Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Duim omhoog of omlaag
Een duim omhoog stamt uit de tijd van de Romeinen. Tijdens gladiatorengevechten betekende een duim omhoog dat de strijder mocht blijven leven, een duim naar beneden betekende echter het einde. Een duim omlaag betekent dat namelijk er geen genade aan iemand wordt verleend.
In Nederland is de duim omhoog een teken van goedkeuring of een verzoek voor een lift langs de weg, maar pas op met het opsteken van de duim in het buitenland! In mediterrane landen, Rusland en het Midden-Oosten heeft dit gebaar een heel andere betekenis. Hier wordt het namelijk opgevat als een obscene belediging.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
In Frankrijk kan een opgestoken duim net als bij ons betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman. Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim.
Leuk feitje: sinds een tijdje is het gebaar ook te vinden op WhatsApp: ð¤. Eigenlijk staat het symbooltje voor 'bel me', maar als surfers weten we wel beter! Flink oefenen dus, en heb je je surfvakantie in Zuid-Frankrijk nog niet geboekt, wees dan snel.
Daar gebruiken ze het namelijk voor 'rot op'. Reisblogger Sabine de Witte kan meepraten over het verkeerd gebruiken van je duim: "In veel Aziatische landen betekent je duim opsteken hetzelfde als bij ons je middelvinger opsteken. Daar moet je mee oppassen dus."
Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen. Time-out bij kinderspelen in Vlaanderen. Ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
AntwoordNederlanders maken een uniek gebaar maken als ze iets lekker vinden. Het zwaaien met een van de handen naar de wang is elders onbekend, Zelfs de Belgen doen het niet, zo bevestigt een Vlaamse collega bij NRC Handelsblad.
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
De Vulcaanse groet (Engels: Vulcan salute) is een handgebaar uit de Amerikaanse sciencefictionserie Star Trek. Het gebaar dient als groet en wordt voornamelijk gebezigd door het buitenaardse volk der Vulcanen.
Gebaar voor "Goed zo!"
De 'bokkengroet' of 'duivelshoorn' is een handgebaar, waarbij de pink en middelvinger worden opgestoken. Het teken heeft een oude geschiedenis met verschillende betekenissen.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
Wanneer je de vingers tegen elkaar drukt, worden de subtiele energiekanalen (meridianen) die door de vingers lopen geactiveerd, zodat energie vrij door het lichaam kan stromen. Zo kunnen de juiste mudra's meditaties krachtiger maken. Er bestaan vele mudra's om je meditatie te verdiepen.
Het symbool werd in 1958 ontworpen door de Britse pacifist en ontwerper Gerald Holtom, als embleem voor een betoging tegen kernwapens. Het bestaat uit een over elkaar gelegde I en een omgekeerde V, tekens die in vlaggenseintaal de N en de D weergeven: 'Nuclear Disarmament'.
De groet met drie vingers , uitgevoerd met de duim, wijs- en middelvinger gestrekt en de andere vingers gebogen, is een gebaar dat in Servië sinds de Middeleeuwen wordt gebruikt als een teken van overwinning of vreugde bij een Servische overwinning.
'Nuclear disarmament' en het Peace-teken
Het bekende peace-teken werd in 1958 namelijk ontworpen door de Brit Gerald Holtom voor een protestmars van Londen naar Aldermaston, waar destijds nucleaire wapens werden gemaakt.
Vouw je duim op je handpalm en sla vervolgens je vingers over je duim heen. Nu heb je een vuist, waarbij je duim 'ingelockt' is. Met dit handgebaar kun je in stilte, zonder een woord te hoeven zeggen, duidelijk maken dat iemand je moet helpen.
In plaats van hun hoofd te heen en weer te schudden, zoals wij, hebben grieken een andere onbeschrijflijke manier om 'nee' te zeggen. Dit doen ze door hun hele hoofd naar achteren te bewegen en tegelijkertijd met hun tong te klikken.
Masker 19 - Melding huiselijk geweld
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen ook in Nederland vanaf 1 mei melding doen bij de apotheek via het codewoord 'Masker 19'. Dit in navolging op Italië, Frankrijk en Spanje waar het codewoord ook al is ingevoerd.
Daarbij steek je subtiel je rechterhand omhoog, plooi je je rechterduim in je handpalm om vervolgens een vuist te vormen. Het gebaar ging tijdens de eerste golven van de coronapandemie (vorig jaar) viraal op TikTok.