werden wel vijf verschillende bandmaten met 20 inch aangeduid!
Advies voor de binnenband: Schwalbe SV 15 is geschikt voor 28-622, maar past ook nog in een 25-630 band: 105 gr; SV 16 is op zich ook geschikt, maar heeft meer massa (135gr).
Een voorbeeld hiervan is 47—622, 40-622 (stadsfiets) en 23-622 (koersfiets). Hierbij staat het eerste getal voor de breedte in millimeter van de opgepompte band en geeft het tweede getal de velgmaat (de diameter van de velg) aan, gemeten daar waar de binnenband op de velg rust.
Een binnenband voor een Frans ventiel is vaak verkrijgbaar vanaf 36 mm tot 80 mm, die van een Autoventiel van 32 mm tot 50 mm en die van een Hollands ventiel van 32 mm tot 48 mm. Welke lengte ventiel je nodig hebt, is afhankelijk van de hoogte van de velg. Bij een hoge velg heb je ook een langer ventiel nodig.
Presta-ventielen zijn bij uitstek geschikt voor fietsen omdat ze licht zijn, er een kleiner gat in de velg voor nodig is, de afdichting enkel luchtdruk vereist en ze verlengd kunnen worden voor gebruik op hoge velgen. Een Schrader-ventiel is meestal te vinden op auto's en minder dure fietsen.
Een Schraderventiel wordt ook wel een Amerikaans ventiel genoemd. Dit is een speciaal soort ventiel dat men name bij mountainbikes wordt toegepast. Verder wordt dit ventiel ook bij speciale andere fietsen toegepast en sommige kinderwagens met luchtbanden.
Een smalle band past niet op een brede velg en andersom. Bij velgen wordt de inchmaat nog steeds gebruikt; 26, 27.5, 28 en 29 inch. 28 inch betekent dus een diameter van 28 inch = 28 x 2,54 = 71,12 cm.
De rolweerstand van uw 25 mm band is gelijk aan uw 23 mm band. Gaat u met een bredere velg rijden, dan neemt de rolweerstand zelfs af.
700C is de Franse maat voor standaard racefietsen. 650C is de Franse aanduiding voor racefietsen met kleinere wielen met een diameter van 571mm, in gebruik bij kleine wielrensters en jeugdige wielrenners.
De maat in inches met drie getallen, zoals bij 28″ × 1″ × 1″. In dit geval is het tweede getal de hoogte en het derde getal de breedte.
2.2 Inbouwruimte frame
Doorgaans passen banden tot 2,6” zeker in je frame. In de meeste gevallen monteer je een band tussen de 2,1” en 2,35”. Voor deze maten hoef je dus niet je frame te gaan nameten.
Bij hoge temperaturen, een grote belasting en ruw asfalt slijten banden bijvoorbeeld beduidend sneller dan normaal. Bij Schwalbe standaardbanden kan men grofweg uitgaan van een kilometrage van 2.000 tot 5.000 kilometer. De banden uit de Marathon-familie gaan in de regel tussen de 6.000 en 12.000 kilometer mee.
De Schwalbe Marathon E-Plus is de volgende favoriet en volgens ons een van de twee beste buitenbanden voor de elektrische fiets. De Marathon E-Plus is een redelijk nieuwe band in het assortiment van Schwalbe. Speciaal gemaakt voor de e-bike en is geschikt voor snelheden tot wel 50 km/u.
De meest voorkomende fietsreparaties
Bij de fietsenmaker kost een binnenband plakken gemiddeld 12,50 euro, blijkt uit cijfers van OfferteAdviseur. Als je band niet meer te redden is en volledig vervangen moet worden, zowel binnen als buiten, dan kost dat gemiddeld 35 euro.
In dit voorbeeld is een velg van 16 inch in doorsnede 40,64 cm.