Is uw kind jonger dan 14 jaar, dan ligt de aansprakelijkheid bij u. Dit geldt als u het ouderlijk gezag of de voogdij heeft over het kind. Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering, dan kunt u daarop meestal de schade verhalen. Is uw kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk.
Uw volwassen kind mag zelf contracten of leningen sluiten. En als hierdoor schulden ontstaan, is uw kind verantwoordelijk. U kunt nog wel aansprakelijk zijn voor schulden die uw kind maakte vóór de 18e verjaardag. Kijk daarom altijd op het contract of de bon hoe oud uw kind was bij de aankoop.
Vanaf 21 jaar zijn kinderen pas financieel onafhankelijk. Tot die tijd blijf je als ouder onderhoudsplichtig. Dat betekent dat je verplicht bent je kind financieel te ondersteunen in de kosten van levensonderhoud en studie. Denk aan kleding, voeding, scholing, medische hulp en een dak boven het hoofd.
Ouders van kinderen tot 14 jaar zijn altijd volledig verantwoordelijk voor de gevolgen van handelingen van hun kinderen. Daarmee kunnen ouders dus ook volledig aansprakelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door hun kinderen.
Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen. Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade.
De aansprakelijkheidsverzekering dekt bijna alle schade die wordt veroorzaakt aan derden. Hierbij zijn de verzekeringsnemer en zijn of haar gezinsleden meeverzekerd. Dat geldt dus ook voor de kinderen.
Is uw kind 14 of 15 jaar, dan is het zelf aansprakelijk. U bent als ouder of voogd ook aansprakelijk als u redelijkerwijs in staat was het kind tegen te houden bij het veroorzaken van de schade, maar u dit niet heeft gedaan. Is uw kind 16 jaar of ouder, dan is het zelf aansprakelijk.
Eerste Hulp Bij Schulden
Je aanvaardt de erfenis: als er schulden zijn, zal je daar ook voor moeten opdraaien. Je moet ook erfbelasting betalen. Je verwerpt de erfenis: je weet dat er schulden liggen op de erfenis en je aanvaardt de erfenis niet. Je zal dus niets krijgen van de erfenis.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Afstand doen van ouders kan in principe niet. Wel zijn er mogelijkheden om in de buurt te komen. Allereerst is het mogelijk om aan de rechter te verzoeken om als 16-/17-jarige als volwassene te worden behandeld (handlichting).
Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen totdat deze 21 zijn. Dat betekent dat je er verantwoordelijk voor bent dat je kind onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt. Als er een conflict is tussen ouders en kinderen, dan kan je kind in sommige gevallen toch een aanvullende beurs krijgen.
Vanaf je 18e jaar ben je daarvoor zelf premieplichtig. Je kind krijgt dan te maken met het verplichte eigen risico en hij of zij kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.
Dit is namelijk afhankelijk van je eigen situatie: jullie inkomens, vaste lasten, verbruik en afspraken die je hebt gemaakt. Het gemiddelde bedrag dat Nederlandse ouders aan kostgeld aan hun kinderen vragen, ligt tussen de €200 en €500 per maand.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Wanneer de deurwaarder langs komt voor schulden van de ouders, dan is beslaglegging op de inboedel van het inwonend kind zelf, niet mogelijk. Het wettelijk uitgangspunt is dat de deurwaarder bij beslag op de inboedel, geen beslag mag leggen op spullen die niet van de schuldenaar zelf zijn.
Toch is het redelijk als een kind dat een eigen inkomen heeft, een bijdrage in de woonkosten betaalt. Zo leert je kind dat levensonderhoud geld kost, dit is goed voor een goede voorbereiding op verdere zelfstandigheid. Er is geen standaard kostgeldbedrag.
Accepteer geen smoesjes. Leer je kind alles wat hij gaat tegenkomen als hij straks het huis uitgaat. Dat geeft je kind niet alleen een praktische voorbereiding, maar ook het perspectief dat hij straks echt voor zichzelf moet gaan zorgen." "Laat je kinderen kostgeld betalen.
Deurwaarder. Komen ouders en kind na een minnelijke schikking tot een akkoord, of beslist de vrederechter in zijn vonnis dat het kind het huis moet verlaten, dan krijgt het kind een bepaalde tijd om de ouderlijke woonst vrijwillig te verlaten. Doet hij of zij dat niet, dan kunnen de ouders naar de deurwaarder stappen.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Minderjarige kinderen en erven
Dit betekent dat zij de erfenis alleen aanvaarden als de bezittingen groter zijn dan de schulden. De schulden komen dan niet ten laste van het eigen vermogen.
Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.
Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De rechter of officier van justitie bepalen de hoogte van de boete.
Een gedraging van een kind dat de leeftijd van 14 jaren nog niet heeft bereikt kan hem niet als onrechtmatige daad worden toegerekend.” Artikel 6:164 BW bepaalt dus dat een onrechtmatige daad van een kind jonger dan veertien jaar niet aan het kind kan worden toegerekend.