Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
Wanneer je contract afloopt, kan je ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven, over te gaan op een variabel tarief of een contract af te sluiten bij een nieuwe leverancier.
Als je energiecontract afloopt, ontvang je van je energieleverancier een verlengingsaanbod. Op dit aanbod kun je ingaan, maar dat hoeft niet. Als je dit niet doet verandert je contract in een variabel contract. Je dan vrij om te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier.
Prijzen voor gas en stroom gaan zo hard op en neer dat leveranciers geen vaste contracten aanbieden. Er zijn vrijwel alleen zogeheten 'modelcontracten' beschikbaar. Dat zijn contracten die leveranciers wettelijk verplicht zijn om aan te bieden.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
De hoge energietarieven zorgen ervoor dat energieleveranciers meer risico lopen wanneer ze vaste contracten aanbieden. Normaal gesproken kopen energieleveranciers vooraf energie in, zodat ze zich kunnen indekken tegen prijsschommelingen.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
De meeste vaste tarieven hebben een looptijd van één jaar. Twee maanden voor de einddatum verstrijkt, zal je energieleverancier jou een nieuw voorstel doorsturen. Dat zal duurder zijn dan je huidige energiecontract, en kan zelfs een variabel tarief zijn als je leverancier intussen geen vaste tarieven meer aanbiedt.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Contract tegen vaste prijs en contract tegen variabele prijs
Bij een elektriciteits- of aardgascontract tegen vaste prijs, zal de prijs betaald per kilowattuur (kWh) tijdens de volledige looptijd van het contract dezelfde blijven.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch uw oude contract opzegt. Energieleveranciers mogen de einddatum van uw huidige energiecontract niet meer met elkaar delen.
De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 7 cent (incl. btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub.
Klanten die nu moeten overstappen naar een nieuw energiecontract, schrikken zich een hoedje van de prijzen voor gas en stroom. Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt.
Als je jouw energierekening niet kunt betalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij je energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden namelijk een betalingsregeling aan.
Daarmee is de gasprijs voor het eerst sinds 9 augustus weer onder de 200 euro. Dat betekent nog lang niet dat gas weer goedkoop wordt. Voordat de gasprijs in 2021 begon te stijgen was die jarenlang onder de 30 euro per megawattuur. De vraag is waardoor de gasprijs zo aan het dalen is.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.