Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Bevordert de spijsvertering
Vijgen worden al lang gebruikt als alternatieve behandeling voor spijsverteringsproblemen en darmgezondheid. Ze bevatten vezels, die kunnen helpen de stoelgang te reguleren en constipatie te verminderen door de ontlasting zachter te maken en er volume aan toe te voegen .
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Jam, saus en siropen zijn altijd een goede manier om overrijp fruit te gebruiken, hoewel de opties eindeloos zijn. Of je het fruit nu roostert, laat sudderen of pocheert, vijgen zijn geweldig om ijs mee te garneren, in trifles te verwerken, over cheesecake te serveren of in ijslolly's te roeren.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
"Als je vaak vastzit, kun je waarschijnlijk wel vier vijgen per dag eten. Als je redelijk regelmatig eet, kun je het beste jezelf beperken tot twee of drie verse of gedroogde vijgen per dag ," raadt ze aan. Vijgen zijn een super snack op zichzelf of je kunt ze proberen toe te voegen aan een recept, zoals onze vijgen-, pruimen- en balsamicoazijndressing.
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Vijgen en allergieën
Heb je een allergie voor rubber latex, berkenpollen of fruit van de moerbei familie zoals bijvoorbeeld jackfruit?Dan heb je kans dat vijgen ook voor een allergische reactie zorgen. Dit heet kruisreactie.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Je kunt ze toevoegen aan een fruitsalade, ze koken met dadels en een beetje maïsmeel (om het sap dikker te maken, dus ongeveer 2 eetlepels per 1 kopje vijgen en dadels, voeg een beetje water toe en kook 15-20 min.) voor een heerlijke zoete snack zonder toegevoegde suiker.
De schil moet zacht aanvoelen, wat duidt op versheid en rijpheid. Vermijd vijgen met een harde schil, want die zijn waarschijnlijk minder vers en minder smakelijk. De beste manier om vijgen te bewaren is om ze in de koelkast te bewaren bij een temperatuur tussen 1 en 4°C.
Om hun houdbaarheid te verlengen is het een goed idee om ze uit de mand te halen en ze in een enkele laag op een bord of ondiepe schaal in de koelkast te bewaren. Hoewel verse vijgen onweerstaanbaar zijn als ze rauw worden gegeten, doen ze het ook goed als ze op het fornuis worden gekarameliseerd, gebakken en zelfs gegrild .
De voedingstoffen in de vijg hebben een gunstige werking op verschillende lichaamsfuncties. Ze zitten bomvol voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering en een optimale darmflora. Voedingsvezels dragen bij aan een vlotte stoelgang.
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten . Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ / 2000 kcal).
Sommige laxeermiddelen werken snel, terwijl andere meerdere dagen nodig hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die voor sommige mensen als natuurlijk laxeermiddel kunnen werken, zijn: pruimen en pruimensap. vijgen en vijgensap.
Psyllium, kiwi's, kefir, vijgen, appels en mango's zijn allemaal nuttige opties om constipatie te verlichten en te voorkomen. Sporten, veel water drinken en gezonde toiletgewoontes aanhouden kunnen ook helpen om constipatie te verlichten.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden.Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.