Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.
Het krullen van het blad verteld jou dat de plant te weinig water krijgt. Het tegenovergestelde kan de oorzaak zijn van een overschot aan water. Als het niet aan het water ligt dan komt het door de tocht of een tekort aan warmte.
De plant kan zijn bladeren bewust opkrullen om zo min mogelijk water te laten verdampen. De kans is dus groot dat-ie te weinig water krijgt en om te overleven z'n bladeren laat krullen. Steek daarom een vinger in de potgrond, zo diep mogelijk. Voelt de grond droog?
Monstera bladeren krullen
Wees geduldig en blijf er vanaf. Gaan volwassen bladeren krullen dan kan dit komen door te droge lucht. Bladeren kunnen dan bruine randen krijgen en/of gaan krullen. Plaats in dit geval bakjes water op de verwarming, of besproei je plant.
Calathea onderhouden
Krullend of verdroogd blad kan duiden op een te droge standplaats of te weinig water. Een lage luchtvochtigheid leidt tot een minder vitale plant en tast ook zijn sieraarde aan.
In de lente en zomer houd je de grond licht vochtig. Laat tussen de gietbeurten door de bovenste laag aarde een beetje opdrogen voor je weer water geeft. Waarschijnlijk heeft je Calathea in de lente en zomer één of twee keer per week water nodig.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Monstera Laten Klimmen. Om een Monstera goed te laten klimmen is het dus zaak een mosstok te plaatsen. Kies er een die op de groei is, dus een beetje een grote of kies voor de uitschuifbare mosstokken. Deze mosstok zet je in de aarde wanneer je de Monstera gaat verpotten.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Krulziekte of Taphrina deformanus is een schimmelziekte van bladeren. De krulziekte wordt vooral verspreid door regen en zal meestal een probleem geven bij een nat voorjaar. Deze ziekte is gemakkelijk te herkennen doordat de bladeren samen trekken en dikker worden en ook gaan opkrullen.
Aantasting ontstaat in het vroege voorjaar gedurende de periode dat de knoppen uitlopen en de boom bloeit. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die behoort tot de zakjeszwammen. Perzik-krulziekte is een zogenaamde hogere schimmel die in dit geval in het blad leeft en geen vruchtlichaam vormt.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
“Ik krijg te veel water” (aarde te nat)
Wanneer een wietplant te nat staat dan krullen de hele bladeren (dus niet alleen de puntjes) rond naar beneden als een soort klauw. Je weet dat het aan een overschot aan water ligt, wanneer de bladeren daarbij nog wel stevig aanvoelen.
Een andere indicatie dat je plant te veel licht krijgt, is wanneer de bladtekening vervaagt. Een plek met indirect licht is dus het meest ideale voor de Calathea. Zet je plant ook niet te donker neer, dan kunnen de bladeren gaan hangen, je plant stopt met groeien en gaat er sip uitzien.
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.
De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.
Wat is de oorzaak van een druppelende monstera? Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Zo krijgen de bladeren van jouw Monstera gaten
Zoveel mogelijk indirect licht en eventueel een klein beetje direct zonlicht in de ochtend of aan het einde van de dag. Als je je plant een mosstok geeft om te laten groeien, gaat het nog sneller, maar dat is niet essentieel.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
De Monstera doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Het belangrijkste eerst: je kunt deze kamerplant beter twee of drie keer per week een kleine hoeveelheid water toedienen dan één keer per week teveel. Het is best een moeilijke plant als we kijken naar water.
Dit is vaak het gevolg van te weinig water. Geef in dit geval wat extra water en kijk hoe jouw calathea hier op reageert. Wanneer de calathea te veel licht krijgt zal hij je dit laten zien, zijn bladeren zullen in dat geval bruine randen krijgen. Geef de plant in dat geval een plekje met meer schaduw.
De Calathea is een zeer luchtzuiverende kamerplant. Het is een echte blikvanger met een hoge decoratieve waarde vanwege zijn kleurige en bonte bladeren. Een Calathea sluit 's nachts de bladeren en opent die in de morgen! Daarom wordt de Calathea ook wel 'living plant' genoemd.