De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Daardoor kunnen die leerlingen toch door naar het vervolgonderwijs. Wegstrepen kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen.
Van alle leerlingen die er per jaar eindexamen doen, slaagt gemiddeld gezien ruim 90%. Maar dat houdt tegelijkertijd dus ook in dat zo'n 10% van de leerlingen zakt. Natuurlijk wil je niet dat jij tot die tweede groep behoort, maar wat doe je nu als je toch één van de minder gelukkigen bent?
Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben. En moet je een voldoende of goed hebben voor lichamelijke opvoeding.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
De afrondingsregel
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn. Dit wordt de 5,5–regel genoemd.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Wanneer je VMBO TL volgt, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen.Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil.
Eén niet-kernvak mag de leerling wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn, zoals voor havo/vwo Nederlands, Engels of wiskunde en voor vmbo Nederlands. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Welke vakken mag je wegstrepen? "Je mag de regeling toepassen op alle vakken, behalve de kernvakken. Voor vmbo is dit alleen Nederlands en voor havo en vwo zijn Nederlands, wiskunde en Engels kernvakken.
De kernvakken zijn Nederlands, Engels en wiskunde. Bij de kernvakken mag je voor slechts één vak als laagste cijfer een 5 halen. Voor de twee andere vakken moet je een zes halen. De cijfers worden naar boven afgerond, dus je mag op z'n laagst een 4,5 halen en twee keer een 5,5.
Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd. Heb je één 4, dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Het is een 6,5 voor alle vakken om over te gaan, en een 5.5 is een voldoende. Dus je kunt niet voor alle vakken een 5,5 staan, want dan sta je voor alles gemiddeld een 5,5 en dat is dus onvoldoende om over te kunnen.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Voor A-vakken moet je altijd slagen door 50% te halen. Bij B-vakken is er na een buis kans op deliberatie. Zo kan je met minder dan 50% toch slagen voor die vakken.
Hoeveel studie-uren is 1 studiepunt? In Nederland staat 1 ECTS of studiepunt voor 28 uur studeren. Een vak waarvoor je na het tentamen of eindverslag 6 studiepunten kan krijgen staat dus voor 6 x 28 = 168 uur studeren.
De 5,5 (= laagste voldoende) wordt bepaald op basis van een percentage (hier: 55%) van de maximaal haalbare score (hier: 40). De overige cijfers worden vanaf de cesuur met gelijke intervallen naar boven en naar beneden verdeeld.
Om geslaagd te zijn voor havo of vwo moet je aan alle van de volgende eisen voldoen: Je hebt voor je centrale eindexamens gemiddeld een 5,5 of hoger behaald. Je hebt maximaal één 5 als eindcijfer voor de kernvakken (wiskunde, Nederlands en Engels).