Atheïsme is de afwezigheid van geloof in een of meer goden. Het begrip kent meerdere, elkaar soms overlappende, soms uitsluitende betekenissen, maar deze definitie geeft het een wetenschappelijke bruikbaarheid als overkoepelend begrip.
Een niet-gelovige is 'iemand die niet gelooft in een bepaalde god'. De betekenis van ongelovige is afhankelijk van het (religieuze) standpunt van de spreker. Vanuit het perspectief van een christen bijvoorbeeld is een ongelovige doorgaans iemand die niet-christen is.
Het gaat onder meer om Nederlanders die zich nadrukkelijk als niet-gelovig (agnost, atheïst) beschouwen en de groep die zich oriënteren op de wereld van de hedendaagse spiritualiteit (hedendaags spirituelen).
Ongelovigen heten atheïst of agnost.
Een atheïst ontkent het bestaan van een godheid. Deze term is afkomstig van het Grieks: a- (zonder) en theos (god). Voor een atheïst is er onvoldoende bewijsmateriaal om aan te nemen dat er een bovennatuurlijke kracht bestaat.
Zelfstandig naamwoord. Heidenen, afvalligen en ketters zijn allen ongelovigen. De eerste groep heeft nooit kennis gemaakt met het ware geloof en kunnen nog bekeerd worden. De afvalligen zijn ooit gelovigen geweest maar hebben het geloof afgezworen.
Daarin maakt de studie onderscheid tussen atheïsten en agnosten: een atheïst ontkent het bestaan van een god, terwijl een agnost denkt dat de mens niet kan weten of er een god is.
Er zijn verschillende redenen. Sommige atheïsten vinden dat er onvoldoende bewijs is om een bepaalde religie aan te hangen. Anderen zijn christelijk opgevoed, maar stapten later van het geloof af. Weer anderen interesseren zich niet in geloof of zien de wereld als een slechte plek, waar geen plek is voor een god.
De meeste overtuigde atheïsten ontwikkelen echter een visie op het leven waarin ze belangrijke waarden, zoals liefde en zorg voor de toekomst nastreven. Ze noemen zich daarom vaak 'humanisten'- hoewel deze term ook voor gelovigen gebruikt kan worden. In hun omgaan met de dood staat 'aanvaarding' centraal.
Goddeloos = 1) Afschuwelijk 2) Atheïstisch 3) Erg slecht 4) Godloos 5) Heidens 6) Heilloos 7) Hemeltergend 8) ongelovig 9) Ongewijd 10) Ongoddelijk 11) Ongodsdienstig 12) Onheilig 13) Verderfelijk 14) Verdorven 15) Zedeloos...
Wanneer men als wereldreligies slechts de grootste en bekendste georganiseerde religies bedoelt, komt men vaak uit op de volgende lijst (gerangschikt naar grootte): Christendom. Islam. Hindoeïsme.
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Een agnost is iemand die geen overtuiging heeft jegens het wel of niet bestaan van (een) bovennatuurlijk(e) macht(en). In de negentiende eeuw ontstond de term agnosticisme als noemer voor de overtuiging dat de kenbare werkelijkheid geen aanleiding geeft om het bestaan van God te veronderstellen.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Voor andere atheïsten en deïsten heeft Jezus als persoon nooit bestaan. Zij baseren zich hiervoor op het ontbreken van (geloofwaardige) historische teksten over Jezus (cf. Flavius Josephus en Christenvervolgingen).
Atheïsme is het gebrek aan geloof in goden of de verwerping van het geloof dat er goden bestaan, of in nauwere zin is atheïsme het standpunt dat goden niet bestaan. Agnosticisme is de opvatting dat het bestaan van God of het goddelijke of het bovennatuurlijke onbekend of onkenbaar is.
Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.
Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 pct), gevolgd door Armenië (93 pct), Bangladesh (93 pct), Georgië (93 pct) en Marokko (93 pct). China telt 61 pct overtuigde atheïsten, gevolgd door Hongkong (34 pct) en Japan (31 pct atheïsten).
In 1970 was 4,46 procent van de wereldbevolking atheïst, tegenwoordig is dat nog maar 1,89 procent en volgens de prognoses zakt het in 2050 verder af naar 1,51 procent.
Je leven wordt leuker als je in jezelf gelooft
Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te makkelijker je leven wordt. Je wordt niet langer tegengehouden door twijfels, angsten en onzekerheden. Je kunt simpelweg doen wat je wilt doen. Het is erg waardevol om in jezelf te geloven, om je eigen kracht te zien.
De duivel, ook wel satan genoemd, is de absolute tegenovergestelde van God: bij uitstek de vijand van God, de kerk en al het goede.
Ietsisme, de verzamelnaam voor het 'geloof' van mensen die 'wel in iets' geloven, mag zich verheugen in een warme belangstelling van christenen. Want, hoe je het ook wendt of keert: iets is beter dan niets.
In de gnostiek valt zelfkennis en godskennis samen. Wie de werkelijke situatie op aarde kent en zich bewust is van zijn goddelijke kern, kent zichzelf. Wie op die manier zichzelf kent, kent ook God en wie God kent, kent zichzelf. Gnosis is dus zowel zelfkennis als godskennis.
13 procent van de wereldbevolking geeft aan atheïst te zijn. Dat komt neer op zo'n een miljard atheïsten wereldwijd.
“Wij oordelen over hetgeen wat zichtbaar is ..” Hierin wordt duidelijk gemaakt dat wij kunnen en mogen oordelen op wat zichtbaar is. Als iemand dus in het openbaar een zonde pleegt, kunnen wij hierover oordelen en zeggen dat hetgeen wat deze persoon doet harâm is.