Neem overdag contact op met je eigen tandarts. 's Avonds en in het weekend kun je terecht bij een spoedgevallendienst. De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Oorzaken van losse tanden
Letsel: Een afgebroken of beschadigde tand loopt het risico uit te vallen als deze niet meteen wordt behandeld. Scheurtjes in het tandglazuur stellen de onderliggende lagen van je tand bloot aan bederf, wat kan leiden tot infectie en tandverlies.
Wat te doen bij een afgebroken tand? Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet je dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken.
Een alternatief voor een implantaat, dat vaak wordt gebruikt bij het vervangen van een ontbrekende tand of kies, is een kroon of een brug. Een implantaat biedt een basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen natuurlijke tand of kies meer aanwezig is.
Eerst wordt er een verdoving gegeven. Vervolgens maakt de tandarts het tandvlees rond de kies of tand die getrokken moet worden een beetje los. Hiermee probeert hij alvast wat beweging in de tand of kies te krijgen. Dit kan een wat ongemakkelijk gevoel geven, maar het is niet pijnlijk.
Zeker als er meerdere tanden of kiezen getrokken zijn, moet u de eerste dag inspanning vermijden, zoals sporten, zwaar tillen of bukken.
De bewegingsbeperking, eventuele slikklachten en andere nabezwaren nemen na drie à vier dagen af en duren normaal niet langer dan één week.
Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het bot worden geplaatst waarna op het implantaat een kroon kan worden geschroefd of vastgelijmd. Hierdoor wordt het ontbrekende gebitselement vervangen zonder dat aan de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden.
Het zetten van een implantaat kost ongeveer €1000,-. Daarna kan je op het implantaat een kroon laten zetten. De kosten voor een kroon op implantaat zijn circa €1000,-. De tandarts-implantoog kan voor u een plan met kostenbegroting maken.
Als je te maken krijgt met acute tandpijn, wil je natuurlijk niet wachten op een reguliere tandartsafspraak. Een spoed tandarts kan je direct helpen, zelfs 's avonds of in het weekend, om de pijn te verlichten en de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Wanneer uw tand of kies is afgebroken geeft dit natuurlijk een heel vervelend gevoel in uw mond. Niet alleen kunnen de scherpe randen pijnlijk zijn, de tand kan ook gevoelig tot zeer gevoelig worden en de kans op een ontsteking is groter. Daarom is het raadzaam om gelijk contact op te nemen met uw tandarts.
Eenmaal dood kan een tand wel jaren blijven zitten. Maar sowieso doe je er goed aan om een dode tand te laten behandelen om het afgestorven weefsel te verwijderen en infectie te voorkomen.
Als het niet lukt om de tand weer terug te plaatsen, kunt u de tand vochtig houden door hem tussen uw kiezen en uw wang of onder de tong te plaatsen.U kunt de tand ook in een bakje melk of in een zoutoplossing (een mespuntje zout in water oplossen) bewaren.
Een losse tand is een tand die beweegt of wiebelt in de mond. Het is een natuurlijke fase in de ontwikkeling van het gebit dat kinderen losse melktanden hebben wanneer hun volwassen tanden doorgroeien. Een losse tand bij een volwassene is niet normaal en wijst op een bestaand probleem.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je als CM-lid recht op een terugbetaling van 40%* van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro per 2 kalenderjaren (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).
Een kunsttandje (dummy) – vult de lege ruimte van de ontbrekende tand of kies op.
Bij vlot herstel kan er al na 3 maanden geïmplanteerd worden. Als er veel tanden en kiezen getrokken zijn, of de kaak minder snel heelt, wordt 3 tot 6 maanden aangehouden.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.