➋ onwettIg verblIjf Is strafbaar — Onwettig verblijf in België is strafbaar. In principe kan iemand zonder wettig verblijf veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van drie maanden. Dat gebeurt zelden. De Belgische autoriteiten geven eerder een bevel om het land te verlaten, een uitwijzingsbevel.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
Welke rechten hebben illegalen in Nederland? Illegale vreemdelingen hebben geen recht op sociale voorzieningen zoals een uitkering of verzekeringen. Ze hebben wel recht op 'medisch noodzakelijke' zorg en rechtsbijstand. Minderjarige illegalen (kinderen onder de 18 jaar) zijn leerplichtig en hebben recht op onderwijs.
Zonder wettig verblijf zijn, betekent echter niet dat men helemaal geen rechten heeft. De Grondwet en bepaalde internationale verdragen garanderen ook rechten aan mensen zonder wettig verblijf, zoals bv. het recht op gezondheidszorg, onderwijs voor minderjarige, het recht om te huwen, enz.
Zijn verboden: gebruik, bezit, verkoop, telen, enz. van de stoffen die door de wet zijn omschreven. Er geldt een totaal verbod op drugsbezit, zowel voor meerderjarigen als voor minderjarigen.
Er bestaan verschillende vormen van niet-officiële tewerkstelling: clandestiene of illegale tewerkstelling en zwartwerk. Als werknemer zijn er een aantal minimumgaranties die altijd van toepassing zijn. Ook al heb je geen wettig verblijf of arbeidskaart, als je die nodig hebt.
In ons land leven naar schatting 100.000 tot 150.000 vreemdelingen zonder verblijfsvergunning. Ze hebben meestal al een bevel om het grondgebied te verlaten gekregen.
Clandestien werken is als niet Belg werken in België zonder de toelating om in België te werken. Als je geen Belg bent en ook geen burger van een lidstaat van de Europese Unie dan moet je door de overheid toelating krijgen om te werken. Sommige buitenlanders hebben zo'n toelating niet nodig.
Naar schatting leven er zo'n 100.000 tot 150.000 mensen 'zonder papieren' in België. Zonder verblijfsvergunning bestaan deze mannen, vrouwen en kinderen wettelijk niet. Ze hebben nauwelijks basisrechten en zijn dus bijzonder kwetsbaar.
Illegale mensen melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Illegale mensen zijn kwetsbaar en kunnen slachtoffer worden van een misdrijf en niet durven aangifte te doen bij de politie met de vrees om uitgezet te worden omdat ze geen geldige verblijfsdocumenten hebben.
Medische zorg illegalen
Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.
Uitzetting burger Europese Unie
Als het gepleegde misdrijf zodanig ernstig is dat er sprake is van actuele dreiging en een gevaar voor de openbare orde, kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst besluiten het verblijfsrecht te beëindigen en de vreemdeling tot ongewenst vreemdeling te verklaren.
Illegalen zijn mensen die zonder toestemming in een land zijn.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
Als de zwartwerkende werknemer voor een bedrijf werkt, krijgt het bedrijf een boete van ruim 8.000 euro per illegale werknemer. Wordt er zwart werk ontdekt bij een particulier, dan betaalt die een boete van 4.000 euro.
Wanneer de zwartwerker gepakt wordt op het zwartwerken, zal deze alsnog de loonbelasting moeten betalen met daarbovenop een verzuim of een vergrijpboete, die kan oplopen tot 300% van de te betalen loonbelasting of een bedrag van 4.500 euro aan boete. Je bent overigens niet verzekerd wanneer je zwart werkt.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever.
De jaarlijkse kostprijs van immigratie voor België zou volgens dezelfde Twitteraar 11 miljard bedragen, maar ook hiervoor wordt weinig bewijs aangevoerd. Een recente, uitgebreide studie van de Nationale Bank van België toont aan dat de kostprijs van immigratie heel moeilijk in één vaste som te vatten valt.
Migratiesaldo van 58.118 personen in 2021. In 2021 was het internationale migratiesaldo voor België 58.118: er immigreerden dus meer personen naar België dan dat er mensen emigreerden. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Op de vierde plaats staat Eritrea (1.558 verzoekers) gevolgd door Somalië (1.116 verzoekers).
Identiteit melder
De eigenlijke melding via het Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie kan niet anoniem gebeuren. Als u een mogelijk geval van sociale fraude meldt, moet u uw naam, voornaam, rijksregisternummer en e-mailadres ingeven. Als onderneming moet u uw ondernemingsnummer en e-mailadres opgeven.
Maximale dagelijkse duur
De arbeidsduur in België mag 8 uren per dag niet overschrijden. Bovendien moeten de dagelijkse prestaties zich in beginsel situeren tussen 6 u 's morgens en 20 u 's avonds (omwille van het verbod van nachtarbeid (zie verder).
Je hoeft weinig te regelen om te kunnen werken in België als Nederlander. Beide landen zijn lid zijn van de Europese Unie, dus je hebt geen visum of werkvergunning nodig om aan de slag te kunnen in België.