Als je te veel druk opbouwt, heb je misschien nog minder zin om te trainen. Stel jezelf in het begin kleine en realistische doelen. Bijvoorbeeld: "Ik ben van plan elke woensdag 45 minuten te trainen". Als je deze hindernis hebt overwonnen, kun je geleidelijk opbouwen.
De fysieke vermoeidheid die je ervaart na sport of lichamelijke arbeid, is een gevolg van verzuurde spieren en een laag bloedsuikergehalte; natuurlijke reacties van je lichaam op de inspanning die het heeft geleverd.
Gezondheidsproblemen vormen een belangrijke reden om niet te sporten. Sportdeelname neemt af, bewegen blijft hoog. Ouderen sporten/bewegen vooral voor het behoud van de gezondheid en om fitter te worden. Ze sporten en bewegen minder vaak omdat ze het leuk vinden, en vaker omdat het moet van de arts of fysiotherapeut.
Sporten zorgt er niet voor dat de alcohol sneller uit je lichaam is. Veel mensen denken dat je een kater kunt uitzweten, maar dat is niet waar. Het grootste deel van de alcohol in je lichaam (90 tot 95%) wordt namelijk afgebroken door je lever. De lever breekt de alcohol niet sneller af als je sport.
Voel je weer energieker
Ben je gewoon gaar na een lange werkdag, ga dan juist wel! Je zult merken dat je na het sporten een stuk energieker bent en beter kunt slapen. Je lichaam maakt tijdens het sporten namelijk goede hormonen aan waardoor je meer energie hebt en je fitter voelt.
Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Gemiddeld breken je spieren al na drie dagen weer iets af, waardoor je kracht afneemt.Je lichaam breekt minder snel vet af, waardoor het meer opslaat in je lichaam. Maar wees gerust wat gemiddeld duurt het wel 2 maanden of meer voordat je 'terug bij af' bent.
Een weekje rust nemen kan in principe helemaal geen kwaad. Sterker nog, dit kan juist vele voordelen bieden. Professionele atleten plannen vaak ook iedere acht à tien weken een weekje rust in. Op deze manier kunnen je lichaam en spieren tot rust komen en herstellen.
Wat er gebeurt met je lichaam als je een week niet sport
Je bloedvolume neemt af, waardoor zuurstof moeilijker van je longen naar je spieren getransporteerd wordt en je een hogere hartslag krijgt. Ook dalen de glycogeen voorraden in je spieren, waardoor je energiewaarden afnemen.
Als je een weekje niet sport, zal je conditie daar nauwelijks onder lijden. Krachtverlies begint meestal pas na een week of 2,5. Je kunt de terugval in conditie en kracht ondervangen door tijdens je vakantie in beweging te blijven. Als je dagelijks een half uur beweegt, dan duurt het 3 tot 5 weken voor je inlevert.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Als je vermoeidheid een lange tijd aanhoudt en je het moeilijk vindt om nieuwe energie te vinden, kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Normaal gesproken herstel je binnen enkele dagen van drukke dagen of weinig slaap. Maar als je oververmoeid bent, lijkt uitrusten niet te helpen.
Waarom we soms een leegte voelen is omdat onze (emotionele) behoeften en verlangens niet allemaal en altijd vervuld zijn. Op het moment dat dit niet vervuld is, ga je een (innerlijke) leegte voelen. Of er is sprake van een pijn of trigger, iets wat je mist. De leegte geeft dus een pijn of een gemis van iets aan.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het bereiken van dit doel. Maar hoe vaak moet je sporten voor een strak lichaam? Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens drie tot vijf keer per week te sporten om een strakker lichaam te krijgen.
Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.