De eenvoudigste manier is om na het koken het water weg te laten lopen door de pan schuin te houden. Om te voorkomen dat met het water de gekookte inhoud eruit valt kan men ook een deksel gebruiken, waarbij tussen pan en deksel een spleet wordt gelaten, waardoor het water kan weglopen.
Bijna dagelijks gebruiken we een vergiet (of zeef) in de keuken: om pasta af te gieten, rijst uit te laten lekken, en voor andere culinaire klusjes.
Laat de pasta niet helemaal gaar worden, maar laat deze al dente. Giet 'm dan ook niet af, maar gebruik een schuimspaan om de pasta bij de saus toe te voegen.
Voor rijst, quinoa en andere kleine granen lijkt een goede zeef misschien beter geschikt dan een vergiet. Het nadeel van een zeef zijn de kleine gaten met wat scherpere randen; zo blijft rijst vaak plakken, wordt samengeperst en is de handwas zeker geen pretje.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Het Italiaanse woord 'al dente' betekend beetgaar oftewel bijtgaar. 'Dente' is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft.
Wat is al dente? Simpel gezegd is pasta al dente, pasta die beetgaar gekookt is. De pasta is lang genoeg gekookt om zacht en eetbaar te zijn maar heeft toch nog een lichte bite. Kook de pasta net wat korter dan op de verpakking aangegeven staat zodat de pasta al dente is.
Een grote zeef wordt soms ook wel een vergiet genoemd, maar onderscheidt zich van een gewoon vergiet doordat het dus een zeef heeft om vocht af te voeren. Een vergiet heeft gáátjes! De functie is vocht afvoeren.
Een pastapan bestaat uit twee delen, de pan en de inzet. De inzet is een soort van vergiet waar je de pasta mee kunt afgieten. Zodra de pasta gaar is til je de inzet uit de pan, laat je het water terug de pan in stromen en de pasta is klaar om bij de saus te doen.
Giet de spaghetti snel af in een vergiet en vang eventueel wat kookwater op om de saus mee te binden. Je kunt ook wat koud water toevoegen om het kookproces te stoppen en dan pas af te gieten. tip Laat droge pasta altijd 1 minuut minder lang koken dan aangegeven op de verpakking.
Nadat je de macaroni gaar genoeg gekookt hebt is het tijd om hem te proeven en af te gieten. Dit kun je doen door de inzet van de pastapan omhoog te halen of door een vergiet te gebruiken. Nadat je de macaroni hebt afgegoten kun je ze het beste meteen bij de pastasaus doen.
Verse pasta is beter dan gedroogde
Hoewel het voor de meeste producten geldt dat ze vers beter zijn, gaat dit niet op voor pasta. Het zijn namelijk twee verschillende producten, waarbij verse pasta bijvoorbeeld een meer zijdezachte structuur heeft dan gedroogde.
Al dente
Hoe zachter de pasta, des te hoger de glycemische waarde. Daarentegen geldt: hoe harder de pasta, des te beter voor je bloedsuikerspiegel, insulineniveau, hongergevoel en afslanksucces. Kook pasta dus nooit door en door gaar, zacht & plakkerig.
Tijdens het pasta koken kun je het beste geen deksel op de pan doen. Het deksel zorgt er vaak voor dat het water gaat schuimen en dat er water over de rand van de pan heen loopt. Ook heb je net kunnen lezen dat je de pasta goed in beweging moet houden, zonder deksel gaat dit natuurlijk ook een stuk makkelijker!
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
In principe is de rijst een wezenlijk onderdeel van je nasi. Net zoals in veel andere gebakken rijst recepten. Daarom kun je vaak uitgaan van ongeveer 100 gram (ongekookte) rijst per persoon als je zelf nasi gaat maken.
We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Je kunt je een restje rijst prima opwarmen in de pan. Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord.