Indien de klikkende heup niet pijnlijk is, is een behandeling niet vereist. Het is raadzaam om te stoppen met activiteiten die pijn veroorzaken en om de heup te koelen met ijs. Ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, zoals aspirine en ibuprofen, kunnen de klachten verlichten.
Hoe ontstaat een 'snapping hip'?
Als er een probleem in het heupgewricht (intra-articulair) is, kan er soms een ander soort knakken van de heup zijn. Als klachten heel plotseling zijn ontstaan, pijnlijk zijn of voorafgegaan zijn door een ongeluk of val, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Bij een Internal snapping hip is er een pijnlijke hoorbare en voelbare klik in het gebied rond de lies aanwezig. Deze pijn voel je vooral tijdens en/of na activiteiten. Het is vaak een chronische klacht die begint met milde pijnlijke kliks. Het wordt erger in frequentie en intensiteit binnen enkele maanden tot jaren.
Oorzaak van een snapping hip
De beweging van de spier of pees aan de buitenkant van de heup kan zorgen voor een 'klikkend' geluid, indien het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken.
Een andere naam voor klikkende heup is 'snapping hip'. De heup maakt dan een klikkende beweging bij het lopen en bewegen. Dit is meestal onschuldig en pijnloos.
Het snapping hip syndroom verwijst naar het knappende of ploppende gevoel dat zich aan de zijkant, voorkant of achterkant van uw heup voordoet als u uw been met kracht optilt, neerzet of zwaait.
Een “pop”-geluid wordt gehoord of gevoeld tijdens de blessure. Er ontstaan bloeduitstortingen en soms is een deuk in de spier zichtbaar onder de huid. Het gebruik van het been is erg moeizaam en gewicht zetten op het been is zeer pijnlijk.
Bij Hip Lock hef je je knie tot 90 graden.Het zorgt voor een efficiënte kracht overdracht bij de landing en afzet. Hierdoor verlies je minder energie aan de grond en ga je 'voorwaarts'. En daarvan wordt je loopstijl een stuk efficiënter.
Een drukkende, zeurende pijn t.h.v. de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen. Afgenomen bewegelijkheid in de heup, gepaard aan de (langere) blessureperiode. Traplopen, , springen en/of hardlopen zijn provocerend/onmogelijk om uit te voeren.
Er wordt nog te veel gedacht dat hip dips komen door ongezond eten en een te hoog vetpercentage, maar dat klopt niet. hip dips wordt veroorzaakt door de vorm van je botten en dat kun je nu eenmaal niet veranderen.
Een gekneusde heup kan je herkennen aan de verandering van de huidskleur, pijn en zwelling. Er ontstaat een blauwe kleur, dit kan wel enkele uren duren voordat de blauwe kleur ontstaat. Mocht de verwonding ernstig zijn, kan de arts voor de zekerheid röntgenfoto's maken om een gebroken heup uit te sluiten.
Bij een heupluxatie schiet de kop van de (kunst)heup uit de kom. Het uit de kom schieten van de heup is vaak erg pijnlijk. Voor een goed herstel is het belangrijk om een aantal leefregels op te volgen. Een heupluxatie kan verschillende oorzaken hebben, van een minimale beweging tot een trauma.
Het is belangrijk om je heup goed te trainen voor je activiteiten in de bergen. Met de onderstaande oefeningen gaan we je kleine en vaak minder ontwikkelde spieren in de heup trainen. Ze zorgen voor meer stabiliteit, minder rugklachten en kunnen andere blessures voorkomen.
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.
Maar hoe herken je deze en hoe moet je handelen? Een spierverrekking veroorzaakt tijdens de inspanning een pijn die je over de hele lengte van de spier voelt, en die je niet goed kan lokaliseren. Er is geen bloeduitstorting en geen zwelling. Als je beweegt, wordt de pijn erger.
In het beginstadium van een liesblessure ontstaat meestal een stijf gevoel of licht zeurende pijn na zware of langdurige inspanning. Deze pijnklachten gaan in eerste instantie weg na een warming-up, maar na de training kunt u weer pijn krijgen. Als u doorgaat met sporten, worden de pijnklachten vaak weer erger.
Er zijn meer oorzaken waardoor een heup klachten geeft. Ook een ontsteking in de heup, overbelasting of intensief sporten kunnen namelijk heupklachten geven. Daarnaast zijn er ook heupklachten die komen door een aangeboren afwijking. Bij een beenlengteverschil bijvoorbeeld.
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten.Een erg belangrijke spier bij heupklachten is de m.iliopsoas. Deze spier gaat vanaf de voorzijde van de wervelkolom door het bekken naar de heup en buigt de heup bij het aanspannen.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Heupklachten worden vaak veroorzaakt door overmatig sporten, overbelasting of slijtage. Aandoeningen van de rug, het bekken of de knie kunnen ook de oorzaak zijn van pijn in de heup.
Reken erop dat u 4 tot 6 weken met krukken loopt. Daarna duurt het nog 3 tot 9 maanden voordat u weer helemaal hersteld bent. Overleg met uw chirurg en bedrijfsarts wanneer u weer kunt beginnen met werken en hoeveel uren per week.
Een heupprothese kan u helpen als u ernstige slijtage (artrose) van de heup heeft. U heeft dan waarschijnlijk veel last van pijn of stijfheid in de heup. De pijn kunt u voelen in de lies, maar ook bij de knie of in de rug. Sommige mensen gaan scheef lopen en hebben een stok nodig.