Wat gebeurt er als lava in de zee terechtkomt? De lava komt in het water terecht waarna er in de eerste plaats heel wat witte stoom te zien is. Op dat moment komen er ook (schadelijke) zoutzuurgassen vrij. Daarnaast is er sprake van een thermische explosie omdat de zee heel snel opwarmt.
Wanneer de lava in contact komt met het zeewater ontstaat er een chemische reactie. Er komt zoutzuur en stoom vrij met daarin kleine glasdeeltjes. De chemicaliën zorgen voor irritaties aan de ogen, luchtwegen en huid.
De lavastroom uit de Cumbre Vieja-vulkaan op het Spaanse eiland La Palma heeft de Atlantische Oceaan bereikt. De lava met een temperatuur van 1100 graden valt in de buurt van de plaats Tazacorte in zee. "Er is een klif daar", zei correspondent Rop Zoutberg in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar loopt het naar beneden.
Aan de kleur van lava kun je zien hoe heet hij is. Lava met gele tinten is boven de 1000 °C, terwijl dieprode lava een temperatuur van 600 à 800 °C heeft.
Water en lava komen beide veel voor in de natuur, maar wat er gebeurt als ze met elkaar in aanraking komen is lastig te voorspellen. In sommige gevallen doet zich een enorme explosie voor, maar in andere gevallen koelt de lava enkel af en gebeurt er verder niets.
Lava is vloeibaar, maar je kan er niet in verdrinken. Dit geldt voor elke mob. Lava kan gebruikt worden om items te laten verdwijnen. Het textuur van de zon verandert wanneer je in lava zit.
Volgens Wikipedia ligt de temperatuur van lava tussen 700 en 1200 °C (973 tot 1473 K). Het smeltpunt van diamant bij ongeveer 100.000 atm is 4200 K, wat veel hoger is dan de temperatuur van lava. Het is dus onmogelijk voor lava om een diamant te smelten. Een diamant is koolstof en brandt net als houtskool.
Maar er zijn ook materialen die niet of nauwelijks veranderen als ze in lava terechtkomen. Die hebben namelijk een smelttemperatuur die nog hoger is dan 1200 graden. Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.
Lava is ook een meststof
De mineralen in lavameel geven nuttige stoffen af, zoals kalium en magnesium. Kalium is vooral voeding voor de plant, terwijl calcium en magnesium niet alleen de plant voeden, maar ook dienst doen als zuurteregelaars en zorgen voor een goede bodemstructuur.
Maar het verder afkoelen van een dikke lavastroom kan heel lang duren. Bedenk dat lava een temperatuur heeft van ongeveer 1000°C, soms wat minder soms wat meer. Berekeningen hebben aangetoond na een uur de korst van de lavastroom al afgekoeld is tot ongeveer 400°C; dat is met een tempo van ongeveer 15°C per minuut.
Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland.
In principe is er bijna geen lava op de aarde. Lava ontstaat namelijk pas wanneer magma het aardoppervlak bereikt. Magma zit vooral onder de aardkorst in de aardmantel. Maar slechts een klein deel van de aardmantel bestaat uit magma.
De lava reageert op de druk zoals een marshmallow. Het is verrassend stevig en veerkrachtig ondanks de vlammende vloeistof onder het verharde oppervlak.
Een lavatunnel is een natuurlijke tunnel waardoor lava stroomt onder de oppervlakte van een lavastroom. Een lavatunnel kan (bij een vulkaanuitbarsting) actief zijn en lava bevatten of inactief als de aanvoer van lava opgehouden is en het gesteente gestold. In dat geval kan een lange ondergrondse holte achterblijven.
Op het Indonesische eiland Java is een indrukwekkend natuurverschijnsel te bewonderen. Van de vulkaan Kawah Ijen in het oosten van het eiland stroomt blauwe lava. De blauwe vloeibare massa druipt langs de stenen van de vulkaan naar beneden. De kleur ontstaat door de gesmolten sulfiet die er in de grond zit.
Serao geloofde dat lava een mengsel van zand en aarde was, dat was gesmolten door de hitte van het vulkanische vuur. Hij beschreef "een stroom van vurige lava" in vergelijking met het water en de modder die na hevige regen van de vulkaan afstromen.
Blijft het beton lang genoeg in lava die niet te snel afkoelt, dan zal het beton op de lange duur volledig uit elkaargevallen zijn en zullen zand en kiezels smelten. Dus na verloop van tijd zal het beton veranderd zijn in lava. Maar als je die lava laat afkoelen, zal je geen beton meer hebben.
Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingsstoffen. Maar in de eerste jaren na een uitbarsting krijgen bomen of struiken nog geen vat op de gestolde massa.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Lavakorrels, soms ook wel lavastenen genoemd, is een biologisch product dat meer en meer gebruikt wordt als bodembedekker. De korrels bestaan uit 100% vulkanisch gesteente en zorgen als bodembedekker voor een onkruidrvrije bodem. Ook zijn lavastenen poreus waardoor ze drainerende eigenschappen hebben.
De eigenschappen van lavasplit zorgen ervoor dat de planten goed beschermd worden tegen onkruid (het gaat onkruidgroei tegen). Ook zorgt lavasplit voor een constantere temperatuur omdat het overdag veel warmte opneemt en in de avond weer afgeeft. Daarnaast reguleert lavasplit de hoeveelheid vocht in de bodem.
Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst.
De meeste diamanten worden in de buitenmantel gevormd, tot 250 kilometer diepte. Veel zeldzamer zijn diamanten uit diepere lagen, en de kostbaarste zijn de 'superdiepe diamanten', waarvan enkele in de buitenmantel zijn gevormd op ruim 660 kilometer diepte.
Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is.