Het jaar waarin de wijn in de fles is gekomen, het jaar waarin de druiven zijn geoogst, het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen? Het kan van alles betekenen.
We zijn tegenwoordig zo gewend geraakt aan de uiterste houdbaarheidsdatum die op de verpakking van levensmiddelen vermeld staat, maar bij een fles wijn ontbreekt deze. Er staat een jaartal op van het jaar dat de betreffende druiven zijn geoogst, maar deze vertelt ons niet wat de houdbaarheid van de wijn is.
Dit jaartal geeft het jaar aan waarin de druiven zijn gegroeid en geoogst. Het is dus niet het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen, maar het oogstjaar.
Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Rode wijn moet altijd op een donkere en koele plek worden bewaard, zowel voor het openen van de fles als erna. Als de fles open is, blijft deze drie tot vijf dagen goed. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir heeft weinig tannine. Dat maakt deze minder lang houdbaar dan een zware rode wijn als een durif.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden. Sommige rode wijnen worden zelfs beter hoe langer je ze laat liggen.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Dat geldt zeker voor frisse en fruitige witte wijnen, die zijn op hun best als ze binnen een jaar worden geschonken. Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar.
Oxidatie komt na enige tijd in alle wijnen voor, maar als een fles wijn verkeerd wordt bewaard, gebeurd dit veel eerder. Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd.
Witte Wijn: Lichte jonge witte wijnen zijn over het algemeen minder lang houdbaar dan jonge rode wijnen. De meeste witte wijnen worden aanbevolen om binnen 1 tot 3 jaar te drinken, maar rijkere witte wijnen, met houtrijping, kunnen zeker tot 5 jaar bewaard worden.
Geen flauwe, schrale of verwaterde smaak, maar levendige aromatische expressie. Je wil ook complexiteit. Een goede wijn wordt niet gekenmerkt door één dominante geur of smaak, maar door een veelvoud van fijne, subtiele, geschakeerde aroma's, die in de mond sensaties van tinteling en zindering veroorzaken.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
De kurk bij de ene kan een bacteriële verandering teweeg brengen bij de wijn waardoor deze slecht smaakt, terwijl een andere van hetzelfde vat perfect in orde is. Het is eigenlijk een beetje onbegonnen werk elke fles van een andere datum te voorzien en vooral wanneer verschillende oorzaken de wijn kunnen beïnvloeden.
In Nederland moeten fabrikanten: Op de verpakking zetten waar de houdbaarheidsdatum staat (bijvoorbeeld “zie bovenkant fles”). De datum moet duidelijk te lezen zijn. Er moet bijstaan of een product “tenminste houdbaar tot” of “te gebruiken tot” is.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Zowel witte wijn, rode wijn als cider (appelwijn) zijn perfect te gebruiken om gerechten extra smaak mee te geven. Hiervoor maakt het niet uit dat de wijn al langer staat, maar maximaal een weekje. Ook is het goed om de pan na het toevoegen van de wijn nog lang op het vuur te laten staan.
Gebruik Vacuvin om de wijn max 5 dagen te bewaren, Pulltex om de wijn max 10 dagen te bewaren en Coravin om de wijnen nog jaren te bewaren (*).
Ronde, volle, houtgerijpte witte wijnen hebben soms juíst tijd in de kelder nodig om in balans te komen. En/of om nieuwe, nog mooiere, aroma's te ontwikkelen. Vooral wijnen van druivenrassen als Chardonnay, Sémillon en Riesling kunnen uitstekend bewaard worden en ontwikkelen zich – meestal – tot betere wijnen.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Witte wijn moet bij voorkeur worden bewaard op een koele, donkere en stabiele plaats met een constante temperatuur tussen de 8 en 12 graden Celsius.
Bewaar een open fles rode wijn in de koelkast. Kou vertraagd het verouderingsproces. Witte wijn en rosé kun je meestal iets langer laten staan mits je ze in de koelkast bewaart. Laten we zeggen maximaal vier dagen.
De houdbaarheid van een Sauvignon Blanc wijn is 1 tot maximaal 2 jaar, waarbij wordt aangeraden om de wijn binnen een jaar te drinken, dan is deze op zijn lekkerst.
Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren. Tot slot is het slim om de rode- en witte wijn vooraf te koelen, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.