De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
De eenheid is om exact te zijn 2,83 Volt aan 8 Ohm is gelijk aan 1 Watt.
Re: 4 Ohm luidsprekers op 8 Ohm versterker
Er zit geen omschakeling op van 4 naar 8 Ohm. Dat gaat wel, maar je zult het vermogen wat de versterker moet leveren dan goed moeten bewaken. Dat wordt bij een versterker die voor 8 ohm luidsprekers ontworpen is en aan een 4 ohm belasting moet leveren eerder gehaald.
Met een receiver bedoeld voor luidsprekers van 6 Ohm kan in de meeste gevallen - eerder - met luidsprekers in de range 4-8 Ohm werken zonder in de problemen te komen.
Wanneer je wilt weten hoe hard je luidspreker geluid kan afspelen, dan kijk je naar de gevoeligheid. De gevoeligheid van een luidspreker wordt uitgedrukt in decibel en geeft de geluidsdruk in decibel gemeten vanaf 1 meter afstand bij een vermogen van 1 Watt.
Een meer uitgebreide verklaring luidt als volgt: “De ohm is de elektrische weerstand tussen twee punten van een homogene geleider als bij een constant potentiaalverschil van 1 volt tussen die punten een constante stroom van 1 ampère ontstaat.” Hierbij geldt: weerstand = spanning/stroomsterkte.
Re: Hoeveel Watt bij 6Ohm
Dus in principe moet dit lukken met een 60 tot 65 Watt bij 6 Ohm. Natuurlijk weet ik ook wel dat niet elke versterker hetzelfde presteert bij deze cijfers en dat dit ook afhankelijk is van het karakter van de versterker (en speaker).
Speaker impedantie (weerstand)
De meeste luidsprekers hebben een impedantie (weerstand) van 8 Ohm. Sommige luidsprekers hebben een weerstand van 4 Ohm, wat inhoudt dat zij tweemaal zoveel stroom wegtrekken van de receiver/versterker.
Het kan zeker, de vraag is echter of het handig is. Als je verschillende speakers in serie gaat schakelen gaan de verschillende impedanties elkaar beïnvloeden, waardoor de response van de speakers niet meer klopt. Zijn het twee de zelfde speakers is het niet zo'n probleem.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Re: 4 ohm en 6 ohm tegelijk
Aangezien elke speaker in jouw versterker wordt aangestuurd door een versterker voor elk kanaal, is het geen probleem, zo'n beetje elke versterker kan 4 Ohm aan.
Simpel, je moet ervoor zorgen dat de versterker waarop je de speakers aan wilt sluiten ook met die weerstand overweg kan. Indien je speakers met een weerstand van 8 ohm hebt dan is er eigenlijk weinig om je druk over te maken. Zo goed als elke versterker kan met 8 ohm speakers overweg.
Het vermogen
Een versterker met te weinig vermogen zal eerder "clipping" veroorzaken dan een versterker met meer vermogen. Bij "clipping" ontstaat er vervorming in de hoge tonen waardoor de tweeter kan beschadigen. Daarom is het beter een te zware dan een te lichte versterker aan te sluiten.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Impedantie. Impedantie betekent 'frequentie-afhankelijke weerstand'. Een luidspreker moet in staat zijn om zowel lage-, midden- als hogetonen weer te geven. De versterker geeft z'n vermogen (= stroom x spanning = Volt x Ampère = Watt) af aan de luidspreker waarbij de stroom een bepaalde weerstand ondervindt.
Toen Ohm in 1827 zijn formule publiceerde, was zijn belangrijkste conclusie dat de hoeveelheid elektrische stroom die door een geleider stroomt recht evenredig is met de spanning waaraan deze onderhevig is. Met andere woorden: er is één volt druk nodig om één ampère stroom door één ohm weerstand te duwen.
Het beste antwoord. Als de huid droog is, zo'n 30.000 ohm of meer. Als de huid goed nat is, minder dan 600 ohm.
Ohm- en Isolatieweerstandsmeters
Een ohmmeter is een meetinstrument om de elektrische weerstand van een bepaalde stof of van een elektrische component te meten. Dit gebeurt door een elektrische spanning aan te brengen over de te meten component en de resulterende elektrische stroom te meten.