Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Vlees of vis kan je ook snel bakken en in de koelkast bewaren: daar blijft het 2 dagen goed. Maar let op: van zodra de verpakking open is, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Verbruik het product daarom diezelfde dag nog om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
De typische geur van de zee.
Achter de kieuwen is de beste plek om slechte geuren te ruiken. Verse vis heeft een neutrale geur of ruikt een beetje naar de zee. En het vlees moet een beetje elastisch zijn. Dit kan je met je vinger nagaan.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Vis moet gekookt, gegeten of ingevroren worden tot de houdbaarheidsdatum . Sommige vissoorten kunnen niet opnieuw worden ingevroren - controleer de verpakking. Na de houdbaarheidsdatum is het voedsel niet meer veilig om te eten, zelfs als het correct is bewaard en er goed uitziet en ruikt.
Ongekookte bedorven zeevruchten kunnen een zure, ranzige, visachtige of ammoniakgeur hebben. Deze geuren worden sterker na het koken. Als u zure, ranzige of visachtige geuren ruikt in rauwe of gekookte zeevruchten, eet deze dan niet . Als u een vluchtige of aanhoudende ammoniakgeur ruikt in gekookte zeevruchten, eet deze dan niet.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
Het proces van gisting (of 'zuren', zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of 'surströmming' op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven. Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid.
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Als de filet of hele vis een visachtige, zure of ammoniakachtige geur heeft , is dat een teken dat hij weggegooid moet worden. Een andere indicator dat vis weggegooid moet worden, is als er verkleuring, verdonkering of uitdroging is rond de randen van de filet. Als u hele vis hebt gekocht, moeten de ogen helder zijn en niet troebel.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Verse vis zou een milde geur moeten hebben die lijkt op de zoute geur van de oceaan. Het zou "een beetje naar zeewier moeten ruiken", aldus Eric Decker, hoogleraar aan de afdeling Voedselwetenschappen van de Universiteit van Massachusetts Amherst. Sterke, visachtige geuren zijn de eerste tekenen van bederf.
De smaak van vis hangt af van de soort, wat ze hebben gegeten, hoe ze zijn verzorgd na de vangst en hoe ze zijn bereid. Smaak is een individuele voorkeur en is op geen enkele manier een indicator van besmetting . Een slechte smaak kan worden veroorzaakt door algen in het water, maar is zelden giftig.
Het lichaam kan met name trimethylamine, een stof die voorkomt in vlees, vis en zeevruchten, niet verwerken.In plaats daarvan geeft het lichaam de stof direct af aan de urine. Hierdoor kan de urine visachtig of vies ruiken en het kan zelfs een sterke lichaamsgeur veroorzaken.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Voedsel invriezen
Invriezen is een geweldige manier om de houdbaarheid van voedsel te verlengen na de houdbaarheidsdatum, terwijl het ook helpt om verspilling te verminderen. Invriezen fungeert in feite als een 'pauze'-knop voordat de datum verloopt. Voedsel kan worden ingevroren tot de houdbaarheidsdatum, maar als het eenmaal is ontdooid, moet het binnen 24 uur worden gebruikt .
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.