Een bakker is iemand die brood, taarten, gebakjes en andere lekkernijen bakt. Als bakker kan je aan de slag in een grote fabriek of in een kleine ambachtelijke bakkerij.
Wat is, wat doet een bakker? Je bereidt brood, speciaal brood, luxebrood, broodjes, gebak of taarten. Je gebruikt daarbij bloem of halfbereide producten en andere ingrediënten.
Zo bakt een Bakker bijvoorbeeld elke dag op traditionele wijze vers volkoren- of witbrood, maar ook gevulde en speciale broden. Een Bakker verzamelt de nodige ingrediënten en maakt hiermee het deeg klaar, om vervolgens het brood af te bakken in de oven.
Een bakkerij is een winkel waar men brood, koek, gebak en banket en aanverwante producten kan kopen. Veel bakkerijen bakken hun eigen brood; dit soort winkels wordt een warme bakker genoemd. Een speciaalzaak voor gebak en taart wordt een banketbakker genoemd.
Bakker of bakkerin is een beroep dat kan onderverdeeld worden in twee grote groepen: Iemand die als beroep brood, koek en dergelijke bakt en verkoopt, een ambachtelijke bakker genaamd. Broodslijter of venter, die niet zelf bakt, in Nederland een koude bakker genaamd.
Wat verdient een Bakker als zelfstandige? Een Bakker factureert ongeveer € 30 per uur ex BTW.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Een koude bakker is eigenlijk een gewone winkelier zonder beroepsbekwaamheid die brood en toebehoren laat aanleveren door een warme bakker of industriële bakker. De enige toegestane bewerking die een koude bakker mag doen, is het brood afbakken.
Heerlijk paasbrood gevuld met lekkere stukjes chocolade en kaneel.
Het aanvangssalaris van een Bakkers en banketbakkers bedraag meestal tussen de € 1.455 en € 2.221 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Dit zijn soms wel vijftig broden per dag. “Vijf procent van het brood van bakkers wordt niet verkocht”, concludeert Oostveen uit eigen onderzoek. “In totaal zijn dat ongeveer 100.000 tot 130.000 broden in heel Nederland.
Om een bakkerij te openen heb je geen diploma nodig.
Wie als bakker wil werken zal een ochtendmens moeten zijn, omdat bakkers vroeg beginnen. Het beroep bakker is aan te merken als redelijk zwaar beroep, omdat de meeste bakkers hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken.
Een Broodbakker in Nederland verdient gemiddeld € 2.200 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.870 (laag) tot € 2.530 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Dat betekent dat een bakker niet langer om middernacht moet beginnen werken, maar zelfs pas om 03.00 of 05.00 uur kan opstaan. Het brood moet immers enkel nog afgebakken en afgekoeld worden. Dat kan perfect op die paar uurtjes voor de opening van de winkel.
De werktijden zijn van 06.00 tot 15:00, en op zaterdag tot 12:30. Het dienstverband kan fulltime of parttime en kan uiteindelijk een vaste aanstelling worden. Salaris conform CAO voor het Bakkersbedrijf. Vereiste: Een afgeronde opleiding tot brood- en banketbakker niveau 3 of 4.
Er bestaat onder historici geen discussie over wie de eerste banketbakkers waren. Dat waren de Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket. De zoete hapjes uit de Arabische wereld vielen bij de mensen goed in de smaak.
Er zijn bijvoorbeeld bakkers die andere ingrediënten gebruiken, zoals biologisch of lokaal. Ook zijn er bakkers die het graan zelf vermalen tot bloem/meel. Dit zal per bakker verschillen en daarom kun je dit het beste navragen bij je lokale bakker.
Fabel: voorverpakt brood is ongezond
In de supermarkt koop je al voor 0.69 cent een half volkorenbrood, voorverpakt. Dit voldoet aan alle Europese richtlijnen en wordt daarmee veilig bevonden. Het bevat vaak wel wat meer hulpstoffen. Daarmee is het niet ongezonder, wel minder puur.
Bij de supermarkt kan je in de aanbieding een brood kopen voor minder dan 1 euro, bij de warme bakker kost een brood EUR 2,20.
Waar het eetbare afval meestal eindigt als compost of via de biovergister als groene stroom, gaat brood terug naar de bakkerij en wordt tot veevoer verwerkt.
Een gemiddelde bakkerij realiseert 45 procent van de omzet met de verkoop van brood. Bij formule- en ketenbakkerijen is het omzetaandeel van de verkoop van brood het grootst. Zelfstandige bakkerijen behalen relatief veel omzet met de verkoop van gebak en vlaaien.
Het brood de oven in
Als het klaar is in de rijskast gaat het direct de oven in. Ze worden 32 minuten gebakken in een oven van 220 graden. Komen ze uit de oven dan worden ze gelijk uit de blikken "gelost". En hangt er uiteraard een heerlijke geur van vers gebakken brood in heel de bakkerij.