De geneeskundige verstrekkingen die uw ziekenfonds terugbetaalt. Als u naar uw arts of tandarts gaat, als u een beroep doet op een kinesitherapeut, een verpleegkundige of een logopedist, enz., dan betaalt uw ziekenfonds een deel terug van de kosten die u hebt betaald.
Volgens de officiële tarieven bedraagt het remgeld ongeveer 25% van wat je betaalt aan de dokter. Heb je een Globaal Medisch Dossier (GMD), dan krijg je iets meer terugbetaald en ligt het remgeld nog wat lager.
De verplichte verzekering gezondheidszorg betaalt je medische kosten geheel of gedeeltelijk terug. Het gaat om de kosten van raadplegingen bij de huisarts of specialist, tandarts, kinesitherapeut, oogarts, bevallingen, ziekenhuisopnames … alsook om de kostprijs van een aantal geneesmiddelen.
Aantal verstrekkingen tegen normaal terugbetalingstarief
Maximaal achttien per aandoening (voor maximaal drie verschillende aandoeningen per kalenderjaar). De behandeling van een tweede en derde aandoening wordt enkel terugbetaald mits voorafgaand akkoord van de adviserend arts.
De geneeskundige verstrekkingen waarvoor de ziekteverzekering een tegemoetkoming verleent. Als u naar de dokter of tandarts gaat of een beroep doet op een kinesitherapeut, een verpleegkundige of een logopedist, verleent uw ziekenfonds een tegemoetkoming in de kosten die u, volledig of gedeeltelijk, moet betalen.
Ook mag een zorgverzekeraar de volgende geneesmiddelen niet vanuit het basispakket vergoeden: geneesmiddelen in geval van ziekterisico bij reizen. geneesmiddelen voor onderzoek. geneesmiddelen die gelijkwaardig of zo goed als gelijkwaardig zijn aan geregistreerde geneesmiddelen die niet in het GVS zitten.
Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor uw medicijn. Het kan ook zijn dat uw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig vergoedt.
Vergoeding van medicijnen wordt bepaald door de overheid vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Medicijnen die worden vergoed, staan op een landelijke lijst: het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Medicijnen die niet op deze lijst staan worden niet vergoed.
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt dit. Uw zorgverzekeraar moet dan wel een contract hebben met het ziekenhuis waar u zorg afneemt. Het ziekenhuis dient de rekening rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar.
Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering op de wettelijk verplichte ziekteverzekering. Ze dekt medische kosten ten gevolge van een ziekenhuisopname door ziekte, ongeval of bevalling. Zo'n verzekering dekt bepaalde kosten verbonden aan de opname én aan de voorafgaande zorg en nabehandeling.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
U hebt automatisch recht op verhoogde tegemoetkoming als u: meer dan 3 maanden een leefloon van het OCMW krijgt. gepensioneerd bent met een laag inkomen (de Inkomensgarantie voor Ouderen) een handicap hebt en hiervoor ook een toelage krijgt van de Federale overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid.
Een terugbetaling wordt normaal gesproken binnen twee werkdagen verwerkt. Houd rekening met weekeinden. In het minst gunstigste geval kan het tot vijf dagen duren voordat het geld binnen is op de rekening van jouw klant. Wanneer er betaald is via een automatische incasso, bestaat er een terugbetaaltermijn van 56 dagen.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vergoed uit de basisverzekering. Toch wordt niet zomaar ieder medicijn helemaal voor je vergoed. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant vergoed wordt.
De wettelijke eigen bijdrage zorgverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Soms vergoedt een aanvullende verzekering de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen of kraamzorg. In de zorgvergelijker op Geld.nl kun je aangeven dat je de eigen bijdrage vergoed wilt krijgen.
Op advies van het Zorginstituut heeft de regering besloten om per 1 januari 2019 niet langer paracetamol, vitamines en mineralen te vergoeden waarvoor in de vrije verkoop een gelijkwaardig alternatief is.
Voorbeeld. Je verzekeringscontract dekt een tweepersoonskamer. Als je in het ziekenhuis aankomt, kies je voor een eenpersoonskamer. De supplementen die het ziekenhuis dan voor een eenpersoonskamer aanrekent, worden niet door je hospitalisatieverzekering terugbetaald.
Getuigschriften voor verstrekte hulp, zoals een doktersbriefje, blijven 2 jaar geldig. Dit betekent dat je ze aan je ziekenfonds moet bezorgen binnen de twee jaar na het einde van de maand waarin de zorg werd verleend. Nadien zijn ze verjaard en kunnen ze niet meer worden terugbetaald.
De kolommen van uw factuur. De factuur is opgedeeld in 3 kolommen: Ten laste van het ziekenfonds (VI): de bedragen die rechtstreeks aan de HZIV aangerekend worden. Ten laste van de patiënt: de bedragen die u zelf moet betalen (remgeld of eigen aandeel).