Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
„Borstel je haar vooral niet te vaak. Als je snel last hebt van klitten en knopen is het logisch dat je je haar wat vaker borstelt, maar doe het alleen als het hoognodig is. Zo'n één of twee keer per dag is voldoende.
Je haar kammen als het nat is
Niet zo gek, want dit weten heel veel dames niet! Nat haar is zwakker dan droog haar en daardoor breekt het snel af. Zeker als je met een borstel je klitten gaat kammen! Tip: kam of borstel je haar voordat je gaat douchen goed door en kam het pas weer als je haar droog is na het douchen.
Als je teveel borstelt stimuleer je te talgproductie. Hierdoor wordt je haar sneller vet. Daarnaast kun je jouw haar beschadigen door te vaak te kammen. Kam je haar dus enkel als het nodig is!
Heb je krullen of veel last van klitten, kam dan je haar onder de douche terwijl er conditioner in zit. Heb je steil haar en weinig last van klitten, dan is het beter om gewoon je haar te kammen als het droog is. Je vindt alle haarverzorging hier.
Kam het haar per pluk en begin onderaan. Wanneer je dun en fijn haar hebt moet je uiteraard extra voorzichtig zijn met kammen. Bescherm het haar met een spray of lotion voordat je gaat kammen en ook hier geldt de regel begin onderaan.
Wanneer er meer dan 20 haren los komen, is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog. Bij deze test tel je de uitgevallen haren na het kammen. Het beste moment om dit te doen is 24 uur voor de eerstvolgende wasbeurt of zo'n 3 dagen na de laatste wasbeurt. Deze test kan je eenvoudig zelf uitvoeren.
Het kan maar duidelijk zijn: "Ga nooit, maar dan ook nooit met nat haar slapen." Volgens Mika van Leeuwen, beautydeskundige van Koffietijd, is nat haar veel kwetsbaarder en breekt daardoor veel sneller af. "Het beste is om je haar eerst aan de lucht te drogen en om het daarna droog te föhnen.
Hoe meer vocht in de lucht hangt, hoe sterker de krul. De reden daarvoor is dat het haar het vocht opneemt, uitzet en dik wordt. Of haar krult, is genetisch bepaald, en heeft ook veel te maken met je ras en haarkleur. Blond haar krult minder vaak dan donker haar, omdat het dunner is.
Niet waar. Een haar kan niet ' stikken' of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van. Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
Zwijnenhaar zorgt ervoor dat je haar weer gaat glanzen doordat het talg van je hoofdhuid over je haar wordt verdeeld tot in de droogste punten, je gebruikt deze alleen op droog haar. Door regelmatig je haar met een natuurlijke borstel te borstelen, gaat het meer glanzen en krijgt het meer volume.
Het effect van regelmatig je haar knippen
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Jullie vragen je nu waarschijnlijk af waarom je het niet mag borstelen als het nog nat is. Heel simpel, wanneer het haar nat is, is het erg gevoelig voor beschadiging. Water zorgt er namelijk voor dat je haar erg verzwakt. Wanneer je haar dus is verzwakt is de kans groter dat het afbreekt.
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen. Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
Of je krullen hebt of krijgt, is genetisch bepaald. Elke hoofdhuid bevat haarzakjes met follikels (een gangetje waar het haar doorheen groeit). Een follikel heeft een bepaalde vorm die je genetisch mee krijgt.
"Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen. Dit gebeurt in de vroege jeugd bij baby's of in de puberteit. Bij vrouwen op oudere leeftijd komt het door hormoonveranderingen."
Is slapen met vlechten veilig voor je haar? Ja, maar je kunt je haar beschadigen als je vlechten te strak zijn. Wanneer je een strakke vlecht in je haar maakt komt er veel spanning op je hoofdhuid te staan en kan je haar uiteindelijk uitvallen.
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen. Gelukkig zijn er tal van leuke kapsels, waarmee je beschadiging van je haar voorkomt én waarmee je wakker wordt met een mooie coupe.
Tip 1: Draag je haar in een losse, lage staart, of een vlecht. Zorg voor zo min mogelijk spanning op je haar. Tip 2: Als je je haar graag in een knot wil dragen tijdens het slapen, gebruik dan een grote scrunchie en knoop die losjes vast, waardoor er is geen spanning op je haar is.
De oorzaak van haaruitval door stress ligt in de aanmaak van cortisol. Cortisol zorgt voor een verhoogde productie van adrenaline, dat bij ophoping in de talgklieren weer voor een overproductie melkzuur zorgt. Teveel melkzuur is op zijn beurt schadelijk voor je haren, zodat haaruitval optreedt.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.
U krijgt plotseling één of meer kale plekken. Die plekken zijn vaak rond of ovaal. Meestal zitten de kale plekken op het hoofd, maar ze kunnen over het hele lichaam zitten. U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos.