In dat geval zal de arts een behandeling adviseren. Allereerst zal de gynaecoloog proberen het bloedverlies te verminderen met medicijnen.Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Na zes maanden is het optimale effect te verwachten. Van alle patiënten is 80-90% tevreden na de behandeling. De grootste kans op goed effect op bloedverlies hebben patiënten die vanaf 40-45 jaar deze ingreep ondergaan. Sommige vrouwen hebben een veel minder pijnlijke menstruatie.
Afscheiding en bloedverlies
Bloedverlies na de ingreep is normaal tot in sommige gevallen zelfs vier tot zes weken na de ingreep. Wanneer het bloedverlies voor uw gevoel heel veel is, neemt u contact op met uw gynaecoloog. Soms is de afscheiding alleen waterig en niet bloederig.
Novasure is de modernste behandeling voor het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. De operatie vindt plaats onder narcose. Daarna wordt het Novasure instrument ingebracht in de vagina. Deze wordt als een waaiertje uitgeklapt in de baarmoederholte.
Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn.
Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.
Dit is een gevaarlijke situatie, omdat het baarmoederslijmvlies door de ingreep is beschadigd. Daarom is het nodig dat u na de ingreep goede anticonceptie toepast, (b.v. anticonceptiepil, spiraaltje, sterilisatie of sterilisatie bij de man).
De Novasure behandeling is een manier om het baarmoederslijmvlies te verwijderen bij hevig bloedverlies en ernstige menstruatieklachten. Bij de behandeling brengt de gynaecoloog een soort waaier (Novasure) in de baarmoeder. Met elektriciteit wordt het baarmoederslijmvlies dichtgebrand.
Als het endometrium onvoldoende ontwikkeld is, zal de kans op een succesvolle implantatie, en dus op een succesvolle zwangerschap, verlagen. Een onderontwikkeld of te dun endometrium is een vaak geconstateerde aandoening in fertiliteitscentra.
De MyoSure®-procedure is een behandeling waarbij vleesbomen die uitpuilen in de baarmoederholte, poliepen en zwangerschapsresten verwijderd worden. Wat kan er met de MyoSure® behandeld worden? Een myoom (vleesboom) is een goedaardige uitstulping van de spierlaag van de baarmoeder in de holte van de baarmoeder.
De behandeling vindt in principe plaats op de polikliniek, met plaatselijke verdoving. U kunt ook met uw gynaecoloog bespreken om de behandeling, onder algehele narcose of met een ruggenprik, op de operatiekamer plaats te laten vinden. het buisje waarna het zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Bovendien maakt het de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
Voor- en nadelen van sterilisatie bij een vrouw
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap. De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
De baarmoeder kan via de schede (vaginaal), via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) of via de buikwand (abdominaal)worden verwijderd. Bij alle technieken wordt de baarmoeder losgemaakt van de omringende structuren (bindweefsel, bloedvaten, eileiders en eierstokken).
In de prikpil zit één hormoon: progestageen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt, waardoor je niet zwanger kan worden. Als er toch een eicel vrijkomt, kan die zich niet nestelen in de baarmoeder. Progestageen zorgt er namelijk ook voor dat het slijm aan de baarmoedermond dikker wordt.
Voor patiënten die lijden aan menorragieën is onlangs een nieuwe operatieve behandelmethode ontwikkeld: transcervicale resectie van het endometrium (TCRE). De ingreep is vergelijkbaar met de ingreep welke door de uroloog verricht wordt bij transurethrale resectie van de prostaat.
Tranexaminezuur houdt een bloedstolsel op een vaatbeschadiging in stand, waardoor de wond niet opnieuw kan gaan bloeden. Meestal krijgt u tranexaminezuur vlak voor de operatie of ingreep. Soms moet u na de operatie of ingreep een aantal dagen tranexaminezuur gebruiken.
De binnenzijde van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies (het endometrium). Bij baarmoederslijmvlieskanker ontstaat in dat slijmvlies kanker waarbij een langzaam groeiend gezwel vanuit het slijmvlies kan doorgroeien in de spierwand van de baarmoeder.