De definitie van een proloog is een korte tekst die voorafgaat aan het verhaal. De proloog is de eerste kennismaking tussen de lezer en uw boek. Een synoniem voor een proloog is ook wel de inleiding of beginscène en staat vaak achterop de omslag of op de eerste pagina van het boek.
Een Epiloog is het tegenovergestelde van een Proloog, die juist aan het begin van een literair werk wordt opgenomen.
Verschil tussen nawoord en epiloog
Een nawoord en een epiloog staan beide achterin het boek, maar hebben een andere functie. Een epiloog vertelt wat er na het verhaal is gebeurd met de hoofdpersonen of doet verdere uitleg over het verhaal.
Het gaat daarbij om een zeer korte individuele tijdrit over maximaal 8 kilometer als eerste rit van een rittenwedstrijd (etappekoers) bij de mannenelite; bij de vrouwen en junioren (jongens en meisjes) geldt een maximale afstand van 4 kilometer volgens de regels van de UCI.
In het voorwoord beschrijft u waarom u ervoor hebt gekozen over het onderwerp te schrijven, wat u er moeilijk aan vond en wie u geholpen heeft bij het schrijven van uw boek of verslag. Het eerste stuk tekst dat de lezers van uw boek of verslag lezen, is het voorwoord.
Inhoudsopgave. In de inhoudsopgave staan alle onderdelen van het werkstuk genoemd, van de inleiding tot de bronvermelding. Voor elke hoofdstuktitel vermeld je het hoofdstuknummer, voor elke paragraaftitel het paragraafnummer. Achter elk onderdeel zet je het paginanummer waarop het begint.
Verschil tussen tijdrit en proloog
Als je een volger bent van het wielrennen heb je vast gemerkt dat men wel eens spreekt over een proloog. We spreken over een proloog als de tijdrit korter is dan 8 kilometer. Bij de vrouwen geldt een maximale afstand van 4 kilometer volgens de regels van de UCI.
Een epiloog is in het algemeen kort van stof als je echter nog wat meer de diepte in wil gaan over hoe het de personages is vergaan. Dan kan je best een wat langere tekst schrijven. Je moet hierbij alleen niet té uitgebreid zijn.
De proloog doet zijn werk en mag blijven. Het doel van de proloog is om de lezer te prikkelen en nieuwsgierig te maken. Belangrijk is om vragen op te werpen, maar maak het niet te ingewikkeld. Wanneer je te veel of te weinig informatie geeft, zal de lezer afhaken.
logen), narede, slotrede. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: epiloog (zn) : narede, naschrift, naspel, nawoord, slotrede.
Een intro kunt u op verschillende manieren vormgeven. De ene schrijver schrijft een samenvatting van het boek als intro, andere schrijvers gebruiken een stuk uit een hoofdstuk dat veel vertelt over de inhoud. Er zijn ook schrijvers die recensies gebruiken als intro van het boek.
Een epiloog (ook: nawoord, narede of naspel) is een tekst of muziekstuk dat aan het einde van een verhaal, toneel- of muziekstuk komt. Bij een verhaal en een toneelstuk wordt het vaak gebruikt om nadere uitleg te geven over de inhoud van het werk, of om te vertellen wat er nadien met de hoofdpersonen is gebeurd.
De datum, de naam van de ontvanger en een standaardboodschap toevoegen is ook zo gebeurd. Schrijf bijvoorbeeld iets algemeens als: “Veel leesplezier.” “Leuk dat je zo enthousiast bent over mijn boek.”
nawerk = De laatste pagina`s van een boek, na het `eigenlijke` verhaal. Het nawerk heeft meestal navolgende volgorde: - nawoord van de schrijver / epiloog - aanhangsel / appendix - noten (in plaats van voetnoten) - verklarende woorden...
Voor die tijdritten is het simpel, daar ligt de tijdslimiet op 25%. Dat wil zeggen dat alle deelnemers maximaal 25% langzamer mogen zijn dan de winnaar. Doet de winnaar er precies een uur over, dan moet de rest binnen een uur en 15 minuten gefinisht zijn.
Volgens de laatste gegevens zijn er 850.000 wielrenners in Nederland. 79% daarvan is man, maar het percentage vrouwelijke wielrenners neemt hard toe. De gemiddelde leeftijd van wielrenners is 46 jaar. 98,5 % van die sportieve fietsers draagt een helm.
Houd je eerste zin kort
Maar vaak schieten mensen zo in de stress van hun inleiding dat ze met lange, geknutselde zinnen op de proppen komen. Het probleem is dan dat je de lezers te hard laat werken. Dat willen lezers niet, vooral niet in het begin. Begin je inleiding dus met een of twee korte zinnetjes.
Begin meteen met het introduceren van je verhaalidee. Vaak is het verhaalidee het antwoord dat je zou geven op de vraag: 'waar gaat je verhaal over? ' Het idee is de reden dat de lezer jouw boek koopt: de tekst op de flaptekst prak hem of haar aan.
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
Een voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk, scriptie of rapport.
Verschil tussen een proloog schrijven en epiloog schrijven
Een proloog is iets anders dan een epiloog. Een proloog komt namelijk voorafgaand aan het verhaal, een epiloog komt na verhaal. Waar een proloog vaak direct in het verhaal springt, vertelt een epiloog wat er na het verhaal gebeurde.