In Frankrijk kan een opgestoken duim net als bij ons betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman. Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim.
Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
Duim omhoog of omlaag
Een duim omhoog stamt uit de tijd van de Romeinen. Tijdens gladiatorengevechten betekende een duim omhoog dat de strijder mocht blijven leven, een duim naar beneden betekende echter het einde. Een duim omlaag betekent dat namelijk er geen genade aan iemand wordt verleend.
In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging.
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
De Vulcaanse groet (Engels: Vulcan salute) is een handgebaar uit de Amerikaanse sciencefictionserie Star Trek. Het gebaar dient als groet en wordt voornamelijk gebezigd door het buitenaardse volk der Vulcanen.
Het gebaar vindt naar verluidt zijn oorsprong in de keuze die het publiek maakte of een verliezend gladiator mocht blijven leven. Hij deed dat met een duimgebaar (pollice verso). Het is echter niet bekend of inderdaad dit gebaar werd gemaakt.
De 'bokkengroet' of 'duivelshoorn' is een handgebaar, waarbij de pink en middelvinger worden opgestoken. Het teken heeft een oude geschiedenis met verschillende betekenissen.
Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen. Time-out bij kinderspelen in Vlaanderen. Ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken.
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
Het woord pinky in het Amerikaans Engels is een leenwoord uit het Nederlands. Het Indonesisch heeft wel een apart woord: kelingking. In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
Je middelvinger opsteken is een vulgair gebaar, dat je gebruikt als iemand je iets flikt. Of je krijgt de vinger te zien omdat je zelf iets geflikt hebt dat niet door de beugel kan. Of omdat het typ tegenover je nogal onopgevoed en opvliegerig is. Erg vriendelijk is het in ieder geval niet.
Ik zal voor je duimen wordt tegen iemand gezegd die voor een examen, een wedstrijd of sollicitatiegesprek staat, of wie een dreiging boven het hoofd hangt, waarvan men hoopt dat zij kan worden afgewend.
Het symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens. Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: 'Nuclear Disarmament'.
In de tweede helft van de negentiende eeuw was thee drinken bij deftige vrouwen heel populair. Toen kreeg je van die platte brede theekopjes die alleen zonder knoeien vast te pakken waren met je pink als tegengewicht. Daarom werd thee drinken met de pink omhoog mode.
Duim en hand
De hand, met voornaamste vinger de duim bestaat uit een groot aantal aan botjes, spieren, gewrichten, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen die ervoor moeten zorgen dat de botten van de hand kunnen bewegen en kracht kunnen zetten. In de hand zitten verschillende gewrichten.
Deze emoji wordt vaak gebruikt als het te maken heeft met seks, maar de echte betekenis is heel onschuldig. Het is gewoon een voetenafdruk, meer niet.
Gekruiste vingers is een gebaar dat men gebruikt om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Het gebaar bestaat eruit om wijs- en middelvinger van een hand gekruist over elkaar te houden. In de Engelse taal bestaat een equivalente uitdrukking, namelijk keeping one's fingers crossed.
ð = if you know what I mean.
Ça t'est passé sous le nez!
“Haha, dat ben jij mooi misgelopen!” Als een Fransman iemand wil pesten met een verloren weddenschap of een andere misser, dan maakt hij deze beweging. Een uitgestrekte wijsvinger die hij in een strakke streep onder zijn neus trekt. Uiteraard voorzien van een pesterige of provocerende blik.
AntwoordNederlanders maken een uniek gebaar maken als ze iets lekker vinden. Het zwaaien met een van de handen naar de wang is elders onbekend, Zelfs de Belgen doen het niet, zo bevestigt een Vlaamse collega bij NRC Handelsblad.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!