Een leerling of leerlinge is in het algemeen iemand die les volgt, bijvoorbeeld bij een onderwijzer of andere leermeester. Meer specifiek kan 'leerling' verwijzen naar bepaalde categorieën.
aspirant, beginneling, cursist, kwekeling, leergast, poulain, pupil, scholier, schooljongen, schoolkind, schoolmeisje, student, studerende. leerling (zn) : aanhanger, adept, adherent, apostel, belijder, discipel, volgeling.
Woordherkomst en -opbouw. Naamwoord van handeling van leren met het achtervoegsel -ling.
Toelichting. De term student wordt in de standaardtaal gebruikt voor iemand die hoger onderwijs geniet. Onder deze noemer vallen universiteit, hogeschool en hogere beroepsopleiding. In het basisonderwijs is leerling gebruikelijk, in het middelbaar onderwijs leerling of scholier.
Een leerling of leerlinge is in het algemeen iemand die les volgt, bijvoorbeeld bij een onderwijzer of andere leermeester. Meer specifiek kan 'leerling' verwijzen naar bepaalde categorieën. en bij een leermeester om zich te bekwamen in de kunst.
De kenmerken van sterke leerlingen zijn onder andere leren in grote stappen, top-down kun- nen redeneren en analytisch sterk zijn. dezelfde 'soort' leerlingen die dagdelen naar een verrijkingsgroep of plusklas gaan.
De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland. Al opgericht in 1630. Om een idee te geven: Rembrandt werd dat jaar 24 en het zou nog 12 jaar duren voordat hij de Nachtwacht afrondde. De bouw van de Taj Mahal in India begon toen.
De verandering. Vroeger bestond de mulo, de mms en de hbs. Dit zijn de voorlopers van de vmbo, havo en het vwo.
Het meervoud van leerling is 'leerlingen'. Eén leerling, twee leerlingen.
Je hebt gezocht op het woord: leerlinge.
Het woord oud-leerling staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Leerling-kenmerken die te versterken zijn, zijn onder andere: leren leren, metacognitieve vaardigheden, motivatie, feedback vragen, voorkennis, vakkennis en -vaardigheden, beleving van een leersituatie, zelfstandig werken, concentratievermogen, adequaat om hulp vragen, schoolbeleving, relaties met medeleerlingen, ...
Zo is “leerling” mannelijk (m.) en “leerlinge” vrouwelijk (v.), net zoals “leraar” (m.) is en “lerares” (v.).
Het havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) duurt vijf jaar en bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen die naar het havo willen hebben een havo-schooladvies nodig om toegelaten te worden. Zij starten vaak in een brugklas die één, twee of drie jaar duurt.
De datum van de dag is sinds 1962 verschillende keren veranderd, waardoor de dag in verschillende landen op verschillende datums gevierd wordt. In onder andere België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk valt de dag op 5 oktober2.
Het vwo is in 1968 ingevoerd als onderdeel van de Mammoetwet. Het is de opvolger van de hogereburgerschool en het daarvoor volledig zelfstandige gymnasium.
De MULO werd omgevormd tot de mavo en de HBS werd de Havo. Het gymnasium bleef bestaan, naast het nieuwe Atheneum binnen het VWO. Omdat het voor leerlingen nu mogelijk was om zelf vakken te kiezen ontstond de term 'pretpakket', voor een vakkenpakket zonder exacte vakken.
Groep 8 is het achtste en laatste leerjaar van de basisschool. Naast topografie van de wereld en Engels krijgen de leerlingen de geschiedenis van de twintigste eeuw als lesstof. Dit zijn over het algemeen kinderen van 11, 12 en 13 jaar.
Het vwo bestaat uit twee opleidingen: het gymnasium en het atheneum. Beide opleidingen hebben hetzelfde niveau, duren allebei zes jaar en bereiden je voor op het wetenschappelijk onderwijs (WO), de universiteit. Het belangrijkste verschil tussen de twee opleidingen is dat je op het gymnasium Grieks en Latijn leert.
De eerste formele 'leraren' dateren van de 6e en 5e eeuw voor Christus in China en Griekenland. Confucius (511-479) en Socrates (470-399) behoorden tot de eerste 'leraren'. Zoals Socrates zijn vak omschreef: “Ouders onderwijzen jongens datgene waarvan zij weten dat het nuttig zal zijn voor hen.
Het gymnasium is - net als het atheneum - een stroming binnen het vwo en duurt ook 6 jaar. Onze leerlingen op het gymnasium volgen in de onderbouw (tot en met het 3e leerjaar) extra vakken in klassieke culturele vorming, te weten Grieks en Latijn.
Respect, veiligheid en verantwoordelijkheid op school
De leerlingen gaan positief met elkaar om. Ze kennen waarden als respect, veiligheid en verantwoordelijkheid en laten die zien in hun gedrag. Ze worden blij van uw complimenten als ze goed gedrag laten zien. Ze weten wat de gevolgen zijn als het een keer misgaat.